Retsept | Marineeritud kõrvits

Retsept | Marineeritud kõrvits

Koostis:

1 kg kõrvitsakuubikuid (puhastatud kaal)
1 l vett
3 sl 30% äädikat
400g suhkrut
6 tera nelki

Valmistamine:

Alusta kõrvitsa ettevalmistamisest, mis on kogu retsepti oluline esimene samm. Võta keskmise suurusega küpsenud kõrvits, mille koor on veidi kõva, kuid viljaliha siiski mahlane ja säravoranž. Kõigepealt pese kõrvits hoolikalt, eemaldades pinnalt kõik mustusejäljed, sest kuigi hiljem koor eemaldatakse, on oluline töötada puhta toorainega. Kasuta teravat nuga, et lõigata kõrvits pooleks. Kõrvitsa seemnete ja kiulise osa eemaldamiseks võid kasutada lusikat, kraapides ettevaatlikult kõike liigset. Kui see on tehtud, lõika kõrvitsa poolikud veel väiksemateks tükkideks, et oleks mugavam töötada.

Seejärel asu koorima kõrvitsatükke. See samm võib võtta veidi aega, sest kõrvitsal on kõva koor, kuid tasub olla kannatlik ja ettevaatlik, et mitte vigastada ennast noaga. Pärast koorimist lõika viljaliha ühtlasteks kuubikuteks. Kõige parem on, kui kuubikud on umbes 1–2 cm suurused, sest nii tagatakse ühtlane küpsemine ning need saavad vürtside ja suhkru maitse hästi omaks võtta.

Kui kõrvits on valmis, võta suur pott ja lisa sinna ettevalmistatud kõrvitsakuubikud. Nüüd on aeg lisada vürtsid ja suhkur, mis annavad roale rikkaliku ja aromaatse maitse. Vali oma maitse järgi vürtse, kuid traditsiooniliselt sobivad hästi kaneel, ingver ja muskaatpähkel, mis annavad kõrvitsale sooja ja veidi terava alatooni. Ära unusta suhkrut – selle kogust saad reguleerida vastavalt sellele, kui magusat tulemust sa soovid. Kui soovid vähem magusat, võid suhkrut veidi vähendada, kuid siiski peaksid säilitama magususe, mis tasakaalustab vürtside maitset.

Kui kõik koostisosad on potis, asu kuumutama segu keskmisel kuumusel. Jälgi, et kogu segu kuumeneks ühtlaselt ja jõuaks keemistemperatuurini. Kui see on juhtunud, alanda kuumust madalale ja lase kõrvitsasegul haududa tasasel tulel. Selle protsessi vältel on oluline aeg-ajalt potti segada, et vältida segu põhja kõrbemist ja tagada ühtlane kuumutamine.

Haudumisprotsess võtab umbes 45–50 minutit, mille jooksul kõrvitsakuubikud pehmenevad ja imavad endasse vürtside ja suhkru maitset. Pead jälgima, et kõrvitsakuubikud säilitaksid oma kuju, kuid oleksid samal ajal piisavalt pehmed, et neid oleks lihtne purki panna ja hiljem tarbida. Kui kõrvitsakuubikud on saavutanud soovitud pehmuse, on aeg asuda purkide ettevalmistamise juurde.

Steriliseeritud purgid on hädavajalikud, et tagada roa säilimine ja vältida riknemist. Steriliseerimiseks võid purgid asetada kuuma ahju või keevasse vette. Kui purgid on kuumad ja steriilsed, tõsta kõrvitsakuubikud koos vedelikuga purkidesse. Selleks võid kasutada tangid või lusikat, olenevalt sellest, mis on mugavam.

Igas purki pane mõned nelgiterad, mis annavad lisaaroomi ja rikastavad maitset. Nelk lisab roale veidi vürtsikust ja pidulikkust, mis sobib suurepäraselt kõrvitsa magusa iseloomuga. Kui purgid on täidetud, sulge need kohe tihedalt kaanega.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: erakogu

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.