Retsept | Mustikakook

Retsept | Mustikakook

Taigen:

150 g võid
1,5 dl fariinsuhkrut
2 kanamuna
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
200 g vaniljejogurtit
4 dl mustikaid

Kate:

75 g võid
1,5 dl fariinsuhkrut
3 dl kaerahelbeid
200 g maitsestamata toorjuustu
1 spl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
1 dl mustikaid

Valmistamine:

Vahusta esmalt toasoe või ja fariinsuhkur kohevaks ning ühtlaseks massiks. Soovitav on kasutada mikserit, et segu oleks kerge ja õhuline. Kui segu on muutunud heledamaks ja kreemjaks, lisa munad ükshaaval. Iga muna lisamise järel sega segu korralikult läbi, kuni munad on täielikult taignasse segunenud. Teises kausis sega omavahel kuivained: nisujahu ja küpsetuspulber. Lisa seejärel kuivainesegu vaheldumisi vaniljejogurtiga taignasse. Seda on hea teha osade kaupa, lisades esmalt veidi jahu, seejärel jogurtit, ning korrates seda, kuni kõik on taignasse segatud. See vaheldumisi segamine aitab tagada, et taigen jääb ühtlane ja ei lähe liiga tihedaks. Kui kõik koostisosad on kokku segatud, lisa ettevaatlikult taignasse mustikad, segades need õrnalt spaatli või suure lusikaga, et mustikad ei puruneks ja taigen ei muutuks liiga märjaks.

Määri 24 cm läbimõõduga koogivorm korralikult võiga, et kook hiljem kergelt vormist välja tuleks. Vala ettevalmistatud taigen koogivormi ja silu see ühtlaselt laiali, et kook küpseks ilusti ühtlaselt. Katte jaoks sulata või kastrulis madalal kuumusel, kuni see on täielikult vedel. Sega sulanud või sisse fariinsuhkur ja kaerahelbed, nii et tekiks kleepuv ja magus mass. Eraldi kausis sega kokku toorjuust, suhkur ja vaniljesuhkur, kuni saad ühtlase kreemja segu.

Tõsta lusikaga kaerahelbesegu taigna peale, jaotades seda ühtlaselt kogu koogi pinnale. Järgmiseks lisa väikeste kuhjadena toorjuustusegu, jättes need laiali kogu koogi pinnale – nii saad lõpptulemuseks mõnusa toorjuustu tükilise katte. Viimasena puista peale mustikad, mis lisavad värskust ja veidi hapukust kogu koogile. Pane kook eelsoojendatud ahju ja küpseta seda 200 kraadi juures umbes 35 minutit. Küpsetusaeg võib olenevalt ahjust veidi varieeruda, seega kontrolli kooki aeg-ajalt, et see liiga pruuniks ei küpseks. Kui kook on pealt kuldpruun ja keskelt läbi küpsenud (proovi tikuga – kui tikk jääb puhtaks, on kook valmis), võta see ahjust välja ja lase vormis veidi jahtuda. Lõika kook tükkideks ja serveeri. Kook maitseb suurepäraselt nii soojalt kui jahtunult, lisaks võid soovi korral kõrvale pakkuda ka vanillikastet või -jäätist, mis täiendab selle koogi rikkalikku maitset veelgi.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: dreamstime.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.