Retsept | Kodune keeks

Retsept | Kodune keeks

Koostis:

200 gr võid
200 gr suhkrur
200 gr jahu
1 sidruni mahl ja riivitud koor
5 muna

Valmistamine:

Alusta toasooja või vahustamisest. Võta selleks toasoe või ja mõõda vajalik kogus suhkrut, kuid kasuta esialgu vaid pool suhkrust. Pane või ja pool suhkrukogusest kaussi ning hakka neid mikseri või vispli abil vahustama, kuni tekib kerge ja õhuline segu. Jätka segamist seni, kuni või ja suhkur on täielikult omavahel segunenud ning moodustavad kohevama massi.

Kui see on valmis, võta teises kausis ülejäänud suhkur ning lisa sinna munad. Vahusta mune ja suhkrut ühtlaseks ja heledaks massiks, kuni suhkur on täielikult lahustunud ja segu muutub kergelt vahuseks. Seejärel sega kokku need kaks kaussi – vahustatud või suhkruga ning vahustatud munad ülejäänud suhkruga. Segamisel jälgi, et mõlemad massid ühenduksid ühtlaselt, tekitades koospüsiva ja pehme taina.

Järgmisena lisa segule riivitud sidrunikoor ja värskelt pressitud sidrunimahl. Need annavad tainale mõnusa hapuka ja aromaatse maitsenüansi, tuues keeksi maitsesse värskust. Sega hoolikalt, et sidrunimaitse jaotuks ühtlaselt kogu tainas.

Jahu lisamisel on oluline see enne sõeluda, et vältida jahu tükke ja tagada kerge tekstuuriga lõpptulemus. Sõelu jahu taina sisse järk-järgult, väikeste osadena, samal ajal aeglaselt segades. Peamine eesmärk on segada jahu tainasse nii, et moodustuks ühtlane mass ilma tükkideta. Oluline on olla ettevaatlik, et mitte tainast üle segada, kuna see võib muuta keeksi tekstuuri liiga tihedaks ja vähem õhuliseks.

Kui tainas on valmis, kata keeksivorm võiga, et vältida keeksi vormi külge kleepumist. Kalla tainas ettevalmistatud keeksivormi ning kasuta lusikat või spaatlit, et tainas ühtlaselt vormi pinnale laiali ajada. See tagab, et keeks küpseks ühtlaselt ja ei jääks ebaühtlaseks.

Seejärel aseta vorm eelkuumutatud ahju, mille temperatuur on 180 kraadi. Küpseta keeksi vähemalt 45 minutit. Küpsemise ajaks võib pisut varieeruda sõltuvalt ahju eripäradest, nii et keeksi küpsuse kontrollimiseks kasuta tikku. Torka tikk keeksi keskele ja kui see välja tõmmates jääb kuivaks ja puhtaks, tähendab see, et keeks on valmis saanud.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: pequerecetas.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.