Maakodu esik - tere tulemast!

Maakodu esik - tere tulemast!

Esik on ruum, kus me esmakordselt astume sisse kodu interjööri ja juba uksest sisenedes annab see aimu kogu ülejäänud eluruumist. Esikusse astudes märkame kohe, kuidas sisustus, värvitoonid ja detailid loovad kodu üldise meeleolu, olles kui tervitus igale sisenejale. Kui kodu on sisustatud läbimõeldult ja stiilselt, siis esik on sageli just see koht, kus kõik algab, olles sissejuhatus ülejäänud kodu harmooniale. Esiku atmosfäär ja detailid annavad külalisele ettekujutuse maja või korteri sisekujunduse ülejäänud osast, ning annavad aimu pererahva maitse-eelistustest ja väärtustest.

Esikust sõltub paljuski ka kodu praktilisus. Selle ruumi kujundamisel mängib suurt rolli kodu üldine stiil ja ruumide omavaheline suhe. Sisustuselementide valikul peab arvestama nii seinte kui põrandate toonidega, et kõik detailid moodustaksid ühtse ja harmoonilise terviku. Kui kodu iseloomustab modernne stiil, siis võiks ka esik olla minimalistlik, kus kõik esemed on täpselt omal kohal ja igal detailil on oma funktsioon. Samas võib maakodu esik olla hoopis teistsugune, täis maalähedasi detaile ja soojuse tunnet, mis tekitab kohe koduse ja hubase tunde.

Maakodu esikutesse sobivad suurepäraselt kaunid mustriga tapeedid. Erinevate mustrite ja värvidega tapeedid loovad ruumi koheselt isikupära ja teevad selle visuaalselt põnevamaks. Mustrite valik on siin määrava tähtsusega – maalähedastes esikutes sobivad tihti lillemustrid või muud loodusest inspireeritud motiivid, mis toovad esile maaelu rahuliku ja harmoonilise meeleolu. Tapeet võib olla tagasihoidlik ja delikaatne, kuid samas ka julge ja pilkupüüdev, pakkudes võimalust tuua interjööri omanäolisust.

Puitmaterjalid mängivad esiku kujunduses tihti väga olulist rolli, eriti maakodu kontekstis. Puit on soe ja vastupidav materjal, mis loob õdusa tunde ja seob interjööri looduse ja looduslähedusega. Puudust ei tule siinkohal naturaalsest puidust mööblist, mis võib olla nii algupärase viimistlusega kui ka värvitud vastavalt stiilile. Puitpõrandad, -seinad või -laed annavad esikule erilise hubasuse ning muudavad ruumi terviklikuks ja soojaks. Ka mööbel, nagu kapid, riiulid ja pingid, võivad olla valmistatud puidust või sisaldada puidust detaile, pakkudes praktilisust ja esteetilist naudingut. Lisaks puidule on võimalik esiku interjööri rikastada erinevate looduslike materjalidega, mis sobituvad hästi maakodu stiiliga. Näiteks lambanahad, vanad antiiksed mööbliesemed ja naturaalsed materjalid loovad mõnusa kontrasti ning annavad ruumile ajatu ja rustikaalse tunnetuse. Nendes esikutes võib leida kaltsuvaipasid, mis lisavad ruumile värve ja tekstuure, samas kui pitskardinad annavad esikule pehmuse ja õhulisuse, luues mõnusa valgusemängu. Vanad esemed, nagu laastukorvid ja muud praktilised, kuid samas ka esteetiliselt kaunid elemendid, lisavad ajalugu ja isikupära.

Mööbli värvimine on samuti levinud lahendus, mis annab vanale mööblile uue elu ja toob sisse kaasaegseid elemente. Värvitud mööbel võib olla särtsakas aktsent minimalistlikus ruumis või vastupidi, peenelt harmoneeruda ülejäänud interjööriga. Sellised detailid annavad esikule isikupära ja võimaluse mängida värvide ja tekstuuridega. Ka väikesed detailid, nagu dekoratiivsed nupud ja käepidemed, võivad mängida olulist rolli esiku üldilmes, pakkudes funktsionaalsust koos esteetikaga.

Maakodu esikud on tihti täis antiikseid detaile, mis annavad ruumile ainulaadse atmosfääri. Vanad puidust mööbliesemed, mis on läbi aegade säilinud ja hoolikalt hoitud, toovad ruumi nostalgia ja väärikuse tunde. Selline mööbel, olgu see siis vana talutool või kapike, toob ruumi sügavust ja ajalugu. Need esemed ei ole lihtsalt kaunistuseks, vaid kannavad endas mälestusi ja lugusid, mis seovad ruumi minevikuga ja loovad sideme ajalooga. Kõik need detailid loovad kokku ainulaadse maakodu esiku, mis mitte ainult ei tervita sisenedes, vaid tekitab tunde, et oled astunud ruumi, mis on hoolikalt ja armastusega kujundatud.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: style-files.com, alvhem.com, historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.