Milline laud valida maakodu interjööri?

Milline laud valida maakodu interjööri?

Maakodu sisekujundus on mitmetahuline ja rikkalik, hõlmates endas erinevaid stiile, mis kajastavad ajalugu, traditsioone ning sügavat seost loodusega. Sellise keskkonna loomisel on oluline pöörata erilist tähelepanu mööblile, sest just see annab ruumile tema iseloomu ja hinge. Üks olulisemaid sisustuselemente, mille valimine väärib erilist tähelepanu, on laud. Maakodu stiilis lauad kannavad endas ajatut võlu ja praktilisust, olles sageli valmistatud looduslikust puidust, mis on säilitanud oma loomuliku ilu ja soojuse. Need lauad võivad olla nii uued kui ka antiiksed, igal juhul peaksid nad peegeldama maalähedust, lihtsust ja kodusust, mida seostatakse maakoduga.

Maakodu stiili määratlemisel tuleb arvestada, et see mõiste hõlmab laia valikut erinevaid suundumusi. Rustikaalsus, naturaalsus, hubasus ja mineviku hõng on vaid mõned võtmesõnad, mis kirjeldavad maakodu sisekujunduse olemust. Neid elemente võib kohata nii vanades talumajades, mis on aastakümnete jooksul hoolikalt taastatud, kui ka modernsemates maakodudes, kus vanad traditsioonid on sulandatud kaasaegse mugavusega. Selleks, et luua autentne maakodu atmosfäär, kasutatakse sageli vanu mööbliesemeid ja aksessuaare, mis on tihtipeale kirbuturgudelt leitud või põlvest põlve pärandatud. Sellised esemed kannavad endas ajalugu ja isikupära, mida on raske uue mööbliga asendada.

Maakodu sisekujunduse võib tinglikult jagada kolmeks põhistiiliks: talupojastiil, Prantsuse maakodustiil ja Inglise maakodustiil. Igaüks neist stiilidest toob esile erinevaid jooni ja nüansse, mis mõjutavad oluliselt mööbli, sealhulgas laudade valikut.

Talupojastiil, mida iseloomustab robustne ja maalähedane esteetika, on paljudele tuttav oma lihtsuse ja praktilisusega. Talupoegade eluviisist inspireeritud sisekujundus hõlmab sageli massiivseid puidust laudu, mis on loodud kestma põlvest põlve. Need lauad on sageli valmistatud tugevast, tihedast puidust, mis võib olla veidi robustse või töötlemata välimusega, rõhutades naturaalsust ja autentsust. Vanad puidust lauad, mis on pärit erinevatest ajastutest, sobivad suurepäraselt talupojastiiliga, lisades ruumile soojust ja hubasust. Sellised lauad võivad vajada vaid veidi hoolt – pisut värvimist, lihvimist või lihtsalt puhastamist, et tuua esile nende loomulik ilu ja tekstuur.

Prantsuse maakodustiil, tuntud oma elegantsi ja romantilise hõngu poolest, toob esile rustikaalsuse ja rafineerituse harmoonilise koosluse. Prantsuse maakodu interjööris võivad lauad olla nii rustikaalsed kui ka vintage-stiilis, peegeldades selle stiili mitmekesisust. Rustikaalsed lauad, millel on näha loomulikke puidu kiude ja sõlmi, võivad anda edasi ajatut maalähedast võlu, samas kui vintage stiilis lauad toovad ruumi delikaatseid ja romantilisi elemente. Prantsuse maakodustiili eesmärk on luua õdus ja kutsuv õhkkond, kus iga detail, sealhulgas laud, mängib olulist rolli terviku kujundamisel.

Inglise maakodustiil on oma olemuselt sarnane Prantsuse stiiliga, kuid sellel on oma unikaalsed jooned. Inglise maakodu interjööris on olulised nii antiiksus kui ka ajatu elegants, mis peegelduvad mööblivalikus. Rustikaalsed lauad, mis on robustse välimusega ja kannavad endas ajaloohõngu, sobivad ideaalselt sellesse stiili, lisades ruumile isikupära ja soojust. Samuti on populaarsed antiiksed ja vintage lauad, mis toovad esile Inglise maakodude traditsioonid ja klassikalise esteetika. Need lauad võivad olla käsitööna valmistatud, sageli detailirohked ja elegantsed, sobides suurepäraselt Inglise stiili traditsioonilise õhkkonnaga.

Maakodu sisekujundus on seega rikas ja mitmekesine, pakkudes laia valikut võimalusi, kuidas luua endale kodu, mis on täis ajatut võlu ja soojust. Õigesti valitud laud, olgu see talupoja robustne puidust mööbliese või Prantsuse stiilis elegantne vintage laud, aitab luua ruumi, kus on tunda maakodu südamlikkust ja mugavust.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: kvarteretmakleri.se, historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.