Võluvad ideed, kuidas tapeet muudab maakodu

Võluvad ideed, kuidas tapeet muudab maakodu

Maakodu on paljude jaoks rahu ja lõõgastuse koht, kus saab argipäeva kiirest rütmist eemalduda ja nautida lihtsamaid rõõme. Selle erilise atmosfääri loomisel mängivad olulist rolli kõik detailid, alates sisustuselementidest kuni värvigammade ja viimistlusmaterjalideni. Üks võimsamaid viise, kuidas muuta maakodu ilme just endale sobivaks ja ainulaadseks, on tapeedi kasutamine. Tapeet on ajatu ja mitmekülgne sisustuselement, mis võimaldab luua ruumis soovitud meeleolu vaid seinte kujundust muutes.

Tapeediga sisekujundus pakub lõputult võimalusi erinevate stiilide ja ilmete loomiseks. Tänapäeva tapeetide valik on lausa hingemattev – leidub nii klassikalisi, ajalooliste traditsioonidega mustreid kui ka ultra-kaasaegseid ja trendikaid lahendusi. Lisaks traditsioonilistele pabertapeetidele on saadaval vinüültapeedid, mittekootud tapeedid ja isegi pestavad tapeedid, mis sobivad suurepäraselt erinevatesse ruumidesse. Seetõttu on tapeediga võimalik luua igale ruumile unikaalne ja isikupärane stiil.

Tapeetide värvid ja mustrid on midagi enamat kui pelgalt dekoratsioonielemendid – need on võimsad tööriistad, millega saab mõjutada ruumi tajumist ja meeleolu. Näiteks võivad heledad ja pehmed toonid visuaalselt avardada väiksemaid ruume, luues avaruse ja valguse tunde. Vastupidiselt võivad tumedad ja rikkalikud värvid lisada ruumile sügavust ja intiimsust, tekitades hubase ja sooja atmosfääri. Mustrid, olgu need siis suured ja julged või õrnad ja detailirohked, aitavad lisada isikupära ja karakterit, rõhutades ruumi eripärasid või tuues esile konkreetse fookuspunkti.

Tapeedi valikul on oluline lähtuda mitte ainult esteetikast, vaid ka sellest, millist meeleolu soovid ruumis luua. Näiteks, kui soovid muuta oma maakodu magamistoa tõeliseks rahu ja lõõgastuse templiks, võiksid valida rahulike ja pastellsete toonidega tapeedi, mis loob pehme ja rahustava keskkonna. Elutoa või köögi puhul võid aga katsetada julgemate värvide ja mustritega, mis lisavad energiat ja elurõõmu. Värvipsühholoogia järgi võivad teatud värvid, nagu näiteks roheline ja sinine, luua rahulikkust ja tasakaalu, samas kui punane ja oranž võivad stimuleerida energiat ja loovust.

Tapeedi valikul on mõistlik arvestada ka ruumi suuruse ja valgusoludega. Väiksemates ja pimedamates ruumides võiks eelistada heledaid ja õhulisi toone, mis aitavad ruumi visuaalselt avardada. Suuremates ja avaramates ruumides võib julgelt kasutada sügavamaid ja rikkalikumaid toone, mis annavad ruumile luksuslikku ja sooja hõngu. Ka mustrite suurus ja keerukus on oluline – väiksemates ruumides võiks eelistada peenemaid ja tagasihoidlikumaid mustreid, et vältida ruumi liigselt kitsendavat efekti, samas kui avarates ruumides võivad suured ja domineerivad mustrid lisada põnevat dünaamikat.

Enne tapeetimist on äärmiselt oluline hoolikalt ette valmistada seinapind. Kuigi tapeetimine võib tunduda lihtne ja käepärane ülesanne, sõltub lõpptulemus suuresti sellest, kui hästi on sein eelnevalt ette valmistatud. Seinapind peab olema puhas, kuiv ja sile, et tapeet kinnituks ühtlaselt ja püsivalt. Kui seinal on lahtist tapeeti, murenevat värvi või muid ebatasasusi, tuleks need enne tapeetimist hoolikalt eemaldada. Ebatasaseid kohti saab siluda pahtliga ning pärast kuivamist tuleks pind lihvida siledaks. Nii tagad, et tapeet jääb peale ühtlaselt, ilma kortsude ja mullideta, ning tulemus on professionaalne ja kauakestev.

Tapeedi paigaldamine on omaette kunst, kuid tänu tänapäevastele materjalidele ja abivahenditele on see muutunud palju kättesaadavamaks ja lihtsamaks. Kui oled tapeedi valimisel ja seinapinna ettevalmistamisel hoolikas, saab tapeetimine olla mõnus ja rahuldustpakkuv tegevus, mis annab sinu kodu ilmele täiesti uue hingamise.

Kokkuvõttes on tapeedi kasutamine maakodu sisekujunduses suurepärane viis luua kodune ja meeldiv atmosfäär, mis peegeldab sinu isiklikku stiili ja maitseid. Tapeet pakub lõputult võimalusi mängida värvide, mustrite ja tekstuuridega, luues nii ruume, mis on korraga funktsionaalsed, esteetilised ja emotsionaalselt rahuldustpakkuvad. Täiendades seda mõttega läbi viidud planeerimise ja kvaliteetse teostusega, võib tapeetimine muuta iga maakodu tõeliseks unistuste paigaks, kus on hea olla ja kuhu on alati rõõm tagasi tulla.

BoråsTapeter tapeet Falsterbo III, Hazel 7663

BoråsTapeter tapeet, Anno Nora 4536

BoråsTapeter tapeet, In Bloom Thistle 7203

Swedish Lim & Handtryck tapeet- Bladmönster kvist/grön

 Morris & Co tapeet Honeysuckle Cream/Wine DMFPHO204

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: borastapeter.com, historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.