Imekaunis hingega kodu, kus on nii sajandivahetuse võlu kui autentsust

Imekaunis hingega kodu, kus on nii sajandivahetuse võlu kui autentsust

1890. aastal ehitatud maja peidab endas suurepärase näitega klassikalise arhitektuuri ja kaasaegse renoveerimistööde sümbioosist – 65-ruutmeetrist korterit, kus ajalooline elegants põimub hoolikalt läbimõeldud nüanssidega. See kahetuumaline korter on ideaalne elupaik neile, kes hindavad sajandivahetuse arhitektuurset ilu ning soovivad elada kodus, millel on säilinud omaaegne hõng ja unikaalsed detailid. Korteris on kaks avarat tuba ja klassikalise lahendusega köök, mis pakuvad inspireerivat keskkonda, kus tunda sajanditagust atmosfääri tänapäevases võtmes.

Renoveerimistööde käigus keskenduti igas pisemaski nüansis ajaloolise pärandi säilitamisele. Näiteks valiti kodu värviskeemi koostamisel rohekas toon, mida kasutati linaõlivärvi ja emulsioonvärvina – värvitoonid, mis saadi köögi ja elutoa vahelise ukse algselt väljakraabitud pinnalt. See konkreetne uks ise on säilinud oma originaalvärvis ning leidis renoveerimise ajal oma koha taas korteris, mis teeb sellest erilise ja unikaalse detaili. Uks oli pikka aega peidetud maja pööningule ning selle taaskasutamine andis kodule uue hingamise, jättes samas alles tõelise sajandivahetuse võlu.

Korteri puitpõrand on täiesti autentne, olles oma 130-aastase ajalooga säilitanud kõik ajahambast tekkinud jäljed ja detailid. Iga põrandalaud lihviti hoolikalt käsitsi, et mitte eemaldada ajapikku puidu pinnale tekkinud loomulikke kulumisjälgi, mis annavad sellele kodule sooja ja elatud tunde. See hoolikas käsitööprotsess toob esile ajaloo ja autentsuse võlu, mida tänapäeval aina harvem näeb.

Selles kodus leiab ohtralt kirbuturult pärit esemeid, mis paistavad justkui olevat algusest peale loodud selle korteri interjööri osaks. Külalist sisenedes tervitab teda avar ja valgusküllane koridor, kust vasakule keerates avaneb pilkupüüdev elutuba. Elutuba on hubane ja soe, täis elegantseid mööbliesemeid, mis kõik kokku loovad tervikliku ja kutsuva atmosfääri. Elutoast edasi liikudes avaneb köök, mis oma maalähedase võlu ja maakodu atmosfääriga kutsub sinna veetma aega. Köök on varustatud kaasaegsete lahendustega, säilitades samas oma klassikalise ilme. Siin on osaliselt kasutatud skandinaavia stiilis köögimööblit, mille kohalik meister on hoolikalt kujundanud ja valmistanud, valides värvitooniks elegantse oliivirohelise.

Eriliseks pilgupüüdjaks köögis on 40 mm paksune Carrera marmorist töötasapind, mille pealispind on luksuslik ja ajatu. See valik lisab köögile peene elegantsi, samas täiendades köögimööbli pehmust ja harmooniat. Marmorist töötasapinna tagune sein on kaetud klassikaliste valgete keraamiliste plaatidega, mis lisavad köögile valgusküllasust ja ajatut ilu. Kõik need detailid loovad köögile ainulaadse ja luksusliku tunde, samas jäädes praktiliseks ja igapäevaseks kasutuseks sobivaks.

Köögimööbli juurde kuulub ka silmapaistev Bertazzoni pliit, mille roostevabast terasest ja tumerohelisest toonist viimistlus on efektne ning sobib ideaalselt ülejäänud interjööriga. Pliidi tumeroheline värv toob ruumi juurde sügavust ja tasakaalustab köögimööbli õrna oliivitooni. Lisaks modernsetele elementidele on köögis säilinud ka üks originaalne köögikapp, mis on leidnud endale uue rolli valamukapina. Selle peal asub klassikaline Shaw portselanist valamu, mis on tänapäevalgi hinnatud oma kvaliteedi ja ajatu disaini poolest. Kõik need detailid loovad harmoonilise koosluse, milles segunevad vana ja uus, moodustades unikaalse ja inspireeriva elukeskkonna.

Kodu on täis väikeseid, kuid tähenduslikke detaile, mis räägivad selle maja ajaloost ja omanike armastusest selle koha vastu. Iga element, alates hoolikalt valitud mööblist kuni väiksemate sisekujunduselementideni, peegeldab hoolikalt läbi mõeldud esteetikat ja austust selle korteri ajaloolise tausta vastu.

Valamu kohal seinas väikse osana marmorist ripsmekaitse ja oliivrohelise tooniga värvitud vooderlaudis,  mille ülal kaunis vintage lilledega tapeet koos portega, mille disain aastat 1920-1940.

Köögiseintele paigaldatud mitmed kirbuturult ja taaskasutusest leitud mööbliesemed ja söögiriistad, mis justkui kirsiks tordil. Samuti sobib ideaalselt kööki vana pruunikat tooni puhvetkapp.

Köögi suure akna alla paigutatud vana talulaud, mille ümber neli, samast käekirjast vana tooli. Köögilaual aitavad hubast meeleolu luua mitmed lauanõud, maitsetaimed ja lilled. Köögist ei puudu ka sahver, kus hoitakse erinevaid toitaineid.

Elutoas on kaks kõrget originaalakent, mis annavad ruumile piisavalt loodusliku valgust päevasel ajal. Toa ilme on igati elegantne ja luksuslik juba ainuüksi lae originaal peegelvõlvide, laeroseti, radiaatorite ja kahhelahjuga. Elutoa seinu katab Boråstapeter "Thistle" sarjast "In Bloom" tapeet, mis seob eriti hästi ühte erinevaid vintage stiilis esemeid ja tänapäevaliku, modernse käekirjaga pehmete patjadega diivanit, mille ees lihtne puidust diivanilaud koos valget tooni puuvillase vaibaga.

Elutoast läbi minnes viib avatud uksest magamistuppa, kus laes samuti originaalsed kaunid peegelvõlvid ja laerosett. Magamistoa seinu katab pruunikat tooni tapeet (disain aastat 1920-1940), mille juures tulevad esile kõrged, valged, põrandaliistud ja valge riidekapp. Maakodu hõngu lisavad antud ruumi pruuni tooni puhvetkapp, kummut, öökapid ja vana talulaud, mille lauapind vahetatud välja marmorplaadi vastu. Lisaks laerosetile kaunistab magamistoa lage kaunis lühter.

Esikuosas on täiendatud oliivirohelise tooniga puitpindasid, mis olid ka eelnevalt sarnast tooni.

Vannitoas püüab pilku punase ja valge tooniga keraamiline plaat, millel lõvikäppadega malmist vann. Vannitoa ukse lahti jätmisel on võimalik näha otse elutuoa kahhelahju. Vannis olles võib seetõttu osa saada kahhelahju praksuvast tulemängust. Vannitoa seinu katab  osaliselt lihtne, valge keraamiline plaat, mida kombineeritud oliivrohelist tooni värvitud voodrilauaga. Kraanikauss pärit 1940ndatest kuid renoveeritud ja täiendatud aastast 1950. Vannitoas hoiab sooja, vana, efektne, malmradiaator.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com, Fotograaf: Henrik Linden, Stiil: greydeco

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.