Kaarjas seinaga lastetuba

Kaarjas seinaga lastetuba

Ruum, millest jutustus algab, on avar ja õhuline. Selle sisenedes haarab kohe tähelepanu pehme valgus, mis voogab õrnalt üle ruumi seinte ja põranda, jättes kõik üksikasjad esile kerkima justkui läbi uduloori. Avatud ja kergesti sisustatav ala annab võimaluse iga nurga põhjalikuks läbimõtlemiseks. Üks peamisi elemente, mis silma torkab, on massiivne, kergelt kaarjas telliskivisein, millel on varjude ja valguse mäng imetlusväärne. See sein, oma robustse, ent samas koduse ja naturaalse olemusega, kutsub esile ajatut soojust ning meenutab lihtsat, kuid kaunist käsitööd.

Siin seinal on eriti huvitavaks lahenduseks kasutatud peente nööridega riputatud fotosid ja illustratsioone, justkui oleks ruum ise saanud galeriiks, kus mälestused ja unistused saavad vabalt liikuda. Õrnad pesuklõpsud hoiavad iga pilti või joonistust paigal, andes ruumile omapära ja isikliku puudutuse. Fotode ja illustratsioonide kõrval ripuvad uhkelt laste loomingud, täites kogu ruumi loomuliku loovuse ja südamlikkusega. Nende teoste kohal hõljub nähtamatu kiitus, mis peegeldub tagasi lapse silmis iga kord, kui ta oma töid vaatab. See sein on justkui aukohaks igale loojale, olgu selleks professionaalne kunstnik või pisike laps, kelle värvikirevad joonistused kannavad endas piiramatut fantaasiat.

Põrandal laotub naturaalne puit, mille sooja ja kutsuva tekstuuri tunnetab iga samm, mis seda puudutab. Puitpõrand ei ole mitte lihtsalt praktiline, vaid ka esteetiline valik, sidudes kõik ruumi elemendid ühte harmoonilisse tervikusse. Selle peal asub pehme beežides toonides vaip, millel võib end mugavalt tunda nii suur kui väike. Just selle vaiba keskel on asetatud väikelaste laud, mille kaks väikest tooli on loodud just noorte kunstnike ja meistrimeeste jaoks. See on ruumi koht, kus loovus saab vabalt lennata ja kus igapäevased meisterdamised võivad areneda suuremateks ja tähendusrikkamateks projektideks. Pisikesed sõrmed puutuvad paberit ja liimi, luues midagi unikaalset, samal ajal kui vaiba pehme pind neelab iga väikese koputuse ja kriuksatuse.

Ruumi üks nurkadest on pühendatud mängule ja avastamisele. Seal asub väike kööginurk, mille kõrvalt leiavad oma koha hoolikalt punutud korvikestes pehmed mänguasjad. Need korvid on täidetud mitmesuguste loomade, nukude ja karude kujudega, igaüks neist valmis pakkuma tundide kaupa lõputut mängulusti. See nurgake, kuigi tagasihoidlik, on täis soojust ja elu, andes igale lapsele võimaluse sukelduda oma mängumaailma ja leida sealt oma seiklused. Telliskiviseina vastas asuv raamaturiiul kannab endas rahulikku tarkuse õhku. See pole ainult koht raamatute hoiustamiseks, vaid ka avastusretk, kus igal leheküljel peitub uus maailm, täis lugusid ja seiklusi. Raamaturiiuli kõrval on vana korda tehtud talukapp, millele on antud uus elu, säilitades samas kõik oma ajaloolised jooned. Kapp on kohandatud ideaalselt riiete ja muude esemete hoiustamiseks, andes ruumile veelgi rohkem korrastatust ja organiseeritust.

Kui astuda tuppa, jääb paremale küljele vana, kuid ajatu ilu ja praktilisusega puidust pikendatav voodi. See mööbliese on justkui ruumi vaikne ankur, pakkudes turvalist ja hubast kohta puhkuseks. Voodi kohal ripub õrnalt lõheroosa baldahhiin, mis annab sellele nurgale unenäolise ja romantilise varjundi. Baldahhiini õhuline kangas voolab alla justkui pehme pilv, pakkudes varju ja rahu, ideaalselt sobides vaikseteks hetkedeks enne und või lihtsalt lõõgastumiseks. See nurgake kutsub mõtteid rändama rahulikele ja unistavatele radadele, kus aeg liigub aeglaselt ja õrnalt, justkui kaitstud välismaailma sagina eest.

Vasakule, toanurka jääb pisike panipaik, mis on küll tagasihoidlik, kuid ülimalt praktiline. See varjatud nurgake on koduks igasugustele igapäevastele esemetel: voodipesu, mänguasjad, väiksed dekoratiivesemed, mis küll igapäevaselt pole esiplaanil, kuid on alati käepärast. Panipaik on loodud just selleks, et hoida ruum korras ja vaba liigsetest asjadest, andes samal ajal võimaluse hoida kõik vajalik käeulatuses. Iga ruumiosa, iga nurgake on siin hoolikalt läbi mõeldud, täis pisidetaile, mis lisavad omakorda ruumile isikupära ja sügavust. Tekib tunne, et iga ese, iga detail on valitud ja asetatud siia põhjaliku armastuse ja hoolivusega. Selles ruumis on kõik omavahel tasakaalus, luues õhustiku, mis kutsub jääma ja nautima, avastama ja looma, puhkama ja unistama.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist LASTENURK | LASTETUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.