Väike, aga armas- idee kuidas sisustada pisikest lastetuba

Väike, aga armas- idee kuidas sisustada pisikest lastetuba

Lastetuba on koht, mis vajab alati hoolikat tähelepanu ja planeerimist. See on ruum, kus laps veedab suure osa oma ajast, ja selle kujundamine peab olema läbimõeldud ning vastama lapse vajadustele ja arengule. Toa kujundamisel tuleb arvestada, et see pole mitte ainult mängukoht, vaid ka koht, kus laps saab keskenduda õppetööle ja arendada oma loomingulist mõtlemist. Iga element ruumis peab teenima kindlat eesmärki, pakkuma mugavust ja turvalisust ning olema kohandatud vastavalt lapse vanusele ja kasvavale iseseisvusele.

Mööbel mängib lastetoas üliolulist rolli. Toa südameks on loomulikult voodi, mis peab olema sobivalt madal, et laps saaks sinna kergelt ronida ja sealt turvaliselt maha tulla. Voodi kõrgus peaks olema valitud hoolikalt, võttes arvesse lapse vanust ja võimekust. Mida väiksem laps, seda madalam võiks voodi olla, et vältida kukkumisohtu ja tagada lapsele enesekindlus oma toas ringi liikumisel. Kui laps kasvab, võib voodi kõrgus ja suurus järk-järgult muutuda, et pakkuda piisavalt ruumi ja mugavust kasvavale kehale. Voodipesu, mille värv ja muster vastab lapse eelistustele, toob ruumi täiendavat isikupära ja kodusoojust, luues rahuliku ja turvalise koha une ja puhkuse jaoks.

Kapi valik on sama oluline kui voodi. Kapid peavad olema mitte ainult mahukad, vaid ka sellised, mida laps saab ise kasutada. Nooremate laste puhul on oluline, et kappide riiulid ja sahtlid oleksid piisavalt madalal, võimaldades lapsel iseseisvalt riideid ja mänguasju kätte saada. Suuremate kappide puhul tuleks kaaluda, kuidas lihtsustada lapse juurdepääsu kõrgematele riiulitele. Kõik see toetab lapse iseseisvust ja julgustab teda oma asju ise korda seadma. Lisaks praktilisusele peab kappide disain olema lapsele atraktiivne ning sobituma ülejäänud toa stiiliga. Mööblitükid, mis kombineerivad funktsionaalsuse mängulisusega, tekitavad lapses huvi ja aitavad kaasa ruumi terviklikkusele.

Samamoodi on oluline laua ja tooli valik. Nooremal lapsel peaks laud olema piisavalt madal, et ta saaks mugavalt selle taga istuda ja joonistada või mängida. Kui laps hakkab kooli minema, muutub laud järjest olulisemaks, sest see on koht, kus ta hakkab tegema kodutöid ja õppima uusi teadmisi. Lauapinna kõrgus ja suurus peavad vastama lapse kasvule, võimaldades tal teha käelisi tegevusi ilma ebamugavustundeta. Tool, mille taga laps istub, peab olema ergonoomiline ja toetama õiget kehahoiakut, et vältida tulevasi terviseprobleeme, nagu selja- ja kaelavalud. Pehme istmepadi või reguleeritav tool võiksid lisada mugavust ja tagada, et laps tunneb end laua taga viibides hästi ja keskendunult. Toa kujundamisel tuleb mõelda ka seina- ja põrandakatetele. Seinad on üks kõige silmapaistvamaid elemente toas, mistõttu nende värv ja tekstuur mõjutavad tugevalt kogu ruumi atmosfääri. Väikese lapse toa puhul võiks valida heledamad ja soojemad toonid, mis loovad rõõmsa ja avara tunde. Siiski võib kasutada ka julgemaid ja sügavamaid värve, nagu tumesinine või smaragdroheline, kui neid tasakaalustada heledamate detailidega, et vältida ruumi liiga raskeks muutumist. Näiteks tumesinised seinad võivad luua rahuliku ja unenäolise atmosfääri, kui neid kombineerida valge lae ja põrandaga. Valgeks värvitud põrand ja liistud toovad ruumi valgust ja avarust, säilitades samas harmoonia ning rahuliku tonaalsuse.

Peale seinte ja mööbli on detailidel oluline roll toa hubasuse ja isikupära loomisel. Dekoratiivpadjad, pehmed tekstiilid ja kardinad annavad toale lõpliku lihvi. Hele sinine voodipesu võib koos pehmete patjade ja mänguasjadega luua lõõgastava ja mängulise atmosfääri, pakkudes lapsele turvatunnet ja lohutust. Valged kardinad, mis lasevad valgust pehmelt sisse voolata, lisavad toa üldisele õhustikule kergust ja õhulisust. Pehmed mänguloomad ja teised armsad aksessuaarid muudavad ruumi personaalseks ja kutsuvaks, tuues sisse lapse maailma kuuluvate fantaasiate ja unistuste jälje. Iga lastetoa kujundus peab olema lapsekeskne, pakkuma turvatunnet ja rõõmu ning samal ajal aitama kaasa lapse arengule ja iseseisvuse kasvule. Ruum, mis on hoolikalt läbi mõeldud ja armastusega sisustatud, muutub lapse jaoks eriliseks kohaks, kus saab mängida, õppida, unistada ja kasvada.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist LASTENURK | LASTETUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.