Vana puupliit interjööris ja selle hooldus

Vana puupliit interjööris ja selle hooldus

Õnnelik on see,  kui kellelgi on kodus vana puupliit, mis funktsioonilt annab sooja ja samas pakub ka silmailu. Vana pliit on kindlasti aga väärtus omaette. Puupliit on kindlasti ka kaasajal väga praktiline, pakkudes keeduplaadil kiiret sooja ning võimalust toitu valmistada ja praeahjus küpsetada.

Kui oled alles ideid otsimas, siis mõned head ideed leiad kindlasti siit. Väike nipp neile, kellel vana puupliit olemas ja soovivad, et pliidi tume värv kestaks veel kaua kaua.

Pliidiraua töötlemine õllega:

Kui tuli on pliidi all kustunud, oota, kuni pliidiraud on parasjagu veel nii kuum, et juba peaaegu kannatab peopesa veidi peal hoida, siis vala sorts õlut rauale ja hõõru harjaga ühtlaselt laiali (s.o. pese õlle ja harjaga). Kuna raud on veel üsna kuum, hakkab õlu rauale valamisel mullitama ja harjaga laiali nühkides aurab kiiresti ära, jättes aga raua ilusaks mustaks. Kuna pliit pole enam tulikuum, ei juhtu harjaga midagi, ei kõrbe ära, saab ehk vaid veidi räpaseks. Kui nüüd näiteks järgmisel päeval jälle pliiti kütta, kipub kõige kuumem piirkond taas heledaks küpsema, aga kui järjekindlalt iga kütmiskorra järel õllega töödelda, püsib pliidiraud ilusa tumedana üsna pikka aega.

Ühest 0,5 l õllest jätkub päris mitmeteks pesukorraks. Edaspidi tuleks puhta ja tumeda pinna püsimiseks teha õllega pesu vastavalt vajadusele aeg-ajalt korrates. Ja hoiatus: kui raud on liiga kuum, aurab õlu liiga kiiresti ära ja võib tekitada pruunikaid kõrbenud rante. Neist saab aga kergesti traatharjaga jagu. Lõhn, mis tekib nii pesemisel kui ka siis, kui raud järgmisel kütmisel kuumaks läheb, on täiesti talutav- veidi kõrbenud leiva lõhn. Kelle ebameeldiv, kellele mitte, kööki see igatahes igaveseks püsima ei jää.

Kuidas saada vana rasva pliidilt kõige kergemini maha?

Rasva ja muu vana mustuse vastu pliidil aitab väga hästi seebivill - peaks majapidamistarvete ja kodukeemiaga tegelevates kauplustes sellise eestikeelse nime all saadaval olema, sellised tumehallid karedad nuustikujupid, justkui imepeenest traadist, mis on mingi seebitaolise ainega immutatud; kasta kergelt vette ja nühkida (hakkab kergelt vahutama). Värvitud pindadel tuleks olla ettevaatlik, kui liiga kõvasti nühkida, võib värv maha tulla. Sobib suurepäraselt ka pottide-pannide jm. puhastamiseks, v.a. teflonpinnad. Puhastatud pinnad tuleb pärast puhta veega üle loputada.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.