Retsept | Valeri küpsised

Retsept | Valeri küpsised

See retsept ühendab rikkaliku või ja suhkru koos krõbedate mandlite või sarapuupähklite ning magusate rosinate peenelt tasakaalustatud maitsega, luues kerge ja õhulise maiuse, mis sobib suurepäraselt kohvi või tee kõrvale nautimiseks. Täiuslikult vahustatud munavalged tagavad küpsistele õhulise tekstuuri, samas kui hoolikalt valitud koostisosad lisavad rikkalikkust ja sügavust igale ampsule.

Koostis:

300 g toasooja võid
400 g suhkrut
5 spl kooritud ja peeneks hakitud mandleid või sarapuupähkleid
8 spl pestud, kuivatatud ja peeneks hakitud rosinaid
300 g nisujahu
8 munavalget

Valmistamine:

Peenesta pähklid ja rosinad hoolikalt väikesteks tükkideks, et need seguneksid taignaga ühtlaselt ja annaksid küpsistele meeldiva tekstuuri. Võta toasoe pehme või ja vahusta see koos suhkruga, kuni segu on hele ja kohev. Lisa saadud massile peeneks hakitud pähklid ja rosinad ning sõelu juurde jahu, segades kõik ühtlaseks taignaks.

Vahusta munavalged eraldi kausis tugevaks, läikivaks vahuks. Selle saavutamiseks veendu, et kauss ja vispel oleksid puhtad ja kuivad, sest vähimgi rasv võib takistada munavalgete korralikku vahustumist. Lisa vahustatud munavalged tainale kahes osas, õrnalt spaatliga alt üles tõstes, et õhk säiliks tainas ja küpsised jääksid kerged ning õhulised.

Ahjuplaadi ettevalmistamisel jäta küpsetuspaber kasutamata, kuna see võib takistada küpsistel soovitud krõbeduse saavutamist. Selle asemel määri ahjuplaat heldelt võiga, et küpsised ei kleepuks ja saaksid ilusti küpseks. Kasutades teelusikat, tõsta ahjuplaadile poole teelusika suurused taignaportsud või kasuta väikese avaga kondiitripritsi, et pritsida taignast ühtlased portsjonid. Jäta portsude vahele piisavalt ruumi, kuna küpsised laienevad küpsetamise ajal märkimisväärselt.

Küpseta küpsiseid eelkuumutatud 175-kraadises ahjus umbes 9 minutit, kuni nad omandavad kuldse jume ja on äärest krõbedad, kuid keskelt veel veidi pehmed. Jälgi küpsetamise ajal hoolikalt, sest küpsised võivad kiiresti pruunistuda. Serveeri neid jahtunult, nautides nende krõbedat tekstuuri ja rikkalikku maitset.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: simplyrecipes.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.