Tee ise stiilsed skandinaavia stiilis dekoratiivpadjad

Tee ise stiilsed skandinaavia stiilis dekoratiivpadjad

Tekstiilvärviga lehtede abil dekoratiivpatjade kaunistamine on põnev ja loominguline protsess, mis annab igale interjöörile unikaalse ja värske ilme. Kõige olulisem on hoolikalt valida töövahendid ja ette valmistada kõik vajalikud materjalid. Esimese sammuna on oluline valida sobivad puulehed, mis on piisavalt tugeva tekstuuriga, et jätta kangale selged ja detailirohked jäljed. Lehtede abil loodud mustrid on looduslähedased ning toovad ruumi rahulikkust ja maalähedust.

Valmistu tööks, varudes kõik vajaminevad esemed. Esmalt tuleb valmis seada tekstiilvärv. Seda on soovitatav asetada madalasse anumasse, et lehte oleks mugav värvisse kasta. Valitud värv peaks sobituma nii kangaga kui ka ruumi üldise värvipaletiga, et lõpptulemus mõjuks harmooniliselt. Värvi võib valida nii heledates kui tumedates toonides, sõltuvalt soovitud efektist.

Kanga alla tuleb kindlasti asetada papp või mõni muu kaitsev kiht, mis hoiab ära värvi imbumise läbi kanga ja kaitseb pinda, millel tööd tehakse. See on oluline samm, sest värv võib läbi õhukese kanga kergesti imbuda ning rikub aluspinna või teise kanga kihi, kui seda ei kaitsta. Papi kasutamine on samuti vajalik hetkel, kui värviga leht kangale surutakse, sest see annab vajaliku surve ja aitab mustril paremini esile tulla.

Järgmine samm on tegelik mustri loomine. Üks lehepool tuleb ühtlaselt katta tekstiilvärviga. Siin on oluline olla ettevaatlik, et värv kantaks lehele ühtlaselt ja mitte liiga paksult, sest liiga paks kiht võib tekitada kangale laike ja segada lehe peente detailide jäädvustamist. Seejärel asetatakse värvitud lehepool kangale ning pressitakse õrnalt kanga pinnale. Selleks kasutatakse jällegi pappi või mõnda siledat eset, mis aitab mustri ühtlaselt kangale kanda. Iga kord, enne kui uue mustri lood, tuleb leht uuesti värvi kasta, et tagada selge ja eristuv jäljend.

Kogu protsessi käigus saab luua erinevaid mustreid, sõltuvalt lehtede kujust ja suurusest. On võimalik kasutada ühetaolisi lehti, et luua sümmeetrilisi ja korduvaid kujundeid, kuid võib ka segada erinevaid lehti, et saavutada mitmekesine ja dünaamiline muster. Siin sõltub kõik sinu fantaasiast ja loovusest. Kui muster on kangale kantud ja tundub valmis, tuleb jätta kangas kuivama. Värvil on oluline lasta täielikult kuivada, et vältida hilisemaid määrdumisi või mustri kahjustamist. Kuivamise aeg sõltub kasutatud värvi tüübist ja kogusest, mistõttu on oluline jälgida tootja juhiseid.

Kui värv on täielikult kuivanud, saab eemaldada papitükid ja jätkata järgmise sammuga. Nüüd on aeg hakata kangast patjadele ümbriseid õmblema. Selleks lõigatakse kangast sobiva suurusega tükid, mis vastavad täitepatjade mõõtudele. Kui padjakatted on lõigatud, tuleb need õmmelda kas käsitsi või õmblusmasinaga. Õmblusmasina kasutamine on siin kindlasti kiirem ja täpsem viis, kuid käsitsi õmblemine võib anda padjale isikupärase ja koduse ilme.

Pärast katete õmblemist jääb üle ainult täitepadjad sisse panna ja servad korralikult sulgeda. Siin on jällegi võimalusi – võid õmmelda padja täielikult kinni või jätta ühe külje avatuks, et seda vajadusel hiljem uuesti avada ja täidet uuendada. Täidet võib valida vastavalt soovile – pehmemad materjalid loovad mugava ja pehme padja, samas kui kõvem täidis annab padjale rohkem vormi ja tuge.

Lõpptulemusena on sul käes ainulaadsed, stiilsed dekoratiivpadjad, mis on loodud sinu enda kätega.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: snapathing.com, artikli sissejuhatav foto: entrancemakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.