Aster

Aster

Aster on mitmeaastane lill, mis kuulub korvõieliste sugukonda ja on hinnatud oma silmapaistvate õite poolest. Astrid on tuntud oma erksate ja erivärviliste õite tõttu, mis võivad olla valged, roosad, lillad, sinised või punased. Õite keskosa on tavaliselt kollane, mis loob kontrasti värviliste kroonlehtedega. Astreid kasvatatakse sageli aedades ja parkides, kuna nad õitsevad hilissügisel, pakkudes värvi ja ilu aedadesse, kui enamik teisi lilli on juba närtsinud. Astrid on vastupidavad ja neid on lihtne kasvatada. Nad eelistavad päikesepaistelisi kasvukohti ja hästi kuivendatud mulda. Kuigi nad on talvekindlad, võib väga külmadel talvedel olla soovitatav katta nad talveks kaitsmiseks multšiga.

Astrid on olnud populaarne aiataim Euroopas ja Põhja-Ameerikas juba sajandeid. Nende nimi pärineb kreekakeelsest sõnast "astér", mis tähendab tähte, viidates lille tähekujulisusele. Looduses leidub neid taimi mitmel pool maailmas, sealhulgas Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Astrite perekond on suur ja mitmekesine, hõlmates sadu liike. Mõned kõige levinumad liigid on sügisaster, alpiaster ja uus-belgia aster. Sügisasterid on eriti populaarsed, sest nad õitsevad hilissügisel, kui enamik teisi lilli on juba lõpetanud õitsemise.

Aster on ka ajalooliselt olnud tähendusrikkad. Vanas Roomas ja Kreekas peeti neid jumalatele pühendatud taimedeks, kuna neid peeti kaitsvaks ja õnne toovaks. Keskajal usuti, et asterid kaitsevad kurja eest. Lisaks on neid seostatud ka armastuse ja kannatlikkusega. Tänapäeval sümboliseerivad asterid tihti elegantsi ja peenust, aga ka truu armastust ja tarkust. Lõikelilledena on asterid vastupidavad ja püsivad vaasis värskena kaua, mistõttu on nad populaarsed nii kimpudes kui ka lilleseadetes.

Astrite hooldamine on suhteliselt lihtne, kuna nad ei ole väga nõudlikud. Nad taluvad hästi mõõdukat põuda ja on haigustele vastupidavad. Kui soovitakse ergutada taimede kasvu ja rikkalikumat õitsemist, on soovitatav neid aeg-ajalt väetada ja surnud õied regulaarselt eemaldada. Asterite paljundamine toimub peamiselt seemnete või juurestiku jagamise teel. Seemnetega paljundamine võtab rohkem aega ja vaeva, kuid on hea viis uute taimede saamiseks. Juurestiku jagamine on kiirem ja lihtsam meetod, mida võib teha varakevadel või sügisel.

Astrite kasvatamine ja nende kauni õitsemise nautimine võib pakkuda aiapidajatele suurt rahuldust. Nad on suurepärased lisandused lillepeenardele ja sobivad hästi kokku teiste sügisel õitsevate taimedega, nagu krüsanteemid ja kuldvitsad.

Aster
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Johan Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.