Septembrikuu toimetused

Septembrikuu toimetused

TOIMETUSED AIAS

Anna murule, roosidele ja okaspuudele sügisväetist, et nad talveoludele paremini vastu peaksid. Hetkel on ka parim aeg hekkide istutamiseks, sest nüüd istutatud taimed saavad kasvuhoo sisse ja järgmisel kevadel vajavad nad vähem kastmist, kuna on selleks ajaks piisavalt juurdunud. Samuti kestab lillesibulate istutusaeg ning on võimalik jagada ja ümber istutada püsililli ning puid ja põõsaid. Hallaööd on nüüd tavalised, seega kata külmaõrnu õisi kahekordse kattelooriga. Septembris võib okaspuudel, eriti elupuudel ja kadakatel, ilmuda võra sisepiirkonnas kollaseid oksi. Ära kiirusta arvama, et puu on hukas, sest reeglina on tegemist vanade okstega, millest taim soovib enne talve vabaneda. Pruunistunud oksad tuleks kindlasti eemaldada ja kokku koguda, kuna need on soodsad kohad haigustele ja kahjuritele.

Vaheta suvelilled välja sügisõitsejate, nagu krüsanteemide, eerikate ja kanarbike vastu. Niida muru endiselt hoolikalt, sest see tunneb end talvel paremini, kui kõrgus on 5-7 cm. Tõsta muruniiduki kõrgus ja ära jäta niidetud muru murule. Sügisel algab ka samblahooaeg: murus kasvavat sammalt saab hävitada samblaeemaldusvahendiga ning aeraatorite kasutamine aitab eemaldada sambla ja lagunemata niidese koos langenud lehtedega. Väldi hommikul külmast krõbiseva muru peale astumist ja oota, kuni öökülmast valge muru on sulanud.

Korja aiast sügisõunad ja aseta need keldrisse, et nad ei küpseks üle ja säiliksid kauem. Taliõunte koristamisega võib veel oodata. Lõika tagasi koledaks muutunud püsililled, kuid rooside lõikamisega on veel vara. Korja kokku haigustunnustega taimejäänused, nagu lehed, varred ja viljad, ning põleta need, sest nad ei sobi kompostihunnikusse. Varu endale kuiva turvast taimede katmiseks.

TOIMETUSED TOAS

Puhasta toalilled suvisest tolmust, et sügisvalgus jõuaks paremini nende lehtedeni. Samuti pese aknad ja aknaraamid ning vaheta kardinad, et eemaldada tuppa talvituma asunud kahjurid. Lõika tagasi ülekasvanud taimed, et tagada parem valguse jaotus. Kui taim ei tunne end väikses potis mugavalt, võid teda ümber istutada. Ratsuritähe kastmist tuleb täielikult lõpetada, panna taim pimedasse ja kuiva kohta, et lehed saaksid kuivada ja taim saaks puhata. Lehtkaktustel, sealhulgas jõulukaktusel, algab puhkeaeg – kasta neid vähem ja hoia võimalusel jahedamas kohas. Samuti on hea aeg neid ümber istutada, kasutades sobivat mullasegu.

Teistel kaktustel lõpeta väetamine ja piira kastmist. Noliinade, tääkliiliate ja teiste sukulentsete taimede puhul vähenda kastmist ja väetamist. Kui ei ole võimalik pakkuda jahedat talvitumiskohta, on neil vaja lisavalgust. Kõik ülejäänud toataimed kohanda samuti sügis-talvisele režiimile, kastes ja väetades neid tagasihoidlikumalt. Kuna tänapäevastes elamistes on õhk kuiv, on oluline tõsta õhuniiskust taimede ümber ja kasutada taimelampe, kuna päevad muutuvad lühemaks.

Septembrikuu toimetused
Tekst/kujundus: hansaplant.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.