Tapeet ja kodukontor

Tapeet ja kodukontor

Kui soovid muuta oma kodukontori tõeliselt hubaseks, on tapeet ideaalne lahendus. Kuid enne, kui sukeldud tapeedivaliku maailmasse, on oluline mõista, et tegu ei ole pelgalt dekoratiivse otsusega. Tapeet võib muuta ruumi üldilmet, mõjutada selle atmosfääri ja isegi mõjutada seda, kuidas sa ruumis ennast tunned. Seepärast on tapeedi valimisel ja paigaldamisel oluline arvestada mõne põhimõttega, et tulemus oleks harmooniline ja kestaks kaua.

Esiteks, tapeet on pikaajaline investeering, mistõttu on mõistlik eelistada kvaliteetseid ja kauneid mustreid. Küllap võivad hinnad algul tunduda kõrged, ent kui paigaldad tapeeti ainult ühele seinale, mis on väga levinud ja tõhus disainilahendus, ei ole investeering mitte ainult rahaliselt tasuv, vaid ka silmale kaunis pikaks ajaks. Üheainsa seinaga saab ruumi muuta täiesti uueks ja pakkuda sellele vajaliku fookuspunkti, ilma et kogu ruum ülekoormatuks.

Tapeedi valimisel tasub alustada selle materjalist. Olenevalt materjalist võib tapeet anda ruumile erineva tekstuuri ja meeleolu. Siin tuleb mängu ka mustri ja värvide valik, mis omakorda määrab, kuidas tapeet sobitub ülejäänud interjööriga. Kui plaanid valida mustrilise tapeedi, siis tuleks meeles pidada, et sellisel juhul kulub tapeeti kindlasti rohkem, sest tuleb arvestada mustri korduvusega. Selleks, et muster ilusti kattuks ja tulemus oleks esteetiliselt veatu, võib olla vajalik osta lisarulle.

Tapeedi ostmisel on väga oluline pöörata tähelepanu rullide partiinumbritele. Kui ostad mitmeid rulle, peavad need kõik olema täpselt samast partiist, sest isegi kerge variatsioon toonides või mustris võib lõpptulemuse ära rikkuda. Seega tasub alati veenduda, et kõik rullid oleksid identsed. Lisaks sellele ära unusta sobivat tapeediliimi. Valesti valitud liim võib mõjutada tapeedi paigaldamist ja vastupidavust, nii et liimi valikul tasub samuti nõu küsida või tutvuda tootja soovitustega.

Kui oled tapeedi materjali ja mustri välja valinud, peaksid mõtlema ka sellele, kuidas see sobitub sinu kodu üldise stiiliga. Oluline on meeles pidada, et valgus, olgu see looduslik või kunstlik, mõjutab tugevalt seda, kuidas tapeedi värv ruumis välja paistab. Näiteks poes valgustatud keskkonnas tundub tapeet tihti teistsugune kui kodus, kus valguse langemine ja intensiivsus võib varieeruda. Seepärast on soovitatav valida proovitükk või väiksem osa tapeeti ja testida seda erinevates kohtades ja valgustingimustes.

Hea nipp, kuidas tapeet ruumis tõeliselt esile tuua, on jätta mõned seinad tapeetimata ja värvida need neutraalseks, näiteks valgeks. Valge värv toob esile tapeedi mustri ja värvid, luues visuaalse kontrasti, mis teeb tapeedi veelgi efektsemaks. Eriti hästi toimib see, kui tapeedil on keeruline või pilkupüüdev muster. See võimaldab tapeedil saada ruumi keskpunktiks, samas kui ülejäänud interjöör jääb rahulikuks ja tasakaalustatuks.

Lisaks sellele võid tapeedi mustrit kasutada inspiratsiooniallikana ülejäänud ruumi sisekujunduses. Näiteks võid tapeedilt valida välja ühe või mitu tooni, mida kordad ruumi aksessuaarides või tekstiilides, olgu selleks kardinad, padjad või vaibad. See loob visuaalse terviku ja sidususe, mis muudab ruumi harmooniliseks ja läbimõeldud tervikuks. Sedasi saad lihtsate vahenditega lisada ruumi rohkem sügavust ja isikupära, ilma et kogu sisustus peaks muutuma.

Tapeet ei ole pelgalt dekoratiivne element – see on tööriist, millega saab ruumi iseloomu ja meeleolu drastiliselt muuta. Kui lähened sellele valikule hoolikalt ja arvestad kõiki olulisi detaile, nagu materjal, muster, valgus ja värvid, saad luua kodukontori, kus on hea olla ja töötada.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KODUKONTOR

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.