Pärsti külas renoveeriti 100 aasta vanune mõisalasteaed

Pärsti külas renoveeriti 100 aasta vanune mõisalasteaed

28. mail 2021 avati Pärsti mõisas muinasjutulised lasteaiaruumid, mille renoveerimisel arvestati 150 aasta vanuse puidust hoone eripära ning mis on sisustatud eritellimusel valminud mõisastiilis mööbliga.

101 aastat haridusasutusena tegutsenud Pärsti mõisa peahoone lasteaiaruumid ootasid korralikku renoveerimist mitu aastat. Kui varasemate aastakümnete jooksul tegid Pärsti õppehoones remonti peamiselt lasteaiatöötajad, siis neli aastat tagasi hakkas Viljandi vald ette valmistama lasteaia ruumide põhjalikku renoveerimist, et viia hoone sisemus vastavusse mõisa välisilmega. Konkreetsemalt hakati siseruumide renoveerimist planeerima 2017. aasta lõpus, kui valmis Hekse OÜ arhitektuurne projekt, mille koostas Eva Tammpere.

2019. aastal vabastas lasteaed ehitustöödeks hoone läänetiiva ruumid, kuid ehituse algus pidi veel ootama. Kuna Pärsti mõis on muinsuskaitse all, tuli enne ehituse algust täita muinsuskaitseameti nõue ja teostada värviuuringud, et selgitada välja, kas ruumide seintel, põrandatel või lagedel on säilinud midagi väärtuslikku mõisaajast. Uurimine ulatuslikke mõisaaegseid viimistluskihte hoone läänetiivas ei tuvastanud. Tõenäoliselt olid viimistlused remontide käigus eemaldatud nii seintelt kui lagedelt. Seevastu olid kõigis uuritud ruumides suuremal või vähemal määral säilinud algsed laudpõrandad, mis suures osas alles jäeti.

Sisearhitektuurse põhiprojekti koostas arhitekt Kaari Metslang osaühingust Ruumimeister ning tema näpunäidete järgi alustas AS Eviko lasteaia ruumides ehitustöid 2020. aasta juulis. Lasteaia kommunikatsioonide lahenduse projekteeris Kuressaare Kommunaalprojekt OÜ. Renoveerimine lõppes selle aasta jaanuaris ning seejärel hakati uusi ruume sisustama ja mööblit komplekteerima. Eritellimusega mööbli ja sisustuselemendid valmistas Saloni Büroomööbli AS.

Nüüd on ehitus- ja sisustustööd tehtud ning alates mai lõpust saavad Pärsti lasteaia liitrühma 18 last ja õpetajad olla ruumides, mis nii seest kui väljast peab lugu mõisa keskkonnast ja arhitektuurist.

Viljandi vallavanema Alar Karu sõnul on tal väga hea meel, et Pärsti mõisas olev lastaiarühm saab endale ruumid, mille sisekujundus peegeldab seda aastate tagust mõisa miljööd tänapäevases võtmes. „Usun, et selline originaalne ja ainulaadne sisekujundus annab hoogu juurde ka laste mõttemaailma, loovuse arengule ning aitab paremini edaspidises elus märgata ja hinnata ilu enda ümber," lisas Karu.

1870. aastatel valminud Pärsti puitmõis on vanusest hoolimata väga hästi säilinud. Hetkel hõlmab poole hoonest lasteaed, mis on tegutsenud mõisahoones alates 1985. aastast. Teine osa on raamatukogu ja külarahva käsutuses.

Mõisalasteaedu on Eestis kokku viis ning neist kaks asuvad Viljandi vallas, üks Pärstis ja teine Kärstnas. Pärsti mõisalasteaia ruumide renoveerimine ja sisustus läks Viljandi vallale maksma pea 250 000 eurot.

Tekst/kujundus: Martin Raid Viljandi Vallavalitsuse avalike suhete spetsialist /  Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Märt Lillesiim interior photography, Lugu: info Viljandi Vallavalitsuse kodulehelt

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.