Retsept | Prantsuse õunakook

Retsept | Prantsuse õunakook

Prantsuse köögis on õunakookidel eriline koht ja neid valmistatakse sageli erinevates piirkondlikes variatsioonides. Õunad olid ja on endiselt Prantsusmaal üks populaarsemaid vilju, kuna neid on lihtne kasvatada ja nad sobivad suurepäraselt magustoitudesse, kus need toovad esile oma loomuliku magususe ja happesuse.

Koostis:

Põhi:
 125 g toasooja võid
1,5 dl tuhksuhkrut
1 muna
2 dl jahu
noaotsaga soola

Kate:
õhukesi õunaviile (valge klaar), nii et terve koogipind saab kaetud ühekordse kihiga.
3 munakollast
1 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut

Valmistamine:

Esmalt vahusta pehme või koos tuhksuhkruga, kuni saad kerge ja õhulise segu. Seejärel lisa muna ja vahusta segu ühtlaseks. Lisa noaotsaga soola ja sõelu juurde jahu. Sega kõik hoolikalt, kuni tainas on ühtlane. Paki tainas toidukilesse ja aseta see vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema. Külmkapis seismine muudab taina lihtsamini töödeldavaks ja annab sellele parema tekstuuri.

Kui tainas on piisavalt tahenenud, kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Seejärel laota tainas vormi põhja, kasutades selleks lusikat, kuna tainas on pehme ja veidi kleepuv. Vajuta tainas ühtlaselt vormi põhja, nii et see katab kogu pinna. Eelküpseta põhja 175 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni see muutub kergelt kuldseks.

Samal ajal, kui põhi eelküpsetub, valmista kate. Koori ja viiluta õunad õhukesteks viiludeks, kasutades eelistatavalt valget klaarõuna, mis oma mahlasuse ja happesusega täiustab kooki. Munakollased vahusta suhkruga heledaks ja kohevaks, seejärel lisa vaniljesuhkur.

Kui koogipõhi on eelküpsetatud, võta see ahjust välja ja kata ühtlaselt õunaviiludega. Õunad peaksid moodustama ühtlase kihi, mis katab kogu koogi pinna. Seejärel vala peale munakollaste ja suhkru segu, mis loob küpsetamisel kauni ja maitsva pealiskihi.

Küpseta kooki 175 kraadi juures veel 40-50 minutit, kuni pealiskate on kenasti hüübinud ja omandanud kuldse jume. Lase koogil veidi jahtuda, et maitsed saaksid ühtlustuda ja kook oleks kergemini lõigatav. Serveeri kooki toatemperatuuril, nautides iga suutäit sellest mahlasest ja maitseküllasest küpsetisest.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: sweetlycakes.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.