Kui saabub kevad - too kevad tuppa!

Kui saabub kevad - too kevad tuppa!

Pikad külmad kuud, mil pimedus ja kõle ilm olid igapäevaelu osa, on lõpuks möödumas. Need talvekuud, mil külm näpistas põski ja hommikud olid hallid ning sombused, on asendunud päikesekiirtega, mis üha rohkem ja rohkem päevi valgustavad. Iga päev toob kaasa väikese muutuse – olgu see siis lume sulamine või kerge soojuse puudutus, mis annab märku, et kevad pole enam kaugel. Ehkki õied ja lopsakas rohelus on veel ootamas oma aega, hakkab tasapisi tekkima lootusrikas tunne, et kevad pole enam kaugel.

Kõigepealt ilmuvad lume alt esimesed rohulibled, mis on kui märguanne uue elutsükli algusest. Varsti järgnevad neile ka esimesed kevadlilled, nagu lumikellukesed ja krookused, mis on esimesed julged, kes talveunest ärkavad. Õhk on muutumas – isegi kui see on veel jahe, on selles juba tunda kevadist värskust. Päikesepaistelisel päeval võib õhus märgata kerget mulla ja niiskuse lõhna, mis on iseloomulik just varakevadele. See on aeg, mil loodus hakkab oma talveunest ärkama, ning ka inimesed tunnevad tungi oma kodudes midagi värskendada, et tuua kevad ka oma igapäevaellu.

Sel ajal, kui loodus alles valmistub täielikuks ärkamiseks, on võimalik luua endale kevade meeleolu koduseinte vahele. Lihtsate detailide lisamine võib muuta kodu ilme ja tunde värskemaks ning kevadisemaks. Näiteks võib tuppa tuua mõne oksakese – olgu selleks kask või pajutibud – mis mõne päeva jooksul hakkavad vaasis lehti ajama, andes ruumile uue hingamise. Sellised väikesed looduse fragmendid loovad tunde, et kevad on juba kohal, isegi kui õues on veel jahe. Lisaks oksakestele võib kevadet tuppa tuua ka läbi lillede. Vaasitäis tulpe või nartsisse toob kohe kodusse kevadise värskuse, nende säravad värvid ja õrn lõhn aitavad luua rõõmsat ja elavat atmosfääri.

Kodu atmosfääri saab värskendada ka väikeste muudatustega sisekujunduses. Näiteks vahetades välja talvised dekoratiivpadjakatted ja tekid kergemate ning heledamate vastu. Talviste tumedate toonide asemel võiks eelistada pastelseid, helgeid värve, mis toovad interjööri kerguse ja värskuse. Kevadised toonid, nagu heleroheline, kollane ja roosa, aitavad tuua päikesevalgust ja looduse tärkamist ka tubasesse keskkonda. Samuti võib kaaluda paksemate kardinate asendamist kergemate ja õhulisemate variantidega, et päikesevalgus saaks vabalt ruumi tungida ja luua avara ning valgusküllase tunde. Isegi väike muutus tekstiilides võib tuua märgatava erinevuse, muutes ruumi koheselt kevadisemaks ja rõõmsamaks.

Oluline on, et valitud kevadised detailid sobiksid harmooniliselt ülejäänud interjööriga. Näiteks võiksid padjakatted ja kardinad olla omavahel kooskõlas nii värvide kui ka stiili poolest, et kogu kodu mõjuks ühtse tervikuna. Kui kogu ruum on harmooniline, annab see kodule rahuliku ja tasakaalustatud tunde, mis on kevadele omane. Kevad ei ole ainult looduse tärkamise aeg, vaid ka uue alguse ja värskuse sümbol, ning see värskus võiks kajastuda ka kodus.

Kui otsida inspiratsiooni selle kohta, kuidas kodu kevadeks muuta, siis tasub pilk heita Põhjamaade kodudele. Näiteks Rootsi kodudes on kevadine stiil sageli ühendatud minimalistliku ja looduslähedase esteetikaga. Valged ja neutraalsed taustad koos looduslike materjalide ning õrnade kevadiste toonidega loovad ruumis kerguse ja avaruse. Sellisesse interjööri on lihtne tuua kevadist atmosfääri, kasutades vaid mõningaid loodusest inspireeritud elemente.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.