Kauni miljööga Kõltsu mõis, Teie erilisteks sündmusteks

Kauni miljööga Kõltsu mõis, Teie erilisteks sündmusteks

Kõltsu mõis on unikaalne ja kaunilt renoveeritud ajalooline koht, mis on oma elegantselt haljastatud aedade, juugendstiilis klaasveranda ja šveitsipärase puitarhitektuuriga tõeline looduse embuses varjatud pärl. Endine Wellenhof, ehk tõlkes "lainemõis", on üks väiksemaid mõisaid endises Keila kihelkonnas ning pärineb 1806. aastast. Selle Šveitsi stiilis puidust villa ehitas 19. sajandi lõpul paruniproua Benedicte von Uexküll, kes nautis seal suvesid kuni 20. sajandi alguseni. Proua rajas ka kauni iluaia, mis täiendab mõisa romantilist atmosfääri.

Erinevalt paljudest teistest paikadest, kus kaasaegsed täiendused võivad jääda kohatult esile, on Kõltsu mõisas suudetud uued elemendid sulandada vanade ja väärikatega, luues harmoonilise ja ajastutruu keskkonna. Arhitekt Jüri Irik ning sisekujundajad Kaire Kemp-Tišler ja Ea Andla on hoolikalt taasanud mõisa algse ilme, tuues esile kaunid puitkaared, kahhel-kaminad ja autentse parketi, mille täienduseks on kunstnik Valev Šeini loodud vitraažid ja professor Heigo Jelle meisterlikud sepisväravad. See tähelepanelik taastamistöö loob ainulaadse ajaloolise karakteri, kus iga detail jutustab oma lugu.

Mõisa esimesel korrusel asuvad kaks saali, millest üks eristub oma originaalse puittahvel laega ja Soomest pärit Turu kahhelahjudega, kandes endas tükikest ajaloost ja andes edasi paruniproua Benedicte von Uexkülli suviste päevade vaimu. Valges saalis köidab pilku uus kreemikas kaminahi, mis lisab ruumile modernset hõngu, samal ajal kui tuulteroosiga parkett ja kroonlühtrid toovad esile mõisa ajatult elegantse stiili. Mõisa šveitsipärane arhitektuur koos merekohina ja rahulike aedadega muudab selle paiga ideaalseks kultuuriürituste, seminaride ja vastuvõttude korraldamiseks – pole ime, et siin on võõrustatud kõrgeid külalisi, sealhulgas Saksamaa endist riigikantslerit Angela Merkelit.

Kõltsu mõisa kroonijuveeliks on kahtlemata suurepärane mõisapark, mille kujundamisele on arendaja pühendanud erakordselt palju tähelepanu. Maastikuarhitektid Ülle Grišakov ja Triin Järve on loonud pargis elegantse ja mitmekesise koosluse, kus harmooniliselt kohtuvad klassikalised kujundusprintsiibid, lopsakad purskkaevud ja peened väikevormid. Iga aastaaeg lisab pargile oma iseloomu – kevad toob esile õite kirevuse, suvi lopsaka roheluse, sügis kuldsed ja punased toonid, ning talv katab kõik maagilise lumekihiga. See on oaas, mis pakub igal sammul uusi avastusi ja võimalust nautida looduse ilu kogu oma hiilguses.

See unikaalne atmosfäär teebki Kõltsu mõisast ideaalse paiga erinevateks sündmusteks. Ümbritsev metsapark, mille teerajad viivad üle kergete kaarsildade ja väikeste saarekestega järvede, loob muinasjutulise keskkonna, mis sobib suurepäraselt kontsertide, fotosessioonide ja privaatsete meeskonnaürituste korraldamiseks. Iga sündmus saab siin unustamatu tausta, kus loodus ja ajalugu põimuvad harmooniliselt, luues erakordselt meeleoluka atmosfääri.

Lisaks sellele sobib mõis ideaalselt ka pidulike tähtpäevade, nagu pulmade ja juubelite korraldamiseks. Elegantne interjöör ja avarad ruumid mahutavad kuni 50 külalist, pakkudes väärikat ja meeldejäävat keskkonda oluliste hetkede tähistamiseks. Aiaga piiratud territoorium võimaldab üles seada peotelke või paviljone, mis laiendavad võimalusi suuremate pidustuste korraldamiseks. Koostöös hinnatud catering-firmadega nagu Caviar, Ribe ja Põhjala, on tagatud, et iga pidu pakub ka kulinaarset elamust, mis täiendab mõisa unikaalset õhkkonda.

Kui soovite oma unistused ellu viia ja luua endale ideaalne üritus – olgu selleks kunstiline fotosessioon mõisaruumides ja aias, unikaalne pulmapidu erinevates peotelkides või privaatne meeskonnaüritus kaunil saarekesel või mereäärses keskkonnas –, siis Kõltsu mõis pakub just neid võimalusi. Siin luuakse igale tähtsale hetkele täpselt õige meeleolu, muutes iga sündmuse tõeliselt meeldejäävaks.

Kõltsu mõis sobib suurepäraselt ka inspireerivateks koosolekuteks ja seminarideks. Avarad ja valgusküllased ruumid mõisa esimesel korrusel, kust avanevad lummavad vaated iluaiale ja merele, loovad ideaalse keskkonna kuni 40 inimesele. Need ruumid pakuvad hubast ja inspireerivat õhkkonda nii väiksemateks nõupidamisteks kui ka suuremateks koosviibimisteks, kus ajalooline miljöö ja looduskaunid vaated lisavad igale sündmusele erilise väärtuse.

Samuti väärivad tähelepanu mõisas toimuvad kontserdid, mille toimumistega saab kursis olla nii nende kodulehte jälgides koltsumois.ee või nende Facebooki lehega @Kõltsu Mõis liitudes. Kui aga soovite saada sündmuste kohta täiendavat infot ja uudiseid otse oma e-posti aadressile, andke neile sellest märku.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: koltsumois.ee

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist TRAVEL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.