Majapidamisruum maakodus, majas

Majapidamisruum maakodus, majas

Neil õnnelikel, kes elavad maakodudes või majades, kus on olemas spetsiaalne majapidamisruum, on võimalus kogu pesupesemise ja sellega seotud ülesannete planeerimiseks ning läbiviimiseks ühes kohas. See lahendus on mugav, kuna kogu protsessi saab alustada ja lõpetada samas ruumis, vähendades vajadust liigse liikumise ja asjade organiseerimise järele. Kõik pesu pesemisega seotud etapid, alates määrdunud riiete sorteerimisest, pesemisest, kuivatamisest, triikimisest kuni lõpuks kokkupandud riiete kappi paigutamiseni, saab korraldada selles ühes ruumis.

Majapidamisruum, olgu see siis keldris või majas eraldi väiksemas toas, peab olema hoolikalt planeeritud, et kõik vajalik sinna ära mahuks. Esmalt tuleb arvestada pesumasina ja kuivati paigutamisega, sest need on vältimatud seadmed igas majapidamises, kus regulaarselt pesu pestakse. Kaasaegsed masinad on energiasäästlikud ja kompaktsed, kuid siiski nõuavad need kindla ruumi ja korraliku veeühenduse.

Kui ruum võimaldab, siis võiks paigutada sinna ka puhastusvahendite hoiustamiskoha – eraldi riiuli või kapi, kuhu saab paigutada pesuvahendid, plekkide eemaldamise tooted, pesupehmendajad ja muud vajalikud puhastusvahendid. Hea lahendus oleks ka triikimislaud, mis on kergesti kokkupandav, et see vajadusel ruumi ei võtaks. Kui ruum on piisavalt avar, saab lisaks kasutada ka pesukuivatusvarrast või kuivatustorustikku. Kuivatamine toas on eriti vajalik vihmasel või külmal perioodil, kui õues ei ole võimalik pesu kuivama riputada.

Paljudes tänapäevastes maakodudes ja linnamajades on majapidamisruumid muutunud funktsionaalsuse sümboliks, sest inimesed soovivad, et nende elu oleks mugav ja tõhus. Nii keldrisse kui ka elamuseinte vahele paigutatud majapidamisruumid on sageli disainitud selliselt, et nende kasutamine oleks võimalikult lihtne ja loogiline. Paljud kaasaegsed koduomanikud on investeerinud ergonoomilistesse lahendustesse, mis muudavad tööprotsessid kiiremaks ja vähem väsitavaks. Näiteks on pesumasinad ja kuivatid paigutatud kõrgemale tasapinnale, et vähendada kummardamist, või on kasutusele võetud libistatavad sahtlid ja korvid, mis lihtsustavad pesu sorteerimist ja ladustamist.

Majapidamisruumi planeerimisel on oluline tähele panna ka ruumi ventilatsiooni. Kuna tegemist on tihti niiskete ruumidega, kus pesu kuivatatakse, on hea õhuringlus ülimalt vajalik, et vältida liigse niiskuse kogunemist ja sellest tulenevaid hallitusprobleeme. Ka korralik valgustus on võtmetähtsusega, kuna see aitab lihtsustada pesu triikimist ja muude täpsust nõudvate ülesannete täitmist. Kogu ruumi planeerimisel tuleks arvestada kasutaja mugavusega, et kõik vajalik oleks käeulatuses ning et tööprotsessid sujuksid võimalikult tõrgeteta.

Tänapäeval võib näha mitmesuguseid lahendusi, kuidas maakodudes ja majades on majapidamisruumid kujundatud. Mõned eelistavad minimalistlikke ja funktsionaalseid lahendusi, kus ruum on puhas ja avar, rõhutades praktilisust ja lihtsust. Teised on aga valinud rikkalikuma sisekujunduse, lisades majapidamisruumidesse ka dekoratiivseid elemente, mis muudavad selle ruumi meeldivamaks ja kodusemaks. Olgu lahendus milline tahes, peamine on, et ruum oleks efektiivne ja vastaks kõigile vajadustele, mida üks majapidamisruum peaks täitma.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: marie-sahlin.squarespace.com, entrancemakleri.se, etsy.com, barnandwillow.com, kvarteretmakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.