Idülliline maakodu künka otsas

Idülliline maakodu künka otsas

See armas maakodu asub künkal, mille ühel pool laotub sügav mets ja teisel pool väike küla põldude ja hobuste koplitega. Antud kaunis maja, mis ehitatud 1884. aastal ehitusmeister Carl Anderssoni poolt, on olnud kohaliku maastiku osa juba üle sajandi. Originaalsed põrandad ja peegeluksed, viis kaminat, valgusküllased toad ja 150-aastased viljapuud suures aias loovad iseloomu, omapära ja harmoneeruvad viimaste aastate hoolika renoveerimise ja kaasajastamisega. Siinse maja planeering on hästi säilinud ning inspiratsiooni on ammutatud vanimatest tapeedi- ja värvikihtidest, mis renoveerimise käigus välja tulid, et taastada maja algupärane atmosfäär.

Õue on loodud mõnus istumisala terrassile. Terrassil saab hommikukohvi juua sirelitest ja jasmiinidest ümbritsetuna või miks mitte ka sireli lehtlas, kui päike on kõige tugevam. Kuna mets on siinse maja lähim naaber, võib majaomanike sõnul siin kohata mõnda kohalikku oravast, kes hüppavad puude latvade vahel, või saab näha mõnda hobust allpool asuvas karjamaal, kes rahulikult rohtu söövad. Maja ümber olevast suurest aiast leiab eest mitmed viljapuud- õunapuud, pirnipuud, kirsipuud, samuti karusmarjad ja rabarberid.

Majja sisenemine algab läbi tapeeditud veranda, mille sinine lillemustris tapeet ja valged liistud annavad edasi hubast maakodu hõngu. Veranda põrandale on lisatud džuudist vaip, mis lisab kodusoojust ja hubasust. Verandalt edasi minnes jõuab avarasse esikusse, kus esiku koridor ühendab alumise korruse kõiki ruume, luues mõnusa sujuvuse kogu majas. Siin on ka trepi all asuv panipaik, mis on praktiline koht erinevate asjade hoiustamiseks ning köögi kõrval asuv sahver, kus saab mugavalt hoida toiduaineid. Esiku põrandat katab originaalpõrand ja seinu kaunistavad siniseõielised ja beežid tapeedid, mis loovad rahuliku ja kutsuva atmosfääri.

Ehtsas, maakodu stiilis köögist leiab eest heledas beežis toonis köögimööbli koos kuldsete käepidemetega, mis lisavad elegantsi. Köögimööbli töötasapinnaks valitud Graniidist tööpind. Köögist leiab ka puuküttega töökorras pliidi, mis siiani on abiks maitsvate roogade valmistamisel. Heleda beeži tooni juurde on oskuslikult kombineeritud rohelist, mida võib leida nii seinale paigutatud postritelt kui ka maalidelt. Rohelist tooni on toodud ruumi ka läbi taimede, mis lisavad kauni lõppviimistluse ja elavdavad kööki, muutes selle õdusaks ja elavaks.

Köögist viib tee valgusküllasesse söögituppa, mille aknad avanevad kahes ilmakaares, lastes sisse rohkelt loomulikku valgust. Toa keskmes asub elegantne ovaalne söögilaud, mida ümbritsevad neli valgeks värvitud tooli, mis ühilduvad valgeks värvitud antiikse kapi ja vana puidust, põrandakellaga. Söögilauda elavdavad mitmed vaasis olevad põllulilled. Ruumi kroonijuveeliks on aga toimiv kaunis kahhelahi, mis lisab soojust ja hubasust. Söögitoa põrandat katab originaalne puitpõrand, mis jätkub ka elutuppa.

Söögitoa võluv käekiri jätkub harmooniliselt ka elutoas, kus silma rõõmustab töökorras kamin. Toa akna äärde on paigutatud elegantne sinises toonis diivan, mis ühildub hästi elutoa tapeediga. Kogu interjöör on viimistletud valgete detailidega, alates mööblist kuni pehme tekstiilvaibani, luues õdusa ja tervikliku atmosfääri. Seda täiuslikku kooslust kroonivad kuldsed aktsendid, nagu õhuline ripplamp ja valge kummuti kuldsed käepidemed, mis annavad toale luksusliku ja samas hubase tunde.

Elutoast edasi liikudes jõuab avatud ukse kaudu hubasesse magamistuppa, kus jätkub sama võluv käekiri, mis juba söögitoas ja elutoas ilmekalt esile tõusis. Siin saab nautida otsest ligipääsu terrassile, kus on võimalik vabas õhus toite nautida ja hommikukohvi juua. Magamistuba kaunistab kaunis käsimaalingutega kahhelahi, mis lisab ruumile ajaloolist võlu ja soojust.

Toa keskmeks on akna alla paigutatud kaheinimesevoodi, mille mõlemal küljel asuvad vanad, koorunud rohelise värviga talutoolid. Toolide peal on valged lillepotid, milles kasvavad lopsakad rohelised taimed, mille valged õied lisavad ruumile värskust ja elu. Voodi kohal ripub laest alla õrn Eos hanesulgedest laelamp, mis loob unenäolise ja õhulise atmosfääri, tehes magamistoast tõelise rahu oaasi.

Esikuga ühendatud vannitoas on WC, kraanikauss, dušikabiin. Seinu kaunistab tumesiniseks värvitud seinapaneel, mis loob ruumile sügava ja rahustava atmosfääri. Paneeliga harmoneerub kaunis tapeet, mille mustris leiduv sinine toon sulandub ideaalselt seinapaneelide ja põrandaga, lisades vannitoale võlu ja isikupära.

Maja ülemisele korrusele viib tumesinine trepp, kus väike esik ühendab rõdu, kahte suurt panipaika, väiksemat magamistuba ja ülemist puhketuba. Seintel jätkub kaunis tapeet, mille läbivaks tooniks on sinine, luues ruumidesse harmoonilise ja rahuliku meeleolu.

Maja ümber olevast suurest aiast leiab eest mitmed viljapuud- õunapuud, pirnipuud, kirsipuud, samuti karusmarjad ja rabarberid.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.