Märgade, poriste või lumiste jalanõude panipaik

Märgade, poriste või lumiste jalanõude panipaik

Sageli ei pööra me määrdunud jalanõude paigutamisele piisavalt tähelepanu, kuni on juba hilja. Selline teema, mis tundub esmapilgul tühine, võib ootamatult osutuda suureks probleemiks, eriti siis, kui koju jõudes avastame, et meie esik on kaetud poriste, lumiste või liivaste jalatsitega, mis jätavad maha segaduse ja vajavad kohe lahendamist.

Esik on ruum, kus inimesed esimest korda koduga kokku puutuvad, ja selle korrasolek loob esmamulje kogu kodu puhtusest ja organiseeritusest. Sageli on see aga ka koht, kus hooajalised jalanõud kipuvad kuhjuma – talvel saapad, suvel sandaalid ja igal teisel ajal nende vahepealsed variandid. Kõik need erinevad jalanõud vajavad oma kohta, ning kui me sellele piisavalt varakult ei mõtle, võib esiku korrashoid osutuda keeruliseks ja aeganõudvaks. Sellepärast on mõistlik planeerida juba ette, kuidas hoida oma jalanõusid puhtalt ja organiseeritult.

Üks lahendus on eristada hooajalised jalanõud nendest, mida igapäevaselt kasutame. Neid jalatseid, mis ei ole hetkel aktiivses kasutuses, võiks hoida teises toas või spetsiaalses panipaigas. Näiteks võib hooaegade vaheldudes pakendada kingad, saapad või muud jalanõud korralikult karpidesse ja paigutada need kuhugi, kus need ei võta väärtuslikku ruumi. Selline süsteem võimaldab esikus hoida ainult vajalikke jalanõusid, vähendades segadust ja hõlbustades igapäevast koristamist.

Oluline on ka see, millise pinnaga on esiku põrand. Kuna määrdunud jalanõud võivad kanda tuppa kaasa liiva, pori ja lund, peab esiku põrand olema lihtsasti puhastatav. Keraamilised plaadid, veekindel vinüül või muud kergesti hooldatavad materjalid sobivad hästi, kuna need võimaldavad kiiresti eemaldada mustust ja niiskust. Lisaks on oluline, et esikus oleks koht, kuhu need porised ja märjad jalanõud panna. Kui jalanõud jäävad korraga nii kuiva ja puhtasse esikusse, võib see kiiresti muutuda mustaks ja ebameeldivaks kohaks, mida on keeruline hoida korralikult.

Siin tuleb mängu jalatsite spetsiaalne hoiustamislahendus. Üks võimalus on kasutada jalanõude riiulit või spetsiaalset kappi, mis on mõeldud just määrdunud ja märgade jalanõude jaoks. Sellise kapiga on lihtne hoida korras esikut, sest kõik jalanõud on ühes kohas ja ei sega igapäevast liikumist. Lisaks on kapid ja riiulid tihtipeale disainitud nii, et need ei hoia niiskust ja võimaldavad jalanõudel kuivada.

Kui kappi või riiulit poest ei leia või ei soovi osta, saab sellise lahenduse ka ise meisterdada. Näiteks võib kasutada vanu puidust kaste või moodustada mõne muu praktilise lahenduse, mis vastab täpselt sinu vajadustele ja kodu stiilile. Selliseid isetehtud hoiustamislahendusi on lihtne kohandada vastavalt oma maitsele ja vajadustele, andes samal ajal võimaluse hoida jalanõud kenasti organiseeritult.

Ükskõik, millist lahendust sa ka ei valiks, on oluline, et määrdunud ja märgadel jalanõudel oleks oma koht. See ei ole ainult esteetiline küsimus, vaid aitab ka säilitada jalanõude kvaliteeti ja tagada nende pikaajalise kasutamise.

Vana kandik ja võltsmuru- ideaalne lahendus mustadele jalatsitele.

Plekknõu ja kummimatt- ideaalne lahendus mustadele, märgadele jalatsitele.

Lihne kast koos kividega, millele hea märjad jalatsid kuivama jätta, kuna looduslik kivi on üldjuhul pehme ja poorne ning imeb vedeliku endasse. Nipp! ( kui kodus väiksed lapsed, kinnita kivid kiiresti kuivava tsemendi abil kasti külge, et väikelaps ei saaks neid ära eemaldada)

Puidust ja korkmaterjalist tehtud kast märgadele jalatsitele.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.