Koostis:
1 tervik kana (umbes 1,5 kg)
2 oksa värsket rosmariini
3-4 küüslauguküünt
1 sidrun (viilutatud või pooleks lõigatud)
50 g sulatatud võid või oliiviõli (umbes 3 supilusikat)
Sool ja must pipar maitse järgi
1 tl paprikapulbrit
1 tl kuivatatud tüümiani
1 sibul (soovi korral, sektoriteks lõigatud)
Valmistamine;
Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Pese kana ja patsuta köögipaberiga kuivaks, seejärel aseta kana ahjuvormi rind üleval pool. Määri kana seest ja väljast sulatatud või või oliiviõliga ning maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga, hõõrudes maitseained õrnalt sisse. Täida kana sisemus rosmariiniokste ja küüslauguküüntega ning lisa sinna ka sidruniviilud või -pooled, et anda värsket maitset. Soovi korral võid ahjuvormi põhja lisada ka sibulasektoreid, mis küpsedes annavad mahlakust. Aseta kana eelsoojendatud ahju ja küpseta 200 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Keskmiselt arvestatakse 20 minutit iga kana kilogrammi kohta, kuid küpsetusaeg sõltub kana suurusest ja ahjust. Kuldkollase ja krõbeda tulemuse saavutamiseks vala kana peale iga 20–30 minuti järel ahjuvormi kogunenud vedelikku.
Kana on valmis, kui reie paksuima osa sisetemperatuur on umbes 75 kraadi või kui reiest torkamisel väljub läbipaistev mahl. Võta kana ahjust välja ja lase sellel 10–15 minutit enne lahtilõikamist seista, et mahlad ühtlaselt jaotuksid. Kaunista rosmariiniokstega ja serveeri meelepäraste lisanditega.
Veebiajakiri Scandinavian HOME