Retsept | Sidruni-rosmariinilõhe

Koostis:

1 suur lõhefilee
1 supilusikatäis oliiviõli
⅓ tassi kuiva valget veini, näiteks Sauvignon Blanc
⅛ tassi värskelt pressitud sidrunimahla
1 supilusikatäis mett
½ supilusikatäit peeneks hakitud värskeid rosmariinilehti
1 teelusikatäis maisitärklist
Soola ja pipart maitse järgi
Kaunistuseks sidruniviilud (laim) ja värske rosmariin

Valmistamine:

Alusta sellega, et võtad värske lõhefilee ja lõikad selle ettevaatlikult sobiva suurusega portsjoniteks. Iga tüki suurus võiks olla selline, et seda oleks mugav serveerida ja süüa. Kui tükid on valmis lõigatud, raputa neile peale ühtlaselt soola ja värskelt jahvatatud musta pipart, mis toob esile lõhe naturaalse maitse. Seejärel võta käepärast kvaliteetne oliiviõli ja pintselda iga lõhetükk õrnalt pealtpoolt õliga, mis aitab hoida kala küpsetamise ajal mahlakana ja annab sellele kauni kuldse jume.

Seejärel vali välja piisavalt suur ja laia põhjaga pann, mis võimaldab lõhefileed laiali asetada ilma, et need üksteise peale kuhjuksid. Kuumuta pann keskmisel kuumusel, oodates, kuni see on piisavalt kuum, et hakata kala küpsetama. Kui pann on kuum, aseta lõhefileed pannile nahaga pool ülespoole. See tähendab, et nahk on pannist eemal ja liha pool puudutab otseselt kuuma panni pinda. See tagab, et lõhe küpseb ühtlaselt ja nahk jääb hiljem krõbe.

Kata pann kohe kaanega, mis aitab säilitada niiskust ja kuumust ning küpseta lõhet umbes 3–4 minutit. Selle aja jooksul hakkab kala küpsema ja muutub altpoolt õrnalt kuldseks. Kui 4 minutit on möödunud, keera lõhefileed ettevaatlikult ümber, nii et nüüd jääb nahk allapoole, otse panni vastu. Küpseta veel umbes 3 minutit, kuni kala on täielikult läbi küpsenud, kuid siiski mahlane ja õrn. Kui küpsetusaeg on läbi, tõsta lõhe pannilt ettevaatlikult kõrvale, et ta saaks pisut puhata ja säilitaks oma mahlakuse.

Kui lõhe on eemaldatud, jääb pannile aromaatne põhja, mis sisaldab kala ja maitseainete jääke. Sellele samale pannile lisa nüüd valget veini, sidrunimahla, mett ja värskeid rosmariinioksi. Need koostisosad loovad rikkaliku ja maitsva kastme, mis täiendab lõhe maitset. Sega hoolikalt, lastes kastmel õrnalt podiseda umbes 2 minutit, et maitsed seguneksid ja vein aurustuks, jättes maha oma sügava ja nüansirikka aroomi.

Samas, kui kaste küpseb, valmista ette maisitärklis. Lahusta väike kogus maisitärklist (umbes 3 spl) väheses koguses külmas vees, segades, kuni saad ühtlase vedeliku. Seejärel lisa lahus kastmele, segades, et kaste muutuks paksemaks ja saavutaks soovitud konsistentsi. Küpseta kastet veel umbes minut, kuni see on ilusti paksenenud ja lõhnab imeliselt.

Nüüd, kui kaste on valmis, aseta lõhefileed tagasi pannile, seekord nahaga ülespoole. See samm võimaldab kalal taas maitsed omaks võtta, samal ajal kui kaste seda imeliselt ümbritseb. Keera pannil kuumus maha, kata taas kaanega ja lase lõhel paar minutit puhata. See aeg annab kalale võimaluse absorbeerida kastme maitseid ning muutuda veelgi mahlasemaks ja aromaatsemaks.

Lõpuks, enne serveerimist keera lõhefileed ümber, nii et kaste imenduks ka naha poolele, mis on nüüdseks krõbe ja maitserikas. Serveeri lõhefileed koos sidruniviilude ja värske rosmariiniokstega, mis lisavad roale nii värvi kui ka lõhna, tekitades tõeliselt elegantse ja nauditava kulinaarse elamuse.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: erakogu

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.