Retsept | Praetud munad (härjasilmad)

Retseptis on esmapilgul vähe komponente ja see võib tunduda lihtne, kuid just selle lihtsuse kaudu avanevad võimalused maitsete ja tekstuuride nüanssidele. Munade küpsetamine on samal ajal nii tagasihoidlik kui ka peen – iga samm tuleb läbida täpselt, et tulemus oleks imetlusväärne. Õige rasvaine valik, kuumuse kontroll ja maitseainete lisamine – igaüks neist on oluline etapp, mis viib lõpliku maitseelamuseni.

Koostis:

4-5 muna
1 sl. rasvainet
soola
pipart
sibulapelseid
juustu

Valmistamine:

Kõigepealt vali sobiv pann, mis tagab ühtlase kuumenemise ja millel muna ei kleepu. Kuumuta pannil mõõdukal kuumusel veidi rasvainet, näiteks võid, selitatud võid või õli. Oota, kuni rasvaine on täiesti kuum, ent ära lase sellel suitseda. Oluline on, et pann ja rasvaine oleksid piisavalt kuumad, et muna hakkaks kohe küpsema, kuid mitte nii kuumad, et see kiirelt pruunistuks.

Nüüd, hoides muna kindlalt käes, löö see ettevaatlikult panni kohale. Tee seda nii, et rebu jääks terveks ja vajuks õrnalt pannile. Kui muna on pannile jõudnud, alanda kuumust veidi, et muna küpseks ühtlaselt ja rahulikult, ilma liigse kuumuse tõttu koheselt pruunistumata.

Jälgi hoolikalt, kuidas munavalge hakkab kergelt hüübima ja muutub läbipaistmatuks. See on hetk, mil saad juba otsustada, kas soovid munarebu jätta täiesti vedelaks või lasta sel kergelt hüübida. Kui eelistad vedelat rebu, tõsta muna kohe pannilt, kui valge on hüübinud. Kui aga soovid veidi tahkemat rebu, lase sel veel mõned hetked küpseda.

Enne serveerimist maitsesta muna peene soolaga. Soovi korral võid lisada ka värskelt jahvatatud musta pipart, mis toob esile muna maheda maitse. Lisaks võid munale puistata hakitud sibulapealseid, mis annavad roale värskust ja värvi, või raputada peale veidi riivitud juustu, mis sulab kuuma muna peale, lisades sellele rikkalikkust ja sügavust. Serveeri kohe, et nautida muna õrnalt hüübinud tekstuuri ja maitseelamust.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: freepik.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.