Retsept | Rootsi lihapallid

Retsept | Rootsi lihapallid

Koostis
500 g kodust hakkliha
1 dl riivsaia või riivleiba
1.5-2 dl 10% rõõska koort või piima
1 väike riivitud või hakitud sibul
1 muna
1 tl soola
0.5 tl jahvatatud vürtspipart

Valmistamine
Alusta riivsaia või -leiva ja rõõsa koore ühendamisest. Lase neil rahulikult 5–10 minutit seista, kuni segu paisub ja omandab pehme tekstuuri. See samm on oluline, et lihapallidesse tuleks õige konsistents ning maitsed saaksid harmooniliselt ühtlustuda.

Samas, kui leivasegu paisub, võta kaussi hakkliha. Lisa sellele muna, mis aitab lihamassi koos hoida, ning maitsesta soola ja jahvatatud vürtspipraga. Kui kasutad sibulat, riivi või haki see peeneks ja lisa hakkliha hulka – sibul toob esile maitse sügavuse ja lisab lihapallidele niiskust. See kõik tuleb hoolikalt kokku segada, kuni koostisosad on ühtlaseks massiks ühendatud.

Kui leiva ja koore segu on piisavalt paisunud, lisa see hakklihale. Sega kõik hoolikalt läbi, püüdes vältida liigset segamist, et vältida massi muutumist liiga tihedaks.

 

Valmista endale ette küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat ning niisuta oma käed külma veega – see lihtsustab hakklihamassi vormimist ning hoiab segu kätele kleepumast. Vormitud lihapallid tuleks ühtlasteks ja sobiva suurusega keradeks rullida ning need ettevaatlikult ahjuplaadile laotada, jättes iga pallikese vahele piisavalt ruumi, et nad saaksid küpsemise ajal ühtlaselt pruunistuda. Seejärel aseta lihapallid eelkuumutatud ahju. Küpsetamine 200 kraadi juures peaks kestma umbes 15–20 minutit, sõltuvalt lihapallide suurusest ja soovitud küpsusastmest. Aeg-ajalt tasub lihapalle ahjus jälgida, kuni nende pind saavutab kauni kuldpruuni värvuse ja liha on seest täielikult küpsenud. Valmis lihapalle võib serveerida soojalt, kas iseseisva roana või koos lisanditega.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istockphoto.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.