9 tubast lille, mis puhastavad sinu eluruumis õhku

9 tubast lille, mis puhastavad sinu eluruumis õhku

Tubases õhus võib leiduda palju erinevaid aineid, mis võivad tekitada terviseprobleeme, eriti kui neid leidub suures koguses või kui inimene puutub nendega pidevalt kokku. Nende hulka kuuluvad mitmesugused toksilised ühendid, mida võib leida igapäevastest kodukeskkonna elementidest. Näiteks on värvid, sealhulgas trükivärvid ja siseviimistlusvärvid, üks võimalikest saasteallikatest. Värvid sisaldavad sageli lenduvaid orgaanilisi ühendeid (LOÜ-d), mis võivad õhku sattudes põhjustada peavalu, ärritust silmades ja hingamisteedes ning mõnel juhul isegi allergilisi reaktsioone. LOÜ-d eralduvad kõige rohkem värvimise ajal ja kohe pärast seda, kuid need võivad püsida õhus pikka aega, eriti kehvasti ventileeritavates ruumides.

Teiseks oluliseks saasteallikaks võivad olla erinevad kodukeemia tooted, nagu puhastusvahendid, desinfektsioonivahendid, pesupesemisvahendid ja muu selline. Paljud puhastusained sisaldavad kemikaale, mis võivad aurustuda ja siseruumi õhku sattuda, põhjustades terviseprobleeme. Pikaajaline kokkupuude selliste kemikaalidega võib põhjustada hingamisprobleeme, nahaärritust ja mõnikord isegi raskemaid tervisehädasid, näiteks kroonilist bronhiiti või astmat. Kodukeemia tooteid kasutades on oluline tagada ruumide piisav ventileerimine, et vähendada mürgiste kemikaalide kontsentratsiooni õhus. Sünteetilised materjalid, nagu tekstiilid ja vaibad, on samuti märkimisväärsed siseõhu saastajad. Sünteetilised tekstiilid, sealhulgas polüester, nailon ja akrüül, võivad vabastada kemikaale, mis on tootmisprotsessis materjali sisse viidud. Uued vaibad võivad vabastada mürgiseid gaase, näiteks formaldehüüdi, mis on teadaolevalt tervisele kahjulik aine. Formaldehüüd võib põhjustada hingamisprobleeme, nahalööbeid ja pikaajaline kokkupuude võib suurendada teatud tüüpi vähiriski. Need ained aurustuvad eriti uutes toodetes ja võivad vähendada õhukvaliteeti kuudeks või isegi aastateks pärast paigaldamist või ostmist.

Sisustus ja mööbel võivad samuti sisaldada aineid, mis mõjutavad siseõhu kvaliteeti. Paljud mööbliesemed, eriti need, mis on valmistatud odavamatest materjalidest nagu vineer ja MDF, võivad sisaldada liime ja vaiku, mis eraldavad ohtlikke kemikaale, nagu formaldehüüd. Lisaks sellele võib mõni mööbel olla viimistletud lakiga või muude kattematerjalidega, mis sisaldavad LOÜ-sid. Aja jooksul need kemikaalid õhku eralduvad ja halvendavad kodu õhukvaliteeti, eriti kui mööblit kasutatakse vähe ventileeritud ruumides.

Kodus kasutatavad liimid on veel üks potentsiaalne saasteallikas, kuigi neid ei pruugita kasutada igapäevaselt. Need sisaldavad sageli mürgiseid aineid, mis võivad siseruumi õhus leiduda isegi siis, kui toodet kasutatakse harva. Liimide ja muude keemiliste toodete jäägid võivad koguneda ja põhjustada kumulatiivset mõju tervisele, eriti kui neid kasutatakse halva ventilatsiooniga ruumides.

Kõik need tegurid koos võivad põhjustada tervisele kahjulikke mõjusid, mis ulatuvad kergematest sümptomitest, nagu allergiad ja peavalud, kuni tõsisemate terviseprobleemideni, sealhulgas kroonilised hingamisteede haigused ja kemikaalide põhjustatud tundlikkus. Siseruumi õhukvaliteet on sageli madalam, kui esialgu arvata võiks, ning see võib mõjutada kõigi ruumis viibivate inimeste heaolu.

Üks võimalus siseõhu kvaliteedi parandamiseks on kaaluda õhku puhastavate taimede kasutamist. Teatavad taimed on võimelised absorbeerima ja neutraliseerima õhus leiduvaid saasteaineid, aidates seeläbi vähendada mürgiste ühendite kontsentratsiooni.

Kollakas kuldviljakpalm- kuldviljakpalm on üks efektiivseim õhupuhastaja ja -niisutaja, eemaldades õhust ka toksilisi aineid.

Kui kodune õhk on justkui seisma jäänud või kuiv, soovitatakse just Luuderohtu ehk Hederat. Samuti soovitatakse antud taime ka astmaatikute ja allergikute koju, kes soovivad hingata puhtamat õhku.

Lõhnav draakonipuu- püüab õhust kahjulikke aineid, puhastades ruumi õhku. Väga valge või poolvarjuline keskkond (mida triibulisemad lehed, seda enam valgust vajab), kuid hoiduda otsesest päikesevalgusest. Valgus aitab säilitada lehtede erksa värvi.

Mägipalm- vastupidav õhuniisutaja toalill mägipalm. Mägipalm kasvab jõudsalt niiskes ja mitte otsese päikese käes. Sellistes tingimustes puhastab ta aktiivselt õhku.

Lüüra viigipuu on suurte ümarate lehtedega vähenõudlik toataim, olles ühtlasi ka suurepärane õhupuhastaja.  Aeg-ajalt võtta viigipuu lehtedelt tolmu, kuna taim on tolmu suhtes tundlik.

Kummi-viigipuu- soovib valget või poolvarjulist keskkonda. Suvel vältida otsest päikesevalgust. Lopsakad lehed niisutavad õhku ja eemaldavad kahjulikke gaase.

Viigipuu (Ficus benjamina)- taim paigutada valgusrikkasse kohta, kuid mitte otsese päikesevalguse kätte. Asukohavahetusi tuleks pigem vältida. Aitab filtreerida ruumi õhku.

Kaunis Tõlvlehik ehk Spathipyllum on suurepärane õhu puhastaja ja ideaalne taim ka astmaatikute või tolmuallergikute koju. Ta mitte ei puhasta ainult õhku vaid toodab ka hapniku.

Havisaba (sansevieria trifasciata) on ideaalne taim. See taim puhastab sinu kodus olevat õhku ja seda mitte ainult vaimses mõttes vaid ka füüsiliselt. Havisaba töötab öösiti, eemaldades õhust mürkained ja tootes samal ajal hapniku juurde. Seega, kui sa tunned magades, et sul jääb õhku puudu ja uni ei ole korralik. siis too kindlasti Havisaba oma magamistuppa.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se, alvhem.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.