Riiuli valimine elutuppa?

Enne riiuli valimist tuleb tähelepanelikult läbi mõelda oma vajadused ja ootused, et tulemus vastaks võimalikult täpselt soovitule. Mõeldes sellele, kuidas riiulit tulevikus kasutada, on oluline arvestada mitmete erinevate aspektidega, mis määravad, kui praktiline ja vastupidav riiul lõpuks on. Alustuseks tasub mõelda, millisesse ruumi riiul paigutatakse ja millist tüüpi asjad sinna peale lähevad. Näiteks kööki, elutuppa või garaaži paigutatava riiuli nõudmised on väga erinevad, sest iga ruum võib vajada erinevaid lahendusi olenevalt esemete kaalust, suurusest ja sagedusest, millega neid kasutatakse.

Kui planeeritakse riiulit, mis peab kandma raskemaid esemeid, tuleb mõelda ka sellele, kas riiulil on vajadus pikema aja jooksul säilitada oma kuju ja vastupidavus. Teatud juhtudel võib olla vajalik lisada juurde tugevdavaid osasid või valida üldiselt tugevam ja vastupidavam materjal, eriti siis, kui riiulit soovitakse hiljem pikendada. Näiteks, kui kavatsed hoida seal raskemaid esemeid, nagu raamatud või tehnikaseadmed, on eriti oluline, et riiul suudaks need raskused kanda ilma aja jooksul deformeerumata.

Kui eesmärgiks on ruumi maksimaalne ärakasutamine, võib kaaluda maast laeni ulatuvat riiulisüsteemi, mis annab võimaluse kasutada kogu seina pinda ja annab toale juurde praktilisust ja esteetikat. See lahendus on eriti kasulik raamatute ja dekoratiivesemete paigutamisel, kuna võimaldab korrastada palju esemeid ilma ruumi ülekoormamata. Kui aga on tegemist väiksema ruumiga, kus iga sentimeeter loeb, võib sobida ka kompaktsemad, kuid nutikalt jaotatud riiulid, mis pakuvad piisavalt hoiustamispinda, kuid ei muuda ruumi visuaalselt liiga täidetuks.

Riiuli valikul on üks kõige olulisemaid tegureid kandevõime. See viitab sellele, kui palju kaalub riiulil olevad esemed kokku ja kas riiul suudab neid kanda nii, et see ei kaardu ega kahjustu. Näiteks, kui soovitakse hoida väikeseid, kuid raskeid esemeid, mis asuvad ainult riiuli keskel, võib see kaasa tuua olukorra, kus riiuliplaat hakkab keskelt vajuma, isegi kui kogu kandevõime pole ületatud. Sellises olukorras tasub valida suurema kandevõimega riiul, mis tagab, et raskemad esemed on stabiilselt jaotatud ning riiul säilitab oma kuju ja vastupidavuse. Seetõttu on alati oluline jälgida, kuidas raskused riiulil jaotuvad ja kas riiuli konstruktsioon vastab konkreetsetele vajadustele.

Kui planeeritakse riiuli kasutamist sellises ruumis, kus seda võib vaja minna hiljem kohandada, näiteks lisada juurde uusi osi või muuta riiuli kõrgust ja laiust, tasub valida süsteem, mis on modulaarne ja kohandatav. Selline paindlikkus on eriti kasulik ruumides, mis muutuvad ajas, nagu lastetoad või kontorid, kus võib tekkida vajadus riiulite paigutuse muutmiseks vastavalt uutele vajadustele. Lisaks tasub mõelda, kas riiulid peaksid olema avatud või suletud. Avatud riiulid sobivad ideaalselt dekoratiivesemete ja raamatute eksponeerimiseks, samas kui suletud riiulid pakuvad kaitset tolmu ja valguse eest, mis võib olla vajalik, kui hoitakse seal tundlikke esemeid, nagu dokumendid või elektroonika. Täpne ja läbimõeldud lähenemine riiuli valikule aitab tagada, et lõpplahendus vastab ootustele ja teenib oma eesmärki pikka aega.

Riiuli valimine elutuppa?

Kas soovite hiljem riiulit pikendada?

Enamike riiulite disainimisel on silmas peetud seda, et neid oleks võimalik hiljem lisaosadega pikendada. Selleks, et saada soovitud pikkusega riiul, tuleb tellida üks põhiosa ja sinna juurde lisaosad, mis kinnituvad eelmise osa külge. See tähendab seda, et kahe riiuli vahel ei ole üleliigseid topeltposte. Lisaosasid saab alati hiljem juurde tellida, samas tuleb enne tellimist veenduda, et tegemist on täpselt sama riiuliga.

Paljud riiulid võivad silmaga peale vaadates tunduda samasugused, aga tegumoelt veidikene erinevad, mis tähendab seda, et lisaosa ei pruugi eelmise osa juurde sobida. Oluline on valida just enda riiuliga sobiv mudel. Kõige parem on tellida lisaosad samast kohast, kus on tellitud ka eelnevad riiulid, sest siis saab olla kindel, et põhi-ja lisaosa sobivad omavahel kokku.
Eriti trendikad ja stiilsed riiulid, mida saad ka hiljem täiustada on String riiulid, mis üha enam on populaarsust kogunud põhjamaades. Antud riiulid sobivad nii elutuppa, kööki, esikusse kui magamistuppa.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.