Madal peiulill (Tagetes patula)

Madal peiulill (Tagetes patula)

Madal peiulill (Tagetes patula) on madalakasvuline üheaastane taim, mis kuulub korvõieliste sugukonda. See on populaarne ilutaim, mida kasvatatakse peamiselt lillepeenardes ja aiakastides, kuid sobib ka rõdukastidesse ja konteineritesse.

Taim kasvab tavaliselt 15–30 cm kõrguseks. Selle õied on erksad ja värvilised, sageli oranžid, kollased või punased, mõnikord ka mitmevärvilised. Õied võivad olla täidisõielised või lihtõielised, sõltuvalt sordist. Peiulille lehed on tumerohelised, sulgjad ja teravahambulised. Taim õitseb rikkalikult kogu suve jooksul kuni esimeste sügiskülmadeni.

Madal peiulill on väga vähenõudlik taim, mis talub hästi nii täispäikest kui ka poolvarju. Ta eelistab hästi dreenitud, viljakat mulda, kuid saab hakkama ka kehvemates tingimustes. Taim on suhteliselt põuakindel ja ei vaja sagedast kastmist. Lisaks on madal peiulill väga vastupidav kahjuritele ja haigustele.

Peiulilled on hinnatud oma dekoratiivsete omaduste poolest, kuid nad on tuntud ka looduslike kahjurite tõrjevahenditena. Nende lõhn peletab eemale mitmesuguseid kahjureid, näiteks nematoode ja lehetäisid, mistõttu neid istutatakse sageli köögivilja- ja lillaaedadesse teiste taimede kaitseks.

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.