Tooniks sauna mustaks? Aga miks mitte!

Tooniks sauna mustaks? Aga miks mitte!

Paljud inimesed seostavad traditsioonilist sauna naturaalse puidu kasutamisega, nähes selles autentset ja loomulikku lahendust, mis peegeldab saunakultuuri ajalugu ja pärandit. Siiski on tänapäeval olemas mitmesuguseid kaasaegseid lahendusi, mis võivad traditsioonilise lähenemise kõrvale pakkuda huvitavaid ja innovaatilisi alternatiive. Üha enam on populaarsust kogumas vesialuselised aineid, millega töödeldakse puitpindu, et saavutada pikemaajaline vastupidavus ja soovitud efekt. Lisaks sellele võimaldavad need ained muuta sauna esteetilist ilmet ja atmosfääri, pakkudes värsket ning kohandatavat lähenemist traditsioonilisele ruumile. Kuigi naturaalse viimistlusega saun jääb paljude jaoks esikohale, avardavad need uued lahendused võimalusi, kuidas sauna muuta unikaalseks ja omanäoliseks.

Kui lähtuda naturaalsuse säilitamisest, siis jääb esmapilgul mulje, et puitpinnad peaksid jääma töötlemata. Kuid mõeldes sellele, et saun on samuti osa kodust, kus inimene veedab kvaliteetaega ja naudib lõõgastumist, siis pole põhjust, miks see ruum peaks olema puutumatu viimistluse puudutustest. Just nagu kodu teised ruumid, väärib ka saun täpset ja läbimõeldud kujundust, mis peegeldab selle kasutaja isiklikku stiili ja maitset. Üheks võimaluseks on saunamaterjali toonimine, näiteks tume viimistlus, mis toob sauna esile täiesti uuel viisil. Tumeda saunaga saavutatakse ainulaadne ja mõnevõrra elegantne atmosfäär, mis erineb tavapärasest helepruunist puidust, mida on saunades aastakümneid kasutatud.

Kui rääkida tumedast toonist, siis must on kindlasti üks värv, mis omab tugevat esteetilist mõju. Selle tooni puhul on palju paralleele teistes eluvaldkondades levinud klassikaliste värvivalikutega. Must sümboliseerib maitsekust ja rafineeritust, andes edasi midagi elegantset ja väärikat. Mõeldes riietusele, toob must värv sageli meelde klassikalise väikese musta kleidi või hästi istuva viigipüksipaari, mis oma minimalismis on siiski ülimalt mõjusad.

Sama kehtib ka tumedat tooni saunade kohta. Must värv annab ruumile autoriteetsuse ja väärikuse, muutes selle eriliseks. Musta tooniga saun on silmatorkavalt stiilne ning ei vaja palju lisandusi, et see mõjuks terviklikult. See loob hubase ja mõnevõrra salapärase atmosfääri, mis kutsub lõõgastuma ja eralduma igapäevastest muredest. Lisaks sellele, et musta tooni kasutamine viimistluses annab saunale luksusliku ilme, on see ka suurepärane taust teistele elementidele, olgu need siis materjalid, tekstuurid või värvid. Must saun pakub suurepärast kontrasti ja toob esile kõik teised elemendid, mida kasutatakse sisekujunduses. Näiteks saab mustas saunas hästi kombineerida erinevaid metalli- ja kivitüüpe, mis vastupidisel juhul võivad naturaalse puidu taustal kaduma minna. Neutraalsed värvid nagu must, valge ja hall sobivad ka suurepäraselt erinevate toonide ja tekstuuridega, võimaldades kujundajal ja kasutajal luua omavahel tasakaalustatud ning harmoonilise keskkonna, mis on esteetiliselt meeldiv ning samas praktiline.

Kui kaaluda, milliseid tooteid tumeda sauna viimistlemiseks kasutada, tuleb kindlasti arvestada mitme olulise faktoriga. Kuna saun on ruum, mis puutub pidevalt kokku kõrgete temperatuuride ja niiskusega, tuleb kindlasti valida tooted, mis on spetsiaalselt mõeldud just sellistesse tingimustesse. Tooted peavad olema vastupidavad kuumale ja niiskele keskkonnale ning lisaks sellele peab tagama, et need ei eralda tervisele kahjulikke aineid, mis võivad leiliruumi kasutamisel õhku paiskuda. Üheks heaks valikuks on vesialuseline TEKNOSE Satu Saunavaha, mis sisaldab naturaalseid vahasid ning sobib ideaalselt sauna puitpindade kaitsmiseks. See toode on loodud spetsiaalselt niisketes ja kuumades oludes kasutamiseks, tagades samas, et viimistletud pinnad jäävad tervisele ohutuks ja kauakestvaks. TEKNOSE Satu Saunavaha on väga hea näide tänapäevastest toodetest, mis ühendavad traditsioonilised materjalid ja kaasaegse tehnoloogia, võimaldades saavutada parimaid tulemusi nii funktsionaalsuse kui esteetika osas.

Tooniks sauna mustaks? Aga miks mitte!

Satu Saunavaha moodustab mustust ja vett hülgava, kuid hingava kihi. Kasutatakse puidust seina- ja laepindade ning saunalavade töötlemiseks. Sobib töötlemata ja eelnevalt vahaga töödeldud pindadele ning seda võib kasutada ka pesu- ning muudes ruumides puitlagede katmiseks.

Hooldatud saun peab vastu

Tegelikult on lõppkokkuvõttes oluline teada, et puidukaitseainega töödeldud puitpinnad kestavad märgatavalt kauem. Sageli arvatakse, et termopuit säilitab saunas oma värvi, kuid tegelikult kaotab ka see aja jooksul oma algse tooni ning muutub halliks. Juba kahjustatud puitu ei muuda aga ükski aine endiseks, seega on oluline sauna ja saunapuitu järjepidevalt hooldada.

Tekst/kujundus: puumarket.ee | Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta  | Fotod: behance.net,

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.