Rõõmsate värvilaikudega kitsas lastetuba, kus väikelapsel mõnus lapsepõlve veeta.

Rõõmsate värvilaikudega kitsas lastetuba, kus väikelapsel mõnus lapsepõlve veeta.

Vana maja peidab endas lugu, mida iga ruum jutustab oma vaiksel, kuid kõnekal moel. Kõrgete lagedega korter, kus ajalugu kohtub tänapäevaga, pakub elamust, mis on nagu aegade kihiline palimpsest – iga sein ja iga nurk on justkui lõuend, mis ootab, et tema peale kirjutataks uus peatükk. Elutoast avaneb vaade kahele klaasitud uksele, mille taga peitub lapse maailm, täis avastusi ja loovust. Need klaasitud uksed on kui portaal, mis ühendab täiskasvanute vaoshoitud, rahuliku elamise lapse mängulise ja värvika universumiga. Läbi nende uste astudes astud justkui teise maailma – maailma, kus kujutlusvõime ja fantaasia on tähtsamad kui reaalsus.

Lapse tuba, mis asub nende uste taga, on väiksem, kuid see ei tähenda, et see oleks vähem oluline. Vastupidi, see ruum on hoolikalt kujundatud, igal mööbliesemel ja lelul on oma kindel, maitsekalt valitud koht. Siin ei ole midagi juhuslikku – iga detail on läbi mõeldud, iga värv ja materjal hoolikalt valitud, et luua harmooniline ja hubane keskkond, kus laps saab kasvada ja areneda. Ruum tervikuna on nagu mosaiik, kus iga killuke sobitub suurepäraselt teisega, luues harmoonilise terviku.

Sisenedes torkab esimesena silma väikene laud, mis asetseb otse seina ees. See pole lihtsalt tavaline laud, vaid ruumi keskne element, kus loovus leiab oma väljundi. Lauda ääristavad kaks erinevat tooli, kumbki oma isikupäraga, justkui vihjates sellele, et see tuba on koht erinevate ideede ja mõtete kokkupuutepunkt. Toolide kontrast täiendab ruumi üldist esteetikat – üks on modernne, teise disain aga viitab nostalgiliselt minevikule, andes ruumile ajaülest hõngu. Just sellised väikesed detailid muudavadki selle lapse toa eriliseks.

Laua kohal, otse seinal, on paigaldatud läbipaistvad plastist hoidikud, mis on mõeldud legoklotside jaoks. Need pole ainult praktilised, vaid ka esteetilised – need läbipaistvad konteinerid lasevad legoklotsidel ise saada osaks ruumi dekoratsioonist. Iga legoklots, oma erksates värvides, lisab omamoodi rõõmsa värvilaigu, justkui pisikesed värvinoodid valgeks värvitud seina taustal. Need hoidikud pole mitte ainult lapse mängude jaoks, vaid õpetavad ka korda ja organiseeritust – laps saab kergesti klotsid kätte ning pärast mängimist samasse kohta tagasi panna. See süsteem ei ole lihtsalt praktiline, vaid ka stiilne ja mänguline lahendus, mis sobitub ruumi üldisesse esteetikasse.

Laua kõrval, teises seinas, seisab uhkelt valge raamaturiiul, mis toob ruumi puhtuse ja lihtsuse tunde. See kaasaegne riiul ei ole aga lihtsalt funktsionaalne – see on ka ruumi dekoratiivne element. Riiul on täidetud pehmete lelude ja raamatutega, mis lisavad soojust ja kodutunnet. Iga ese selles riiulis on justkui hoolikalt valitud, et täita nii praktilist kui esteetilist eesmärki. Need pehmed lelusid pole mitte ainult mängimiseks, vaid ka turvatunde pakkumiseks – nad on justkui lapse sõbrad, kes valvavad teda, kui ta magab või mängib.

Raamaturiiuli ees, otse põrandal, asetseb ehtne kaltsuvaip, mille punased ja valged toonid loovad ruumi hubase ja sooja atmosfääri. See pole lihtsalt vaip, vaid midagi enamat – see ühendab ruumi erinevaid elemente, sidudes neid peaaegu märkamatul, kuid mõjuval viisil. Vaiba toonid kajastuvad muudes mööblidetailides ja mänguasjades, andes ruumile terviklikkuse ja harmoonia tunde. Põrandavaip kutsub mängima, lebama ja unistama – see on koht, kus laps saab olla vaba ja omaette, oma mõtetes ja mängudes.

Selles toas on iga nurk ja iga ese täidetud mõttega. See on ruum, kus ajalugu ja tänapäev põimuvad ühtseks tervikuks, kus lapse maailm saab kasvada ja areneda. See ei ole lihtsalt tuba, vaid paik, kus loovus, mängulisus ja turvatunne kohtuvad, pakkudes lapsele võimalust avastada maailma omas tempos ja omal moel.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist LASTENURK | LASTETUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.