Mitte tavaline lauavalgusti, rohkem disaini

Mitte tavaline lauavalgusti, rohkem disaini

Kodukontori sisustamine on rohkem kui lihtsalt tooli ja laua paigutamine – see on kogu töökeskkonna loomine, mis toetab efektiivsust ja mugavust. Üks tähtsamaid elemente igas kodukontoris on kindlasti valgustus. Kui sageli keskendutakse suurematele valgustitele nagu laevalgustid või põrandalambid, võib just lauavalgusti osutuda selleks detailiks, mis tõepoolest ruumi välimust ja funktsionaalsust muudab. Seepärast on oluline mõelda hoolikalt, millist laualampi valida, et see mitte ainult ei kaunistaks ruumi, vaid oleks ka silmadele ja töövõimele kasulik.

Kui rääkida lauavalgusti valimisest kodukontorisse, tuleb arvestada mitmete teguritega. Esiteks on oluline silmas pidada, et valguse kvaliteet ja tugevus oleksid optimaalsed. Kuigi võib tunduda ahvatlev valida disainilt pilkupüüdva, kuid valguse osas mitte just kõige funktsionaalsema valgusti, võib selline otsus pikas perspektiivis tekitada silmade väsimust ja ebamugavustunnet. Silmad on töövahend, mille eest tuleb hoolt kanda, eriti siis, kui tegemist on tööga, mis eeldab pikemat arvuti taga istumist või dokumentide lugemist. Seega tasub esmalt pöörata tähelepanu sellele, kui palju valgust konkreetne lamp suudab pakkuda ja kas valguse intensiivsus on kohandatav vastavalt vajadusele.

Oluline on ka analüüsida oma kodukontori ruumi tervikuna. Kui palju loomulikku valgust päeva jooksul sisse paistab? Kui võimalik, on soovitatav asetada töölaud akna lähedale, kuna looduslik valgus on silmadele kõige tervislikum ja soodustab keskendumisvõimet. Päikesevalgus, kuigi päeval varieeruv, aitab luua loomuliku ja pingevaba tööõhkkonna. Juhul kui loomulikku valgust on vähe või päevavalguse tundide arv on piiratud, muutub lauavalgusti roll veelgi olulisemaks.

Lauavalgustite valik on lai ja pakub erinevaid funktsioone. Üks praktilisemaid lahendusi on suunatavad lauavalgustid. Need võimaldavad reguleerida valguse suunda ja kõrgust vastavalt hetkevajadusele. Kas vajad rohkem valgust täpseteks töödeks või eelistad pehmemat ja hajutatud valgustust näiteks õhtutundidel, suunatavate lampide paindlikkus võimaldab alati leida sobiva valgustuslahenduse. Oluline on, et lamp oleks reguleeritava kõrgusega, sest see aitab vältida liigseid varje või valguse peegeldusi ekraanil, mis võivad samuti silmi väsitada.

Samuti ei tohiks unustada, et pehmem ja hajutatud valgus võib mõnikord olla eelistatum kui terav ja otsene valgus. Õhtusel ajal või päevadel, mil loomulikku valgust pole piisavalt, võib heledam ja pehmem valgus luua kodukontoris rahulikuma ja mõnusama atmosfääri. Lisaks muudab hajutatud valgus ruumi visuaalselt avaramaks ja hubasemaks. Külm valge valgus on sageli eelistatud teravamate ja täpsemate tööde jaoks, kuid soojem valgus loob mugavust ja rahu. Seega võib olla kasulik valida selline valgusti, mille valguse tooni saab reguleerida sõltuvalt ajast ja tegevusest.

Valgusti disain on küll oluline aspekt, eriti kui soovite, et see sobituks ülejäänud ruumi sisekujundusega, kuid funktsionaalsus peaks siiski olema esikohal. Kodukontor on koht, kus veedate suure osa oma päevast ning mugav ja hästi valgustatud töökeskkond aitab hoida töövõimekust ja vältida väsimust.

Antud kodukontoris DCW Editions BS3 laualamp, mis disainitud Bernard Schottlanderi poolt aastal 1951. Kauni disainiga lamp on siiani nii kunstnike kui disainerite lemmik. Antud lamp sobib ideaalselt kodukontorisse, töölaua kohale, kuna on kergelt suunatav.

Itaalia disaineri Maurizio Navone messingist lamp.

IKEA laualamp FORSA on klassikalises stiilis, terasest laualamp, mille lambijalga ja kuplit saab reguleerida. Lamp sobib ideaalselt kodukontori lauale.

IKEA, HEKTAR laualamp on ideaalne kodukontorisse, kuna lambijalga ja kuplit saab vastavalt vajadusele reguleerida ja suunata.

IKEA YPPERLIG LED laualamp sobib samuti ideaalselt kodukontorisse oma ülesannet täitma. Lambijalga ja -kuplit saab reguleerida, mistõttu saad valguse suunata just sinna, kuhu vaja. Samuti saab valgust hämardada.

IKEA laualamp STOCKHOLM, 2017a mudeli elegantne disain.

HAY, Cloche laualamp pakub otsest allapoole suunatud valgust, mis muudab selle ideaalseks lambiks eriti laua jaoks. Lars Beller Fjetlandi disainitud Cloche lambil on tugev liivapritsiga malmist alus, pulbervärvitud alumiiniumist vars ja kaunis kedratud terasvarjund, mis koos loovad elegantse terviku.

Formakami JH18 from & tradition on laualamp, mis on selgelt inspireeritud traditsioonilisest Aasiast. Formakami tootes on edukalt ühendatud nii vana kui uus. Lamp on stiilne ja lihtne ning riispaberi kasutamine annab sellele sooja ja meeldiva valguse. Formakami laualambi saab paigutada ükskõik kuhu oma kodus, ainus piir on teie kujutlusvõime. Antud lamp sobib kodukontorisse, kus ei vajata tugevat valgust.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se 1, 2, 3, 6, 8, alvhem.com 4, 5, 7, 9

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KODUKONTOR

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.