Avar tapeeditud esik, oskuslikult valitud detailidega

Avar tapeeditud esik, oskuslikult valitud detailidega

Kui me astume koduuksest sisse või lahkume kodust, on esik see, mis tervitab meid esimesena ja saatjaks jääb viimaseks. See on ruum, mille kaudu liigume välismaailmast hubasesse kodusse või vastupidi. Sageli on just esik see vaheala, mis ühendab meid nii sisemise kui välisega, ja seetõttu väärib ta erilist tähelepanu. See on ruum, mille kaudu liigume ühest toaosast teise, olgu see siis elutuba, köök või magamistuba. Paljudes kodudes, olgu need korterid või eramajad, on planeering tehtud just selliselt, et esik on üks enimkasutatavaid alasid. Iga päev liigume sealt läbi, et minna või tulla, ja seetõttu peab esik taluma suuremat koormust võrreldes paljude teiste ruumidega.

Esik täidab tihti praktilist rolli, pakkudes kohta, kus saame jalatsid jalast võtta, mantli varna riputada ja kotti käest panna. See ruum on pidevalt kontaktis väliskeskkonnaga — vihmased saapad, tolmused jalatsid, märjad mantlid ja isegi pakilised kiired lahkumised, kus ei jää aega jalanõusid hoolikalt jalast võtta. Sellistes tingimustes satuvad seinad paratamatult sagedasti proovile. Tavaline tapeet võib ajapikku kuluda, muutuda inetuks või kaotada oma värskuse, kuna see on pidevas kokkupuutes nii määrdunud käte kui ka niiskete riietega. Seetõttu on oluline, et esikusse valitud tapeet ei oleks mitte ainult kaunis, vaid ka vastupidav.

Esiku tapeedi valimisel on üks kõige praktilisemaid lahendusi vinüülist tapeet. Vinüültapeet on oma olemuselt tugevam ja vastupidavam kui traditsioonilised paberist tapeedid, pakkudes paremat kaitset igapäevase kulumise vastu. See talub niiskust paremini, mistõttu on ideaalne valik ruumidesse, kus on suur oht määrdumisele. Samuti on seda lihtne puhastada, mis muudab selle igapäevaselt praktiliseks lahenduseks. Kui mõelda sellele, kui sageli me esikus liigume ja kui suur koormus seintele langeb, siis on vinüültapeet kindlasti mõistlik valik.

Kuid ka praktilisus ei tohiks varjutada esteetikat. Esik on esimene ruum, mida meie külalised näevad, ja seetõttu on oluline, et see jätaks kauni ja kutsuva mulje. Kui oled otsustanud mustrilise tapeedi kasuks, tuleb hoolikalt valida muster, mis esikus tõeliselt esile pääseks. Tapeedi mustrilisus võib olla ka visuaalselt pilkupüüdev, pakkudes samas soojust ja tekstuuri. Selle korteri esikus on seinu katmas kaunis Fiona Botanic Garden’i kollektsiooni tapeet nimega Willow. Selle looduse inspireeritud muster toob sisse killukese rohelust ja rahu, justkui kutsuks välismaailmast tagasi looduse rüppe.

Tapeedi valikul on siin lähtutud hoolikalt ruumi üldisest tonaalsusest. Põrand, lagi ja uksed on kõik puhtad ja valged, mis loob ideaalse neutraalse tausta, et tapeet saaks särada. Valge värvus on valitud teadlikult, et tasakaalustada mustrilise tapeedi intensiivsust ja luua ruumis avarustunnet. Selline tasakaal on oluline, kuna esikud kipuvad sageli olema kitsad ja väiksed. Kui tapeet on liiga domineeriv, võib see ruumi visuaalselt kitsendada. Kuid õige värvide ja materjalide kombinatsiooniga saab saavutada tasakaalu, kus ruum tundub avaram ja avatum, pakkudes samal ajal stiilset aktsenti.

Mustrilise tapeedi mõju on selles esikus pehmendatud ja harmoneeritud teiste detailidega. Seintel olevad pildiraamid ja fotod toovad sisse isikupära ja loovad hubase, koduse õhkkonna. Need aitavad silmadele anda puhkepunkte, mis hajutavad tähelepanu tapeedi mustrilt ja loovad tasakaalustatud visuaalse elamuse. Lisaks on esikus suur valge kapp, mis oma neutraalsusega sulandub ruumi ja samas aitab hoida korda, peites endasse kõik vajalikud esemed, mis võiksid muidu jääda silma alt ette.

Esiku kujundamisel on oluline arvestada nii praktiliste kui esteetiliste aspektidega. Õigesti valitud tapeet võib esikule anda iseloomu ja stiili, samas kui vastupidavad ja kergesti hooldatavad materjalid tagavad selle, et ruum näeb ka aastate pärast värske ja puhas välja.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.