Kuidas kujundada põhjamaist esikut?

Kuidas kujundada põhjamaist esikut?

Põhjamaises stiilis esiku kujundamine nõuab süvenemist ja tähelepanu detailidele, et luua harmooniline, rahulik ning funktsionaalne keskkond. Esiku kujundamisel tuleks alustada kõige olulisemast – värvitoonidest. Põhjamaine disain eelistab heledaid ja naturaalseid värve, mis toovad ruumi rohkem valgust ja avarust. Tüüpiliselt kasutatakse valget ning selle erinevaid pehmemaid varjundeid, nagu koorekarva või pärlvalget, mis loovad puhta ja värske tunde. Hallid toonid on samuti populaarsed, kuna need lisavad esikusse tasakaalu ja neutraalsust, jättes ruumi minimalistlikule ja kaasaegsele mööblile ning aksessuaaridele. Hallide toonide valikul võib varieeruda soojemates ja külmemates hallides, sõltuvalt sellest, millist atmosfääri soovitakse luua.

Viimasel ajal on põhjamaisesse interjööri jõudnud ka tapeet, kuid seda kasutatakse targalt ja mõõdukalt. Tavaliselt ei kaeta kogu esikut tapeediga, vaid valitakse välja üks sein või seinapind, mis saab omamoodi aktsendiks, jäädes siiski alahoidlikuks ja rafineerituks. Tapeedi mustrid on tavaliselt peened ja looduslähedased – kas stiliseeritud lehed, oksad või muud loodusmotiivid, mis loovad rahuliku, ent samas huvitava tausta. Tapeet valitakse tihti nii, et see sobiks kokku mööbli ja aksessuaaridega, sulandudes üldisesse stiili, mitte ei tõmbaks kogu tähelepanu endale.

Kui seinad on valitud värvide või tapeediga kaetud, on järgmisena oluline pöörata tähelepanu põrandakatetele. Põhjamaises disainis on põrandatel suur roll, kuna nad loovad ruumi soojust ja hubasust. Siin eelistatakse looduslikke materjale, nagu puit, või selle jäljendusi, nagu heledaks viimistletud laminaat. Kui valitakse plaaditud põrand, kasutatakse sageli helehalli või liivakarva plaate, mis on vastupidavad ja praktilised, ent säilitavad esiku heleda ja avara ilme. Oluline on, et põrandakate toetaks kogu ülejäänud interjööri värvigammat, tuues esile valitud seinatoonid ja tapeedid.

Kui põrandad ja seinad on paigas, võib liikuda edasi esiku mööbli ja sisekujunduse juurde. Tihtipeale võib esiku sisustamine osutuda keeruliseks, kuna tegemist on tavaliselt kitsama ja väiksema ruumiga, kuhu peab mahtuma piisavalt panipaiku ja samas säilima liikumisvabadus. Kui võimalik, tuleks juba planeerimisfaasis arvestada, kas esikusse on võimalik paigutada kappe, kummuteid või lükandustega garderoobi. Heledast puidust või valge viimistlusega kapid sobivad põhjamaise stiiliga hästi, kuna nad ei muuda ruumi raskeks ega koorma visuaalselt.

Peegel on esiku oluline element, pakkudes nii praktilist kui ka esteetilist väärtust. Peegel muudab ruumi visuaalselt avaramaks ja peegeldab valgust, mis on põhjamaises disainis äärmiselt oluline. Suur peegel on eriti soovitatav väiksemates esikutes, kuna see aitab ruumi optiliselt avardada. Samuti võib kaaluda peegli raami valikut – minimalistlik raam sulandub üldisesse põhjamaisesse stiili, samas kui dekoratiivsem, ent siiski neutraalne raam võib lisada ruumile huvitava detaili.

Põhjamaises esikus mängivad suurt rolli ka väiksemad aksessuaarid, nagu valgustus, vaibad ja kunst. Valgustuse puhul kasutatakse sageli heledat, sooja ja hajusat valgust, mis rõhutab ruumi avarust ja ei loo liigseid varje. Ka lihtsad ja minimalistlikud valgustid võivad olla kaunid, eriti kui need on kooskõlas esiku üldise värvipaleti ja mööbliga. Vaibad on olulised mugavuse ja sooja tunde loomiseks, ent need peaksid olema lihtsad ja diskreetsed, et mitte segada esiku minimalistlikku olemust. Looduslikest materjalidest nagu vill või puuvill valmistatud vaibad sobivad ideaalselt põhjamaisesse interjööri.

Lõpuks tuleks mõelda ka väiksematele detailidele, nagu nagid, võtmehoidjad ja kunstiteosed. Põhjamaine stiil hindab lihtsust, kuid see ei tähenda, et aksessuaarid peaksid olema igavad. Näiteks võivad naturaalsed puidust nagid, lihtsad metallist konksud või käsitööna valmistatud keraamilised kausid olla need väikesed aktsendid, mis annavad esikule isikupära ja soojust.

Element, mida võib leida põhjamaa esikutest, on ka raamitud seinapildid või mõtteterad. Kuna pimedat aega on skandinaaviamaades palju, siis valgustus ja päikesevalgus on esiku kujundamisel samuti väga oluline. Seetõttu on enamjaolt põhjamaine esik värvilt just hele ja valge. Valgustuses kasuta pigem mitut valgusallikat kui ühte ja ainsat. Paigalda valgusteid peeglite lähedusse, seinale ja lakke. Valgusteid kasutatakse mitte ainult valgusallikana, vaid ka dekoratiivelementidena. Hästi sobivad esikusse ka valgusketid.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.