Milline jalatsiriiul või kapp valida esikusse?

Milline jalatsiriiul või kapp valida esikusse?

Esik on kodu oluline osa, mille korrashoid ja praktiline sisustus loovad esmapilgul mulje kogu kodust. Üks esiku võtmetähtsusega elemente on jalatsiriiul või -kapp, mis aitab hallata erinevaid jalanõusid ja hoida ruumi puhtana ja korras. Kuna enamikul peredest on jalatseid rohkem, kui esiku piiratud ruum suudab mahutada, muutub läbimõeldud ja korralik jalatsite hoiustamissüsteem hädavajalikuks.

Praktiline jalatsiriiul või kapp ei ole mitte ainult esteetiline element, vaid ka oluline osa ruumi efektiivsest korraldusest. Õigesti valitud mööbliese aitab vältida jalanõude kuhjumist ja hoiab esiku avarana, võimaldades sellel hingata ning säilitada avarustunde. Esikusse kogunenud jalanõud võivad kiiresti tekitada korratuse ja segaduse, eriti kui seal leidub samaaegselt nii igapäevaseid, hooajalisi kui ka täiesti ebavajalikke jalatseid, mida parajasti ei kasutata.

Jalatsite hoiustamisel on mõistlik läheneda süsteemselt ja kaaluda, milliseid jalatseid on hetkel tõepoolest vaja esikus hoida. Kõik hooajavälised jalatsid, nagu näiteks suvekingad talvel või saapad suvel, võiks esikust eemaldada ja paigutada eraldi hoiuruumi või kappi, kus need ei segaks igapäevast elu. See tagab, et esik jääb visuaalselt puhtam ja seal on rohkem ruumi just praeguse hooaja jalanõude jaoks. Samuti tasuks mõelda sellele, et kui on olemas jalatseid, mida igapäevaselt ei kanta, võiks ka need paigutada kuskile mujale, et vältida riiulite ülekoormamist ja säilitada esiku korrastatus.

Jalatsiriiuleid ja -kappe leidub väga erinevates suurustes, stiilides ja funktsionaalsetes lahendustes, seega tasub enne ostu hoolikalt mõelda, milline lahendus sobib kõige paremini just sinu kodu esikusse. Kui ruumi on vähe, võib väike ja kompaktne jalatsiriiul olla hea valik, kuna see võtab vähem ruumi ja võimaldab jalatseid korralikult hoiustada. Kui esik on avaram ja sa soovid luua rohkem hoiustamisruumi, võiks kaaluda jalatsikappi või isegi suuremat kummutit, millel on rohkem riiuleid ja sahtleid. Erilist tähelepanu väärivad jalatsiriiulid, millel on põhjamaine minimalistlik disain, mida iseloomustab lihtsus ja funktsionaalsus. Taani disaini on sageli kiidetud just selle praktilisuse ja esteetika kooskõla pärast. Samuti on väärt märkimist Eesti käsitöö, kus on kasutatud kvaliteetseid materjale ja mille toodetel on tihti isikupärane ja kodumaine hõng. Sellised mööbliesemed ei ole mitte ainult praktilised, vaid võivad olla ka esiku pilgupüüdjad, tuues ruumi iseloomu ja stiili.

Kui valida endale sobiv jalatsiriiul või -kapp, tuleks mõelda ka sellele, kuidas need sobituvad ülejäänud esiku sisustusega. Mööbel peaks olema kooskõlas muu interjööriga, luues ühtse ja harmoonilise terviku. Valged või neutraalsetes toonides jalatsiriiulid ja -kapid sobivad hästi kaasaegsesse, skandinaavialikku interjööri, samas kui puidust valmistatud mööbliesemed toovad ruumi soojust ja hubasust. Samuti tasub kaaluda jalatsiriiuli või kapi funktsionaalsust. Kas soovid avatud riiulit, kust on lihtne jalanõusid võtta, või eelistad kinnist kappi, kus jalatsid on silma alt ära ja esik näeb alati korras välja? Mõnel inimesel on mugavam kasutada avatud süsteemi, kus iga päev kasutatavad jalanõud on kohe käepärast, teised eelistavad aga minimalistlikku ja suletud süsteemi, kus kõik on peidetud ja esik säilitab oma puhta ja korrastatud välimuse.

On oluline meeles pidada, et jalatsiriiul või -kapp peab teenima sinu vajadusi ja vastama sinu kodu eripäradele. Korrektne ja stiilne lahendus aitab hoida esiku korras, vältida liigsete esemete kuhjumist ning muuta kogu ruumi meeldivamaks ja funktsionaalsemaks.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.