Väikese ruumiga WC ideed

Väikese ruumiga WC ideed

Tualettruumi disainimine on oma olemuselt pealtnäha lihtne ülesanne, kuid kui süveneda detailidesse, ilmneb, et tegemist on tegelikult äärmiselt delikaatse ja hoolikalt läbimõeldud protsessiga. Sageli on need ruumid kõige väiksemad kogu elamises, mistõttu tuleb nende kujundamisel pöörata erilist tähelepanu igale ruutsentimeetrile.

Tualettruum, ehkki väiksem ja funktsionaalsem, võiks pakkuda siiski ka esteetilist elamust ning olla midagi enamat kui lihtsalt koht oma igapäevaste toimetuste tegemiseks. Tavapärane ja sageli kasutatav lahendus on seinte ja põranda katmine plaatidega, mis on praktikas vastupidav ja kergesti hooldatav lahendus, kuid see ei tähenda, et peaks piirduma pelgalt standardse ja tuima välimusega.

Kui valida õiged materjalid, värvitoonid ning lisada pisut loomingulisust, võib isegi kõige lihtsam plaatidega lahendus anda üllatavalt stiilse ja unikaalse tulemuse. Värvide ja mustrite omavaheline kooskõla mängib siinjuures keskset rolli. Kui tualettruumis on otsustatud kasutada plaate, siis võib erinevate plaatide suuruste ja mustrite sobitamine avada täiesti uued disainivõimalused. Paljud kipuvad arvama, et väikeses ruumis peaks vältima suureformaadilisi plaate, kuid tegelikult võib õigesti valitud ja paigaldatud suur plaat luua visuaalse illusiooni, mis muudab ruumi avaramaks. See on kui väike optiline trikk – suurem plaat vajab vähem vuugivahed ja loob sujuvama pinna, mille tulemusena tundub ruum ühtlasem ja avaram.

Valik langeb sageli ka värvitoonidele. Väikeses ruumis on hele värvigamma alati turvaline valik. Helged toonid, nagu valge, helehall, beež või pastelsed värvid, loovad avarust ja õhulisust, aidates kaasa sellele, et tualett ei tunduks liiga kitsas ja suletud. Lisaks on oluline säilitada tasakaal – liiga palju erinevaid värve võib väikeses ruumis tekitada ülekoormava ja rahutu atmosfääri. Seetõttu võiks piirduda maksimaalselt kahe põhivärviga. Näiteks üks peamine toon seintele ja teine detailidele nagu rätikuriiulid, seebidosaatorid või muud aksessuaarid. Kui aga soovida midagi julgemat ja pilkupüüdvamat, võib kaaluda ka dekoratiivse tapeedi või mustriliste plaatide kasutamist, kuid tuleb jälgida, et need ei muutuks domineerivaks ega kitsendaks visuaalselt ruumi.

Valgustus mängib väikese tualeti puhul äärmiselt olulist rolli. Halb või ebaõige valgustus võib muuta ruumi väiksemaks ja kitsamaks, samas kui hästi läbimõeldud valgustus võib luua illusiooni suuremast ja avaramast ruumist. Väga efektiivne on kasutada valgusteid, mis on paigaldatud peidetult – näiteks laekarniisi sisse või põrandaliistude taha. Selline kaudne valgus loob pehme ja hajusa valguse, mis mitte ainult ei suurenda ruumi visuaalselt, vaid muudab selle ka hubasemaks. Teine nutikas lahendus on suunata valgus ülespoole lakke, luues sellega kõrgema ja avarama ruumi mulje. Samuti võivad suureks abiks olla peeglid – mida suurem peegel, seda avaram tundub ruum. Kui peegel ja valgustus on omavahel hästi kombineeritud, levib valgus ühtlaselt üle kogu ruumi ning see annab mulje palju suuremast ja õhulisemast ruumist, kui see tegelikult on.

Kui aga rääkida praktilisest küljest, siis tualeti kujundamisel on oluline ka funktsionaalsus. Kõik elemendid, olgu selleks siis kraanikauss, tualettpott või riiulid, peavad olema paigutatud nii, et need ei võtaks liiga palju ruumi ning samas jääksid kergesti ligipääsetavaks. Sisseehitatud riiulid ja kapid, mis on peidetud seina või niši sisse, on suurepärane lahendus, et vähendada segadust ja jätta ruumi rohkem liikumiseks. Isegi väikseimad detailid, nagu ukse avamissuund või tualettpaberi hoidja asukoht, võivad mõjutada kasutusmugavust ja ruumi tunnetust.

Väikese tualettruumi kujundamine  on kui täpsust nõudev ülesanne, kus mängivad rolli nii esteetika kui ka praktilisus. Iga element – olgu selleks värvid, materjalid, valgustus või mööbel – peab olema hoolikalt valitud ja omavahel harmoonias, et lõpptulemus oleks nii silmailu pakkuv kui ka funktsionaalne. Ka kõige väiksem ruum võib muutuda stiilseks ja meeldejäävaks, kui sellesse panna pisut loovust ja läbimõeldud lahendusi.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Scandinavian Home 2, Pinterest: (behance.net 1, entrancemakleri.se 3, houzz.com 4, archdaily.com 5, behance.net 6,7, nordicdesign.ca 8, dezeen.com 9

 


Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist VANNITUBA | WC

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.