Retsept | Puuviljade, kõrvitsa ja kruupidega täidetud ahjukana

Retsept | Puuviljade, kõrvitsa ja kruupidega täidetud ahjukana

Koostisosad:

1 eestimaine broiler
100 g odrakruupe
1 väiksem sibul
1 küüslauguküüs
80 g kooritud ja tükeldatud kõrvitsat
1 väiksem õun
1 sl kuivatatud jõhvikaid
2 sl punast veiniäädikat
5 lehte värsket või 1 tl kuivatatud salveid*
15 g võid
Soola
Pipart

Valmistamine:

Pane kruubid ööseks veega likku. Tõsta kana u tund enne ahju panekut toatemperatuurile, kuivata majapidamispaberiga ning hõõru seest ja väljast soola ning 1 sl punase veiniäädikaga. Kurna ja loputa kruubid, lisa 1,5 dl vett ja keeda u 10 minutit või kuni vesi on aurustunud ja kruubid pehmemad.

Kui leotamiseks ei olnud palju mahti, siis vajavad kruubid rohkem vett ning ka pikemat keemisaega. Sulata pannil või ning kuumuta hakitud sibulat paari minutit ning lisa siis salvei, küüslauk, kõrvits ja südamikust puhastatud ning hakitud õun ja kuumuta veel veidi. Lõpuks vala sekka kruubid ja jõhvikad ning maitsesta soola ja pipraga ning lisa ka 1 sl punast veiniäädikat. Lase segul pisut jahtuda, seejärel täida sellega kana, vajadusel käte või lusika abil ka tugevamalt surudes.

Kinnita kana alumine ots hambatiku abil mõlemat nahapoolt korraga sik-sakina läbi torgates. Lükka saba vastu kana suunaga rinnaku poole ning suru teine hambatikk horisontaalselt saba alla, nii et see oma asendit hoidma jääks. Seo jalad lihanööriga kokku ja aseta kana 180-kraadisesse ahju 1,5 tunniks küpsema. Vahepeal kasta kana pannivedelikuga ning kui rinnakuosa või tiivaotsad liiga tumedaks kipuvad tõmbuma, siis kata need fooliumiga. Kontrolli küpsust, torgates terava noaga kintsuosa kondi suunas - kui eralduv vedelik on kaunilt klaar, on kana valmis. Lase jõuluprael enne lahti lõikamist u 15 minutit puhata, nii on tulemuseks pehmem kõhutäis.

- Kui salveid kauplust ei leia, võid kasutada ka värsket või kuivatatud tüümiani. Maitse jääb küll erinev, kuid sobib siia retsepti samuti hästi.

Retsept | Puuviljade, kõrvitsa ja kruupidega täidetud ahjukana
Retsept | Puuviljade, kõrvitsa ja kruupidega täidetud ahjukana
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: stock.adobe.com
Jaga artiklit

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa

Scandinavian HOME veebiajakiri toob teieni inspireerivaid kodusid, kaasaegseid sisekujundustrende ning uudiseid disaini ja arhitektuuri maailmast. Samuti leiate siit maitsvaid retsepte, praktilisi ilunippe, aiaplaneerimise soovitusi ja ideid reisimiseks.

jälgi meid siin

Scandinavian HOME

- aastast 2015 -

.