Milline valamu ja mööbel valida vannituppa?

Milline valamu ja mööbel valida vannituppa?

Vannituba on koht, kus me veedame mitmeid hetki päevas – olgu selleks siis hommikune värskendus või õhtune lõõgastav rutiin. Kuigi vannitoad on tavaliselt väiksemad ruumid võrreldes teiste eluruumidega, peab see funktsioneerima kui praktiline ja mugav koht, kus kõik vajalik on kergesti ligipääsetav. Valamu on kindlasti üks kõige olulisemaid elemente vannitoas, kuna see on igapäevases kasutuses, olgu selleks kätepesu, hammaste pesemine või kiire näopesu. Seetõttu on valamu ja sellele sobiva mööbli valimine vannituppa äärmiselt oluline otsus, mis mõjutab nii ruumi esteetikat kui ka funktsionaalsust.

Esimese asjana tuleks vannitoa valamut valides mõelda selle suurusele ja paigutusele. Sageli on vannitoad üsna väikese pindalaga ning iga sentimeeter ruumi on väärtuslik. Kui ruumi on vähe, tasub valida kompaktne ja minimalistlik valamu, mis ei võta liiga palju põrandapinda, kuid samal ajal täidab kõik oma funktsioonid. Sealjuures on oluline, et valamu ei näeks liiga kohmakas välja, vaid sulanduks ruumi ülejäänud kujundusega. Lisaks peaks valamu olema mugav kasutada – liiga madal või kõrge valamu võib muuta igapäevaste toimingute sooritamise ebamugavaks.

Valamu materjali ja kuju valimisel tasub samuti olla hoolikas. Klassikalised keraamilised valamud on vastupidavad ja kergesti hooldatavad, kuid praegu leidub turul palju huvitavaid ja uuenduslikke materjale, nagu näiteks kivimass või roostevaba teras. Kui soovid luua midagi tõeliselt unikaalset, võib kaaluda ka klaasist või betoonist valmistatud valamut. Materjalide osas tasub mõelda ka nende praktilisusele: mõni materjal võib küll visuaalselt huvitav olla, kuid vajab ka rohkem hooldust, et säilitada oma algne välimus.

Teine oluline aspekt valamu valimisel on selle ümber olev mööbel. Enamasti ei piisa vannitoas ainult valamust, vaid on vaja ka ruumi, kus hoida igapäevaseid tarbeesemeid – näiteks hambaharju, pesemisvahendeid, kreeme ja teisi väiksemaid esemeid, mida soovid käepärast hoida. Siinkohal tuleb mängu valamu juurde sobiv mööbel. Väikestes vannitubades on eriti praktilised valamu alla paigutatavad kapid või sahtlid, kuhu saab varjatud kujul paigutada igapäevased tarbeesemed, jättes samal ajal vannitoa üldmulje puhtaks ja korrastatuks. Kapid võivad olla erineva suuruse ja kujuga ning kui ruum on eriti kitsas, on võimalik valida ka seinakinnitusega lahendused, mis jätavad põrandapinna vabaks ja teevad ruumi visuaalselt avaramaks.

Kui sahtlite ja kappide valik tundub liiga mahukas, siis võib kaaluda avatud riiuleid, mis on samuti funktsionaalsed ja aitavad ruumi visuaalselt kergemana hoida. Siiski tasub siinjuures mõelda sellele, et avatud riiulid vajavad rohkem korda ja organiseerimist, kuna kõik, mida sinna asetad, jääb nähtavale. Kui soovid minimalistlikku ja puhtamat välimust, võiksid eelistada peidetud ladustamislahendusi, nagu näiteks peegelkapid, mille sees on piisavalt ruumi igapäevaste esemete hoiustamiseks. Peegelkapp võib täita topeltfunktsiooni, pakkudes peeglina vajalikku mugavust ja samal ajal pakkudes ka hoiustamisruumi.

Oluline on ka mõelda sellele, kuidas valamu ja mööbli hooldamine igapäevaselt välja näeb. Kuna valamu ja selle ümbrus on üks enim kasutatavaid kohti vannitoas, peaks selle hooldus olema võimalikult lihtne ja mugav. Materjalid, mis on kergesti puhastatavad ning ei kipu määrduma, muudavad igapäevase hoolduse märksa hõlpsamaks. Näiteks keraamilised või kivimassist valamud on sageli lihtsamad hooldada kui klaasist või roostevabast terasest lahendused, mis võivad veepiisad ja plekid kergesti nähtavaks teha.

Samuti tuleks mõelda sellele, kuidas vannituba organiseerida nii, et sinna ei koguneks üleliigseid esemeid. Sageli on vannitubades palju igapäevaseid tarbeesemeid, mis kipuvad ruumi täis kuhjuma – näiteks šampoonid, kehahooldustooted, juukseharjad ja rätikud. Selleks, et vannituba püsiks korras ja organiseeritud, tasub tagada piisav hoiustamisruum kõigele vajalikule, kuid samal ajal mõelda ka sellele, millised esemed on tõesti vajalikud. Kui leiad, et mõnda asja pole kasutanud juba pikemat aega, tasub kaaluda, kas sellel on vannitoas üldse kohta. Minimalistlik lähenemine aitab vältida liigset segadust ja muudab vannitoa kasutamise palju meeldivamaks.

Valamu ja vannitoamööbli valik on seotud mitmete erinevate aspektidega – alates ruumi suurusest ja praktilisusest kuni esteetiliste eelistusteni. Oluline on, et valitud lahendused toetaksid igapäevast mugavust, oleksid lihtsasti hooldatavad ja sobiksid kokku vannitoa üldise disainiga. Õige valamu ja mööbli valimine aitab luua vannituppa mõnusa ja harmoonilise õhkkonna, kus kõik vajalik on käepärast ja ruum püsib puhas ning organiseeritud.

Samuti ei peaks olema suures kujas käterätte, neid võiks olla piisavalt ja neil võiks olla vannitoas oma kindel koht, kuhu nad ära paigutada.

Kombineerige osavalt mööbel koos sanitaartehnikaga. Ja jälgige valamu ostmisel ka seda, et kui soovite valamut kapile, et see ikka mõõtudega klapiks. Kindlasti on hea kui valamukapil on ka mõni sahtel, kust saaks hiljem hea ülevaate sahtli sisust. Valides niiskuskindla kapi, peaksite otseseid veepritsmeid kapilt ikka ära pühkima, et vältida mööbli kahjustust. Niiskuskindel kapp on küll mõeldud vannitoa niiskusele, kuid mitte otsestele veepritsmetele, need tuleks ikka koheselt ära pühkida.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.