See armas köök on korteri süda

See armas köök on korteri süda

Arhitekt Karl Severin Hanssoni poolt 1923. aastal projekteeritud maja asub Taani maalilises Kungsladugårdi piirkonnas. See elegantne kortermaja peidab endas midagi erilist, mida võib võrrelda maalähedase romantikaga. Hoone arhitektuur räägib lugusid ajast, mil lihtsus ja looduse lähedus olid harmooniliselt seotud. Siin kohtuvad minevik ja tänapäev, kus Hanssoni vaimupärand elab edasi igas detailis, samal ajal kui tänapäevane inimene saab nautida hubast ja sooja elamiskeskkonda.

Maja siseviimistluses on kasutatud maalähedasi looduslikke toone, mille mahedus loob kutsuva ja õdusa atmosfääri. Need värvid – sooja halli ja pehme kreemi varjundid, okaste rohelus ja sügav pruun – ümbritsevad elanikku rahuga, mida ainult loodus ise suudab pakkuda. Korterisse sisenedes tekib tunne, nagu oleks astutud ajas tagasi, ajastusse, kus kodu oli koht, mis pakkus varjupaika ja rahu.

Maja sees, eriti 37-ruutmeetrises väikeses korteris, avastame arhitektuuri võlu. Selle intiimne suurus ei ole mitte piirang, vaid võimalus kujundada ruum südamlikult ja isikupäraselt. Iga nurk, iga detail on läbimõeldud ja tähenduslik. Väike, kuid äärmiselt kutsuv köök on selle elamise süda. Ühel köögi seinadest kaunistab interjööri William Morrise ikooniline tapeet, mis oma looduslike motiividega täiendab kogu korteri maalähedast esteetikat. Selle mustrid, sügavad toonid ja meisterlik käsitöö annavad köögile erilise võlu, tuues sinna ajatu elegantsi, mis peegeldab looduse ilu.

Põrand, mis on kaetud valge ja halli ruudumustriga värvitud puitlaudadega, loob pehme ja rahuliku tausta ülejäänud interjöörile. See valge ja halli kooslus, lihtne ent samas mänglev, sobitub suurepäraselt tumedast puidust elementidega, mida täiendab William Morrise tapeedi värvipalett. See on täiuslik tasakaal vana ja uue vahel, luues ruumi, mis on nii elegantne kui ka kodune.

Köök on siin ruumis justkui hingepeegel, koht, kus lihtsad hetked muutuvad tähenduslikeks. Selle soojus ja intiimsus kutsuvad meid mõttes kokkama, valmistama oma lähedastele rikkalikke ja lõhnavaid õhtusööke. Kujutledes end seal toimetamas, tekib tunne, et aeg peatub ning iga hetk köögis on nagu rituaal, kus hool ja armastus leiavad väljenduse toidu valmistamises. Korteri elutuba on jagatud kaheks osaks. Akna alla jääb hubane puhkenurk, kus diivan ootab meid pärast pikka päeva lõõgastuma. Akende kõrval paiknevad laiad aknapõsed, mis on hoolikalt säilitatud ja korrastatud, viivad meid tagasi ajastusse, mil sellised detailid olid kodu loomulik osa. Läbi originaalsete, puhutud aknaklaaside paistab valgus pehmelt ja õrnalt, luues toale erilise valgusemängu, mis muutub koos päeva kulgemisega. Elutoa teine osa on pühendatud magamisalale. See osa ruumist on mõeldud vaikseks ja rahulikuks paigaks, kus võib end hõlpsasti unustusse lasta ning nautida hetki iseendaga. Erinevad maalähedased toonid ja tekstuurid muudavad magamisala kutsuvaks ning loovad ideaalse paiga, kuhu peale pikka päeva puhkama heita.

Kogu korter on justkui väike varjupaik suurlinna melu keskel, koht, kus igal detailil on oma lugu rääkida ja oma roll täita. See on kodu, kus harmoonia ja ilu on põimunud, pakkudes rahu ja õdusust neile, kes otsivad paika, kus olla tõeliselt kodus.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: kvarteretmakleri.se

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.