Majapidamisevahendite hoiustamise ideed köögis

Majapidamisevahendite hoiustamise ideed köögis

Kujuta ette kööki, kus iga ese on oma kohal, iga pind puhas ja vaba, iga detail hoolikalt läbi mõeldud. Selline harmooniline ja korrastatud köök ei ole mitte ainult esteetiliselt meeldiv, vaid ka praktiline ja rahustav. Köök on tihti kodu süda, koht, kus valmistatakse toitu ja veedetakse koos lähedastega aega. Kuid selleks, et köök tõesti oma täielikus hiilguses säraks, peab hoolitsema ka selle eest, et töötasapinnad oleksid puhtad ja korras.

Tihti koguneb köögi töötasapinnale igapäevaseid majapidamisvahendeid – nõudepesuvahend, lapid, svammid ja muud pisiasjad. Kuigi võib tunduda mugav, et need on kohe käepärast, toob selline korraldamatus kööki üleliigset segadust. Kui vaadata kööki, kus töötasapind on puhas ja ilma liigsete esemeteta, tekib tunne, et kogu ruum hingab. Justkui vabaneb see nähtamatust koormast, mis teeb köögi visuaalselt ülekoormatuks.

Paljud leiavad, et on mugav hoida nõudepesuvahendit ja lappi otse kraanikausi kõrval, sest siis on need kohe kasutamiseks valmis. Kuid see lühiajaline mugavus ei tasakaalusta seda, kui suur erinevus on köögi üldises välimuses, kui sellised esemed on silma alt ära pandud. Mida korrastatum näeb köök välja, seda meeldivam on seal olla. See ei tähenda, et peaks igal kasutuskorral vajalikke esemeid peitma ja siis jälle välja otsima – pigem tuleb luua süsteem, mis on samaaegselt nii praktiline kui ka esteetiline.

Üks suurepärane lahendus on kasutada köögikappe, mis tavaliselt jäävad kasutamata või mida kasutatakse ebapraktiliselt. Näiteks kapi all või kraanikausi all olevad ruumid sobivad suurepäraselt igapäevaste majapidamisvahendite hoiustamiseks. Seal saab organiseerida väikese ala, kus kõik vajalikud esemed on peidetud, kuid samas hõlpsasti kättesaadavad. Võid kapi seinale paigaldada korvi või riiuli, kuhu panna nõudepesulapp, svamm ja nõudepesuvahend. Selline korv võib olla valmistatud traadist, plastikust või muust sobivast materjalist, mis sobib su köögi üldise stiiliga. See aitab hoida kraanikausi ümbruse puhtana, kuid samas säilitada funktsionaalsuse.

Köögi töötasapindade korrashoidmine ei ole ainult visuaalne nauding, vaid ka praktiline. Kui pind on puhas ja korras, on toidu valmistamine lihtsam, sest sul on rohkem ruumi tegutseda. Puhtus loob ka meeldiva õhkkonna, mis innustab veetma rohkem aega köögis ja võib isegi parandada tuju. Korrastatud ruum kutsub sisse astuma ja seal aega veetma, olgu siis kokates, kohvi nautides või perega koos olles. Korrastatud köök on ka turvalisem, sest vähem esemeid lahtiselt vedelemas tähendab väiksemat riski midagi kogemata maha lükata või katkestada tööprotsessi, otsides puuduvaid esemeid.

Loomulikult on igas köögis erinevad vajadused ja eelistused, kuid oluline on leida lahendus, mis aitab töötasapinnad puhtana hoida, ilma et see tekitaks lisakoormust igapäevatoimingutes. Kui kõik vajalikud esemed on omal kohal, ei teki kiusatust neid lahtiselt jätta, sest tead, et nende paigutamine tagasi oma kohale ei võta aega ega vaeva. See süsteem muutub sujuvalt osaks igapäevasest rutiinist, muutes köögi mitte ainult ilusaks, vaid ka funktsionaalseks. Kui suudad luua köögis tasakaalu praktilisuse ja ilu vahel, muutub see ruumiks, kus on mõnus viibida igal hetkel. Iga pisidetail on oluline, sest need kujundavad kogu ruumi üldmuljet. Näiteks kraanikausi kõrval olev svamm ja pesuvahend võivad tunduda tühised, kuid kui need on oma kohale pandud ja silma alt ära, tundub kogu köök korraga puhtam ja meeldivam. Muidugi ei tähenda see, et peaksid loobuma mugavusest – pigem tuleb leida lahendus, mis ühendab mugavuse ja esteetika.

Köögis võib olla ka palju muud, mida saab lihtsalt ja efektiivselt ära paigutada. Näiteks toiduvalmistamisel kasutatavad maitseained, õlid ja muud toiduained, mis tihti jäävad töötasapindadele vedelema. Neile võiks samuti leida kapis kindla koha või kasutada esteetilisi hoiustamisnõusid, mis sobivad köögi üldise stiiliga. See aitab hoida tööpinnad puhtana ja lihtsustab köögis liikumist ning töökorraldust. Samuti loob see visuaalselt korrastatud ja harmoonilise keskkonna, kus kõik vajalik on käeulatuses, kuid ei riku köögi üldmuljet. Korralik köök loob aluse heale atmosfäärile ja harmooniale kodus. Nii nagu me hoolitseme oma eluruumide ja mööbli eest, peaksime hoolitsema ka köögi korrashoiu eest. Tühjad töötasapinnad, kus puuduvad üleliigsed esemed, annavad kogu kodule värske ja hoolitsetud tunde, mis peegeldab omaniku hoolivust ja tähelepanu detailidele. Ja kui see lihtne samm aitab tuua rahu ja rõõmu igapäevaellu, siis on see kindlasti väärt pisut lisaettevõtmist.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: yorktownecabinetry.com,  Pinterest.com (lovelettersbytori.com, kuhnimastera)

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.