Köögi töötasapinna värvimine

Köögi töötasapinna värvimine

Kui köögimööbli täielik vahetamine või uue köögimööbli soetamine ei ole hetkel võimaliku või soovitud valik, võib kaaluda köögimööbli ja eriti just köögi töötasapinna värskendamist värvimise teel. See on suurepärane viis anda oma köögile uus elu ja modernsem välimus ilma suuremate kulutusteta. Kui töötasapinna pind on endiselt heas seisukorras ja vajab ainult kosmeetilist värskendust, võib õigesti valitud värvide ja materjalide kasutamine pakkuda suurepäraseid tulemusi. Samuti võib värvimisega pikendada töötasapinna eluiga, muutes selle vastupidavamaks ja kergemini hooldatavaks.

Kui otsustad värvimise kasuks, on äärmiselt oluline valida õiged tooted, mis sobivad just töötasapinna jaoks, kuna see on köögi üks enim kasutatavaid pindu ja peab vastu pidama igapäevasele kulumisele. Siin ei saa kasutada tavalisi seinavärve, sest töötasapinna värv peab olema eriti vastupidav, kriimustuskindel ja kergesti hooldatav.

Kõige esimene samm töötasapinna värvimisel on pinna ettevalmistamine. Kui töötasapinna pind on mingil määral kahjustunud – näiteks on sellel kriimustusi, mõrasid või lohke –, tuleb need probleemid enne värvimist lahendada. Kõik lahtised osad tuleb eemaldada, et vältida tulevikus värvi koorumist või kahjustuste süvenemist. Ebatasasuste täitmiseks on kõige sobivam kasutada kahekomponentset autopahtlit. See on spetsiaalne materjal, mis kuivades muutub eriti tugevaks ja sobib suurepäraselt pindade silumiseks, eriti sellistes kohtades nagu köögitasapind, mis puutub pidevalt kokku mehaanilise ja keemilise kulumisega. Pahtelduse järel tuleb pind hoolikalt lihvida, et tagada ühtlane ja sile tulemus. Lihvimisel on oluline saavutada täiuslik siledus, sest ebatasasused võivad hiljem värvikihist läbi paista, muutes kogu pinna välimuse vähem professionaalseks.

Pärast lihvimist on oluline eemaldada kogu lihvimistolm, kuna see võib häirida värvi nakkumist pinnaga. Selleks sobib kõige paremini niiske lapp, mis tõmbab tolmu hästi enda külge ega jäta jälgi. Pärast pinna puhastamist on aeg kruntimiseks. Kruntimine on võtmetähtsusega etapp, kuna see tagab värvi hea nakkumise ja muudab pealiskihi vastupidavamaks. Töötasapinna kruntimiseks sobib eriti hästi lahustibaasil krunt Master Base, mis tagab tugeva ja vastupidava aluspinna. Krunt peaks kuivama täielikult, enne kui jätkatakse värvimisega.

Kui krunt on kuivanud, saab kanda peale pealisvärvi. Siinjuures on oluline valida kvaliteetne veebaasil mööblivärv, näiteks Master Novus. Veebaasil värvid on keskkonnasõbralikumad ja vähem kahjulikke aure eritavad kui lahustibaasil värvid, kuid nad on samas ka väga vastupidavad ja sobivad hästi igapäevaselt kasutatavatele pindadele. Master Novus värv on toonitav, mis tähendab, et saad valida täpselt oma köögi interjööriga sobiva värvitooni. Värvimine tuleks teha madalakarvalise rulliga, mis aitab saavutada ühtlase ja sileda tulemuse. Soovitatav on kanda peale kaks kuni kolm kihti värvi, et tagada ühtlane katvus ja vastupidav pind. Iga kiht peab enne järgmist kihti täielikult kuivama, mis võtab tavaliselt vähemalt 24 tundi. Kannatlikkus selle protsessi juures tagab parema ja pikaajalisema tulemuse.

Kui pind on täielikult kuivanud, on oluline meeles pidada, et töötasapinna õige hooldus aitab säilitada selle värskuse ja ilusana püsimise pikka aega. Kuna värvitud töötasapind ei ole sama tugev kui näiteks laminaat või graniit, tuleb selle puhastamisel olla ettevaatlikum. Soovitav on kasutada ainult pehmeid harju või švamme ning vältida tugevakiuliste harjade kasutamist, mis võivad pinda kriimustada. Samuti tuleks vältida puhastusvahendeid, mis sisaldavad kõrges kontsentratsioonis leeliseid, kuna need võivad värvi kahjustada või muuta selle tuhmiks. Selline protsess võib tunduda aeganõudev ja töömahukas, kuid õigete töövõtete ja materjalide kasutamisel saad saavutada suurepärase tulemuse, mis muudab su köögi töötasapinna värske ja uueks, pakkudes esteetilist rahulolu ning praktilisust veel paljudeks aastateks. Värvimine on taskukohane alternatiiv töötasapinna täielikule väljavahetamisele ning õige hoolduse korral võib see kesta kaua, andes köögile stiilse ja hoolitsetud välimuse.

Tekst | kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: magnoliarouge.com

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.