Retsept | Besee

Retsept | Besee

Koostis:

3 munavalget
175 g suhkrut
0.5 laimi riivitud koor soovi korral

Valmistamine:

Alustuseks tuleb alustada munavalgete vahustamisega. Selleks kasuta täiesti puhtaid ja kuivi kausse ning visplit, kuna vähimgi rasvaine võib takistada munavalgete piisavat vahustumist. Munavalged tuleks vahustada seni, kuni nende pind muutub õhuliseks ja kergeks, ning hakkavad moodustuma teravad ja püsivad vahutipud, mida on lihtne märgata, kui vispel vahtu läbistab ja selle pinnale jätab sügavad jäljed. Siinkohal on oluline, et vahustamine oleks ühtlane ja rahulik, et saavutada õige tekstuur. Kui munavalged on saavutanud soovitud vahustustaseme, võib hakata lisama suhkrut, kuid see peab toimuma järk-järgult, väikeste portsjonite kaupa.

Iga kord, kui suhkrut lisad, tuleb samal ajal jätkata vahustamist, et tagada suhkru ühtlane ja täielik lahustumine munavalgevahus. Suhkruga tuleb olla kannatlik, kuna kiire lisamine võib vahumassi raskeks muuta ning lõpptulemusena ei pruugi beseed saada piisavalt kerged ja õhulised. Soovi korral võib vahustamise lõppfaasis lisada ka peenelt riivitud laimikoori, mis annab beseele kergelt tsitruselise maitsenüansi, tuues esile värskuse ja rikkaliku aroomi.

Kui kogu suhkur on munavalgevahule lisatud, peaks vaht olema tugeva ja läikiva tekstuuriga, mis säilitab oma kuju ka siis, kui seda lusikaga tõsta või pritsida. Selle saavutamine on võtmetähtsusega, sest just nii saad kindel olla, et beseed küpsevad ühtlaselt ja säilitavad oma kuju ka pärast ahjust välja võtmist.

Järgmiseks tuleb ette valmistada ahjuplaat, millele asetatakse küpsetuspaber. Vahustatud munavalgeid saab panna ahjuplaadile kahel viisil: kas kasutades supilusikat, et tõsta küpsetuspaberile pisikesi "mütsikesi", või kasutada tordipritsi, et luua kaunimad ja täpsemad vormid. Kumbki meetod on hea ning sõltub sellest, millist lõpptulemust soovid. Kui oled kõik beseed ahjuplaadile tõstnud, tuleks need panna eelkuumutatud ahju.

Ahi tuleks eelnevalt kuumutada madalal temperatuuril, umbes 110 kraadi juures, mis on piisavalt jahe, et beseed küpseksid aeglaselt ja ühtlaselt. Madal temperatuur tagab, et beseed kuivavad korralikult läbi, säilitades oma kerguse ja õrnuse. Küpsetamise aeg on umbes 60 minutit, kuid see võib veidi varieeruda sõltuvalt ahjust ja beseede suurusest. Küpsetamise käigus tuleks aeg-ajalt kontrollida, kas beseed on väljast kuivad. Seest võivad need jääda kergelt pehmemad, kuid kui eelistad täiesti kuivi beseesid, võid küpsetusaega veidi pikendada. Kui beseed on saavutanud õige küpsusastme, tuleks need ahjust välja võtta ja jätta küpsetuspaberile täielikult jahtuma. Jahtumise ajal muutuvad need veelgi krõbedamaks ja kergemaks, säilitades oma delikaatse tekstuuri.

Kui soovid anda oma beseedele erksamat välimust, on võimalus lisada toiduvärve, mis muudavad need visuaalselt atraktiivsemaks ja mängulisemaks. Toiduvärve saab lisada munavalgevahule enne ahjuplaadile tõstmist, segades neid õrnalt, et luua marmoreeritud või ühtlase värviga beseed. Veelgi efektsema tulemuse saavutamiseks võid pärast küpsetamist kastma beseesid sulatatud šokolaadi sisse. Siin on valik sinu, kas kasutad tumedat, piima- või valget šokolaadi, sest iga variant lisab oma eripära ja maitsekihi. Lisaks võid beseesid kaunistada erinevate dekoratiivsete elementidega, näiteks suhkruhelveste, purustatud pähklite või teiste meelepäraste komponentidega, mis toovad esile loomingulisuse ja pakuvad meelelist naudingut.

Kui soovid, võid ka valmistada väiksemaid beseeküpsiseid, mille vahele saab panna erinevaid täidiseid, nagu vahukoor ja marjad. See loob midagi sarnast klassikalisele Pavlova koogile, kus õhuline besee on ühendatud pehme ja kreemja vahukoorega ning lisatud värskeid marju, mis toovad magususe ja happesuse perfektse tasakaalu. Täidiseks võib kasutada ka muid komponente, nagu näiteks erinevaid moose, šokolaadivahtu või pähklikreemi, mis annavad igale ampsule lisamaitset ja -tekstuurilist dimensiooni.

Nii saad luua oma unikaalsed ja isuäratavad beseed, mis sobivad igaks tähtsaks sündmuseks või lihtsalt magusaks vahepalaks.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: freepik.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.