Veeda suvepuhkus vanas klaverivabrikus

Veeda suvepuhkus vanas klaverivabrikus

Kas teadsite, et Kuressaare oli kunagi tuntud oma õitsva klaveritööstuse poolest? Tänavu möödus 147 aastat Kuressaare kuulsa klaverimeistri Mihkel Salongi sünnist, kelle 1922. aastal Saaremaal registreeritud töökoda on siiani maailma tuntuimate klaveritöökodade nimekirjas. Alates 1936. aastast tegutses see töökoja Kuressaares Tolli tänavas. Salongi äri oli edukas ja tema pillid olid tuntud oma hea kõla ja tugeva konstruktsiooni poolest. Just samasse majja on omale suvekodu loonud Helle ja Toomas ning nende kolm last.

Kaksteist aastat tagasi osteti viimistlemata korterikarp. Mõned aastad hiljem, kui remonditööd hakkasid juba lõpule jõudma, leidis Helle internetist juhuslikult müügipakkumise - müüdi soodsa hinnaga M. Salongi pianiinot. "Meie koju jõudis pianiino, mis kandis numbrit 1390. See oli pea 80 aastat hiljem ajast, mil see siinsamas majas valmistati," räägib Helle. Aastad on klaveriga oma töö teinud, kuid suuremat restaureerimist plaanis pole. Sisu on nüüdseks korda tehtud ning klaver püsib kenasti hääles. Aja jäljed ei sega, pigem väärtustavad.

MAJAPLAAN AASTAST 1789

Helle ja Toomase korter asub majas, mille esimene säilinud plaan pärineb aastast 1789. Hoone on muinsuskaitse all ning väliselt taastatud ajaloolisel kujul.

Nende korteri sisekujunduse tegid head peretuttavad, Saaremaalt pärit Hannele ja Kaido Kivi. Koostöös sündisid funktsionaalsed lahendused, eesmärgiks eksponeerida võimalikult palju ajalugu, samas tuua juurde kõik tänapäeva mugavused.

Igat tulijat võtab vastu ruumikas elutuba koos avatud köögiga. Pool tuba enda alla võttev tammest söögilaud on kogu pere kohtumispaik. Köögimööbli projekti joonistasid arhitektid, tööpinnad ja kivilett valmisid Saaremaal Saia külas ning mööbel Kalla Mööblis, Kuressaares. Lisaks valgele köögimööblile oli perenaisel soov leida ka valge pliit ja küpsetusahi, mis ühilduksid köögimööbli valge värvigammaga.

Kogu korter on minimalistlik, kuid samas tundub suursugune ja väge täis. Aja kulgu, kaasaegset tunnetust ja austust ajaloo vastu kumab välja kõiges.

Elutoa pärliteks on samas majas valmistatud M. Salongi klaver ja selle kohale rippu pandud 1930ndatest pärit perenaise vanaema tehtud ristpistes vaip

Ehituse käigus muudeti kõikide ukseavade kõrgust. Kõrged laed koos kahepoolsete ustega loovad korteris suursuguse avaruse. Kahepoolsed uksed, mis avamisel jäävad paksude seinte tõttu peitu, oli just arhitekti idee.

Pesuruum on lihtsa ja selge joonega. Pesuruumi klaasist vahesein laseb imetleda paeseina, mis peidab endas vana mantelkorstnat.

Betoonpõrand sündis nii esteetilistel kui praktilistel kaalutlustel. Silmas peeti kulude kokkuhoidu, suure pere tihedat ruumikasutust ning vana ja uue vastandamist koos modernse alatooniga.

"Püüdsime vana ja väärika osa esiletõstmiseks hoida kogu interjööris selget ja lihtsat heledat tooni,” räägib perenaine. Rihveldatud puiduspoon erinevatel pindadel kujunes koostöös sisekujundajaga ning lähtus soovist mitte kasutada laialt levinud siledat spooni. Tulemus on seda väärt! Mõnusama sisekliima tarvis on seinad kaetud lubivärviga. Kogu korteris on nutikad valguslahendused, mis lasevad mängida üld- ja meeleoluvalgusega.

Kui sinagi sooviksid suvepuhkust veeta selles Saaremaa  unikaalses ja ajaloolises keskkonnas, siis see 135 m² suurune eksklusiivne korter lossipargi südames pakub sulle just seda võimalust. Siin kohtuvad kõrged laed, ajaloolised paeseinad ning kaasaegne lumivalge viimistlus, luues võluva ja samas modernse atmosfääri. Suletud sisehoov tagab sulle privaatse ja turvalise parkimiskoha ning asukoht on rohkem kui ideaalne - vaid ühe minuti kaugusel lossist ja kesklinnast ning vaid 5-minutilise jalutuskäigu kaugusel mererannast, kus saab nautida ujumist.

Märkus! Korteris ei ole lubatud suitsetamine, lahtised lemmikloomad ega vali pidutsemine. Avatud trepiaugud ja lumivalge viimistlus võivad muuta korteri vähem sobivaks ja turvaliseks väikestele lastele.

Olete teretulnud avastama ja nautima eksklusiivset puhkust!

Asukoht:
Kuressaare linn, Saaremaa vald, Saare maakond
Telefon: +372 56688377
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tekst/kujundus: Ajakiri Kodukiri | Margit Kõrvits | Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Ajakiri Kodukiri |  Margit Kõrvits

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist TRAVEL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.