Oma esimese kodu kujundamine

Oma esimese kodu kujundamine on põnev, kuid samas keeruline protsess, mis nõuab hoolikat planeerimist. Esmalt on oluline selgelt määratleda eelarve, mis hõlmab nii suuremaid kulutusi nagu mööbel ja tehnika, kui ka väiksemaid detaile nagu dekoratsioonid ja tekstiilid. Oluline on jätta eelarvesse ka varu ootamatute kulude katteks.

Järgmiseks tuleks mõelda ruumi planeerimisele ja selle funktsionaalsusele. Iga toa puhul tasub läbi mõelda, kuidas seda kasutatakse ja kuidas tagada mugav liikumine ning funktsionaalne sisustus, mis toetab igapäevaseid vajadusi. Stiili osas on kasulik koguda inspiratsiooni ajakirjadest ja veebist, luues meeleolu-tahvli, mis aitab erinevaid ideid visuaalselt kokku sobitada. Püüa luua kodus stiililine kooskõla, et erinevad ruumid harmoneeruksid omavahel.

Värvide ja materjalide valikul tasub meeles pidada, et need mõjutavad meeleolu ja tunnetust. Näiteks heledad toonid avardavad ruumi, samas kui tumedad muudavad selle hubasemaks. Materjalide valikul on oluline valida vastupidavad ja kergesti hooldatavad lahendused, eriti suure kasutusega aladel nagu köök ja vannituba.

Valgustuse osas on oluline maksimeerida loodusliku valguse kasutamine, mis muudab ruumi avaramaks ja hubasemaks. Kunstliku valgustuse puhul kasuta erinevaid valgusallikaid, et luua erinevaid meeleolusid ja tagada piisav valgustus igas toas. Mööbli ja dekoratsioonide valikul on eriti väikestes ruumides kasulik valida mitmefunktsiooniline mööbel, näiteks diivanvoodi või panipaigaga laud. Dekoratsioonid lisavad isikupära, kuid jälgi, et ruum ei muutuks liiga ülekoormatuks.

Praktilisuse ja hoolduse osas mõtle, kuidas kodu igapäevaselt hooldada ja vali materjale, mida on lihtne puhastada. Kui peres on lapsi või lemmikloomi, arvesta ka nendega kujundusotsustes. Tulevikku vaatav planeerimine on samuti oluline – kujunda ruumid nii, et neid oleks lihtne kohandada muutuvatele vajadustele ja vali elemente, mis säilitavad oma väärtuse ja stiili aastateks.

Kui tunned end ebakindlalt, võid kaaluda sisekujundaja abi, et saavutada professionaalne tulemus. Samuti on oluline koostada realistlik ajakava, milles arvestad kõigi protsesside ja tarnetega, ning jätta aega võimalike viivituste jaoks.

Esimese kodu kujundamine on suur ettevõtmine, kuid hoolika planeerimise ja läbimõeldud otsustega saab see protsess olla nauditav ning tulemus vastab täpselt sinu ootustele ja vajadustele.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Tootefotod: woodver.eu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.