Mida vähem seda parem, pisikese lastetoa kujundamine

Mida vähem seda parem, pisikese lastetoa kujundamine

Iga lastetoa kujundamine on oma olemuselt nagu kunstiteos, mille loomisel tuleb arvestada paljusid aspekte. Alustuseks on hädavajalik määrata ruumi põhivärvitoon, mis saab olema mitte ainult visuaalne raamistik, vaid ka kogu ruumi emotsionaalne alus. Värvitoonide valik mõjutab ruumi tunnetust ja atmosfääri, luues aluse, millele lisanduvad kõik muud kujunduselemendid.

Kui rääkida värvilahendustest, siis tapeedi kasutamine on kindlasti üks variant, kuid väiksemas ruumis on mõistlik tapeeti kasutada ettevaatlikult. Eriti väikeste tubade puhul on soovitatav valida tapeet vaid ühe seina katmiseks. See lähenemine aitab vältida ruumi visuaalset kitsenemist, säilitades samal ajal tapeedi pakutava visuaalse huvi ja isikupära. Tapeedi ülejäänud seinad võivad olla neutraalsetes või heledates toonides, mis aitavad hoida ruumi avatud ja avara tundena.

Heledamad toonid on väikeste tubade jaoks ideaalsed, kuna nad aitavad visuaalselt suurendada ruumi ja muuta selle avaramaks. Samuti peavad need toonid olema rahustavad ja mugavad, et luua sobiv keskkond väikese lapse jaoks. Lihtne valge võib olla igav, seega tasub kaaluda loodusest inspireeritud varjundeid, mis pakuvad soojust ja pehmust. Näiteks, liivakarva toon on meeldivalt neutraalne, samas kui heledam beežikas või pruunikas toon võib lisada ruumile soojust ja tekstuuri. Sellised värvid loovad rahustava ja mugava keskkonna, mis on väikese lapse jaoks ideaalne.

Kujunduse detailide osas võiks mõelda sooja beežika tooni kasutamisele kõigil seinadel, mida täiustab harmooniliselt valgete põrandaliistude lisamine. See värvitoon pakub aluse, millele on lihtne lisada erinevaid mööbliesemeid ja dekoratiivelemente, ilma et ruumi oleks üle koormatud. Soojade toonide kasutamine mööblis, nagu naturaalsest puidust valmistatud kappide, laua, toolide ja korvide näol, loob ruumis loomuliku ja kutsuva õhkkonna. Puitmööbel lisab ruumile orgaanilist soojust ja ajatu elegantsi, samas kui punutud elementide lisamine toob sisse tekstuuri ja isikupära.

Tekstiilide valimisel on samuti oluline valida värvid, mis loovad harmooniat ja täiustavad ruumi üldist stiili. Valged, hallid ja rohelised toonid võivad olla suurepärased valikud, kuna need pakuvad tasakaalu ja värvikombinatsioone, mis ei ole liiga silmatorkavad, kuid siiski piisavalt elavad, et luua meeldiv ja elujõuline keskkond. Tekstiilide, nagu kardinad, vaibad ja padjad, värvid ja mustrid peaksid sobima mööbli ja seinavärviga, et luua ühtne ja kooskõlaline välimus.

Põrandakatte valikul on samuti oluline arvestada väikese lapse vajadustega. Pehme vaipkate, mis katab kogu ruumi, on ideaalne valik, kuna see pakub soojust ja mugavust ning kaitseb last külma või kõva pinna eest. Väikese lapse puhul, kes veedab palju aega põrandal mängides, on oluline, et põrand oleks pehme ja turvaline. Pehme vaipkate aitab vältida vigastusi ja tagab, et laps saab mugavalt mängida ja uurida oma ümbrust.

Loomulikult ei tohi unustada ka lapse lemmikmänguasju ja raamatute olemasolu. Need elemente aitavad luua ruumis hubase ja isikupärase õhkkonna, mis kutsub last uurima ja mängima. Pehmed mänguasjad, erksad raamatud ja muud isiklikud esemed võivad anda ruumile soojust ja armastust. Samuti on oluline meeles pidada, et kuigi hubasus on oluline, on vähem mõnikord rohkem – lihtne ja minimalistlik lähenemine, kus on piisavalt avarust ja selgust, loob laste toas rahuliku ja kutsuva keskkonna.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist LASTENURK | LASTETUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.