Retsept | jõuluteemalised suupistevaagnad

Retsept | jõuluteemalised suupistevaagnad

Pühadeperiood on alati eriline, täis ootusi ja rõõmu, ning iga väike detail lisab selle ajaga seotud erilisele õhustikule oma osa. See on aeg, mil paljud võtavad aega, et planeerida ja valmistada midagi unikaalset, olgu see siis kingitus, sisekujundus või toidulaud. Pidulaud, täis erilisi suupisteid, muutub pühade keskpunktiks, kuhu kõik kogunevad, et koos veeta väärtuslikke hetki ja nautida maitsvaid toite. Üheks viimasel ajal populaarseks saanud lahenduseks on pidulaudade kaunistamine erinevate suupistevaagnatega, millel on kas traditsiooniline või loominguline vorm, näiteks pärja või kuuse kujuline.

Sellise suupistekunstiteose loomine ei nõua keerulisi tooraineid ega erioskusi. Pigem on oluline loomingulisus ja soov luua midagi, mis rõõmustab nii silma kui ka maitsemeeli. Alustuseks on vaja hoolikalt valida koostisosad, mis sobivad sinu maitse-eelistustega, samuti arvestada külaliste maitsetega. Võib kasutada erinevaid köögivilju, nagu porgand, paprika, kurgiviilud või kirsstomatid, mis toovad taldrikule värvi ja värskust. Juustud on samuti suurepärased valikud – pehmed brie-tüüpi juustud, tugevamaitseline sinihallitusjuust või traditsiooniline cheddar lisavad suupistevaagnale rikkalikku tekstuuri ja maitset. Neile võib lisada suitsutatud vorste, singiviile, kalkunilihast suupisteid. Koostisosade valik on siinjuures väga individuaalne ja loominguline protsess. Erinevad kombinatsioonid annavad võimaluse luua midagi tõeliselt unikaalset ja suupistetest pärg või kuusk võivad kergesti saada pidulaua tähelepanu keskpunktiks. Eriti rõõmustav on selline vaagen siis, kui see sisaldab midagi igale külalisele – pehmeid juustutükke, mida on mõnus hammustada, krõbedaid köögiviljaviile, mis pakuvad värskust, või suitsutatud lihatooted, mis toovad piduliku maitsemängu.

Kuid oluline ei ole ainult koostisosade valik, vaid ka nende paigutamine. Suupistevaagna esteetika mängib suurt rolli, sest silmale kaunis on ka maitsvam. Kujundades pärja, võib alustada suurematest komponentidest, näiteks juustudest või lihatoodetest, ja seejärel täita vaagnale jäänud tühimikud värviliste köögiviljadega. Kuuse puhul saab kasutada oksakujulist paigutust, alustades suurematest viiludest altpoolt ja liikudes tippu väiksemate komponentidega. Värvid, tekstuurid ja maitseprofiilid loovad kokku tervikliku ja harmoonilise kompositsiooni, mis rõõmustab kõiki meeli.

Selle protsessi käigus on oluline keskenduda ka tunnetele ja atmosfäärile, mida soovid luua. Pühadeaeg on tugevalt seotud koosolemise ja jagamise traditsioonidega. Sellised kaunid ja hästi läbimõeldud suupistevaagnad, olgu need siis kuuse või pärja vormis, kutsuvad inimesi kogunema ühiselt laua ümber. Need ei ole ainult toidud, vaid sümbolid, mis edastavad soojust, rõõmu ja hoolivust. Iga viil, iga tükk kannab endas hoolikalt valitud maitset ja südamest tulevat soovist jagada seda kõike oma kallite inimestega. Pühade ajal ei ole oluline ainult toit ise, vaid ka see, kuidas see esitatakse. Esteetiliselt meeldivad ja loominguliselt loodud vaagnad loovad pühade ajal erilise meeleolu. Sellised suupistevaagnad on ka suurepärased vestlusteemad, kuna igaüks leiab sealt midagi meelepärast ja huvitavat. Toit on alati olnud oluline osa inimeste vahelise suhtluse loomisel ning pühadeaeg pakub selleks ideaalse võimaluse.

Kui suupistevaagen on valmis ja see on lauale asetatud, täitub ruum kohe erilise õhkkonnaga. Küünlavalgus, pidulikud kaunistused ja hoolikalt valitud muusika loovad selle tausta, mille juures sellised loomingulised toiduvalikud saavad oma täie mõju. Iga pereliige või külaline saab nautida nii visuaalset kui ka maitseelamust, mis jääb meelde pikaks ajaks. Pühade suupistevaagna loomine ei ole ainult lihtne ja nauditav tegevus, vaid ka suurepärane viis lisada oma pidulauda isikupära ja soojust.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.