Piparkookidest kuusepuu

Jõulud terrassil

Jõulud on aeg, mil meie ümber hõljub midagi erilist. See on maagiline periood, mil igapäevane rutt vaibub ning ruumi täidab sooja küünlavalguse ja kuuseokste lõhn. Pole paremat hetke kui jõulud, et sukelduda loovuse maailma ja luua midagi kaunist, mis täidaks kodu nii ilu kui ka magusate aroomidega. Ja mis võiks olla veel erilisem kui kaunistus, mida saab pärast ka maitsta? Üks selline kaunistus on piparkookidest kuusepuu – tõeline jõulumuinasjutt, mis ei rõõmusta mitte ainult silma, vaid ka maitsemeeli.

Kõik algab lihtsast, ent veidi aega nõudvast ettevalmistusest. Sul on vaja viies eri suuruses piparkoogitainast tähekesi. Kujuta ette – igal tähel on oma iseloom, oma ainulaadne vorm, mis ootab sind, et saada osaks piparkoogi metsas kasvanud kuusepuust. Kui tähed on ahjus kuldpruuniks küpsenud ja toas levib magus piparkoogilõhn, on aeg tuua esile nende tegelik ilu. Glasuuri tegemine on nagu piparkookidele jõuluhõngu andmine – see on hetk, mil tavalised küpsised muutuvad kunstiteoseks. Glasuurijoone tõmbamine nõuab kätt, mis on kindel ja kannatlik, sest piparkoogitähed ootavad, et nende ääred saaksid lumiste pitsmustritega kaunistatud.

Kui glasuur on kuiv ja sädelev, on aeg asuda kuuse kokku panemise juurde. Nüüd tuleb laotada tähed üksteise peale, alustades kõige suuremast ja lõpetades väikseimaga. Kuid nagu iga kuusk vajab kindlat alust, nii tuleb ka piparkoogipuul kasutada väikest trikki – suhkrumassi. See on nagu piparkoogilaste liim, mis hoiab kõik tähed kindlalt koos, luues mulje, nagu oleks iga tärn osake ühest suurest ja tugevast kuusepuust. Nii kerkibki tasapisi sinu köögilaual kuusepuu, mille iga oksake on täis magusat piparkoogiaroomi. See pole lihtsalt kuusk, vaid sümbol – koosluse, koostöö ja loovuse sümbol. Iga täheke on iseseisev, kuid koos moodustavad nad harmoonilise terviku. Kuigi kuusk on kaetud glasuuriga, võib seda pidada ka väikese talvevõlumaailma maitsevaks kehastuseks.

Kui piparkoogi kuusk on valmis, asetub see auväärselt lauale või kamina kohale, olles osa sinu jõulumaailmast. Iga kord, kui sellele vaatad, meenub sulle hetk, mil lõid midagi oma kätega. Ja siis, jõuluõhtu saabudes, on aeg see kuusk lahti harutada, tükk tüki haaval, lastes igal piparkoogitähel suus sulada ja tuua esile jõuluaja kõige magusamaid maitseid. Piparkookidest kuusepuu pole lihtsalt kaunistus – see on midagi enamat. See on loominguline teekond, mis toob perekonna ja sõbrad kokku, jagades rõõmu, mida suudavad pakkuda vaid jõulud.

Kas pole imeline, et mõnikord võib kõige lihtsamast tainast ja suhkrust saada terve jõulumuinasjutt?

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.