Perekond Lilja jõulumeeleolus maja

Ootusärevuses jõulud Torsö saarel Rootsis

Malin ja Jonas olid alati unistanud vanemas stiilis majast ning see unistus viis nad Smålandi Åsedas asuvasse 19. sajandist pärit suvilasse Lõuna-Rootsis. Kuigi see maja ei vastanud kohe nende kujutlusele ideaalsest maamajast, tundsid nad midagi erilist juba esimesel hetkel, kui uksest sisse astusid. Vaatamata sellele, et maja oli pime ja renoveeritud viimati 1980ndatel, nägid nad kohe potentsiaali, mida see hoone peitis. Põrandaplaan tundus ideaalne, isegi kui toad olid ajahambast puretud ja pinnakihid kulunud. Malin teadis juba esimesel päeval täpselt, kus seisab jõulupuu ja kus valmistab ta lastega pühademaiustusi – nagu oleksid need hetked teda selles majas juba ammu oodanud.

Malin ja Jonas asusid majaga tööd tegema, soovides taastada selle endisaegse võlu ja hinge. Pärast põhjalikku remonti oli nende unistus lõpuks täitunud – jõulupuu seisis omal kohal, maaköök lõhnas piparkoogi küpsetamise järele ja äsja ehitatud klaasverandal kogunesid lähedased, et nautida hõõgveini ja pidada maha mõnusad jõulupidustused. Terves majas valitses tõeline muinasjutuline õhkkond, kus loodus oli saanud oma osa kodukaunistuses ja armastus oli iga detaili sisse põimitud. 240 ruutmeetri suurune maja, milles oli seitse tuba ja köök, pakkus piisavalt ruumi kogu perele ning tõi esile selle ajatu ilu. Ka sissepääs andis kodu iseloomule oma pehme panuse.

Maja oli ehitatud 1873. aastal, kuid arvatakse, et see võis olla veelgi vanem. Malin ja Jonas lasid ehitada uue klaasveranda vana foto järgi, et säilitada maja ajalooline ilme. See oli üks paljudest projektidest, millega nad tegelesid, et anda majale tagasi oma esialgne hing. Kogu nende kaunis kodu on sisustatud rustikaalses ja õhulises Skandinaavia stiilis, kus vana kohtub uuega ning kõik tundub nii kodune ja rahulik.

Köögis säilis vana puuküttega pliit, mis siiani toob ruumi soojust ja annab ruumile ajaloolise hõngu. Köögi renoveerimisel avastasid nad vanad karedad puitseinad, mis kinnitasid neile, et maja on tõesti väga vana. Iga detail, nagu Malini vanavanaema köögirätik, oli täis mälestusi ja lugusid, mis andsid majale isikupära. Köök oli küll väike, kuid naabersöögituppa paigaldatud serveerimiskapp andis juurde vajalikku ruumi pere klaasi- ja portselannõude hoidmiseks. Kuigi maja oli renoveeritud ja ajakohastatud mitme etapi jooksul, olid säilinud mõned kaunid ajaloolised detailid, nagu näiteks vana sepisvärav külatee ääres. 

Elutuba pakkub hubast keskkonda, kus kahhelahi annab nii soojust kui ka kodust mugavust. Jõulude ajal rikastab lillemüüja Malin kodu kujundust looduslikke detailidega  – okste, käbide, sambla ja kuuseokstega, mis koos jõululillede, nagu hüatsindid ja amaryllid, loovad tõeliselt piduliku ja sooja meeleolu.

Hubasel klaasverandal on lauale pandud Glögi koos isetehtud kohustuslikke jõulumaiustustega ja struudlitega, mida Malini vanaema küpsetas jõuludeks.

Magamistoas on vana põrand lihvitud ja vahatatud, luues klassikalise ja rahuliku meeleolu. Iga detail oli hoolikalt valitud, et sobituda kokku pererahva nägemusega ajastutruust ja soojast kodust.

Kui talv saabus ja esimene lumi maha sadas, olid Malin ning lapsed Edward ja Cornelia rõõmsad. Nende kodu muutus tõeliseks talvevõlumaaks. Malin kaunistas veranda pärgade ja väikeste kuuskedega, mis lisasid jõuluhõngu ning söögituba oli valmis advendiõhtusöögiks. Värskelt paigaldatud kuusepõrandad ja lihtsad, kuid elegantsed sisustusdetailid tegid kogu maja veelgi hubasemaks.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Fotograaf: Jonas Lundberg, levaochbo.expressen.se, @evamalinlouise

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.