Jõuluehete ajalugu

Jõulumeeleolus Rootsi maakodu ait

Jõulud on eriline aeg, mis toob kokku perekonnad ja sümboliseerib rahu ning armastust. Selle tähtsa püha lahutamatu osa on jõuluehted, mis loovad kodudes sooja ja piduliku atmosfääri. Jõuluehete kasutamine ulatub kaugesse minevikku, kui inimesi saatis traditsioon kaunistada kodusid igihaljaste okstega. Hiljem, kui kristlikud jõulutraditsioonid laienesid, hakati kasutama sümboolseid ehteid, mis kandsid religioosset tähendust.

Jõulupuud, mis said populaarseks 16. sajandil Saksamaal, olid alguses kaunistatud lihtsate esemetega nagu pähklid, puuviljad ja küünlad. 19. sajandi Inglismaal muutusid jõuluehted ja -puud laialt levinud traditsiooniks, kus klaasist ja metallist kaunistused võtsid keskse koha. Tänapäeval on jõuluehteid saadaval kõikvõimalikes stiilides ja materjalides, alates klassikalistest jõulukuulidest kuni käsitööna valmistatud eheteni.

Jõulukuulid on klassikalised ehted, mis sümboliseerivad õnne ja rikkust. Need on sageli punased, rohelised, kuldsed ja hõbedased – värvid, mis on seotud jõulude sümboolikaga. Jõulutuled, mis esindavad valguse toomist pimedusse, on tänapäeval saadaval elektriliste valgustitena ja neid kasutatakse nii sise- kui ka välisruumides, lisades majadele maagilise sära.

Pärjad ja vanikud, mis kaunistavad sageli uksi ja seinu, viitavad elu igikestvusele. Nende igihaljastest taimedest valmistatud vormid kannavad lootust igavesele elule. Samuti on isikupärastatud ja käsitööna valminud ehted muutunud populaarseks, kuna need toovad kaunistustesse erilist tähendust ja intiimsust.

Keskkonnateadlikkuse kasvuga on paljud inimesed hakanud eelistama looduslikest ja taaskasutatavatest materjalidest jõuluehteid, et vähendada plastiku kasutamist ja luua keskkonnasõbralikum jõulumeeleolu. Kokkuvõttes on jõuluehted palju enamat kui pelgalt kaunistused – need kannavad endas traditsioone, perede ajalugu ja sümboliseerivad jõulupühade sügavamat tähendust. Olgu valikuks klassikalised ehted või kaasaegsed looduslikud variandid, jõuluehted loovad igale kodule sooja ja rõõmsa atmosfääri.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: stockphoto.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.