Looduslähedased Jõulud

Imekaunis hingega kodu, kus on nii sajandivahetuse võlu kui autentsust

Jõulud on eriline aeg, kus me saame peatuda, olla lähedastega ja tähistada rahu, armastust ning tänulikkust. Viimastel aastatel on järjest enam tõusnud esile soov pidada jõule looduslähedasemalt ja keskkonnasõbralikumalt. See trend toob endaga kaasa võimalusi keskenduda lihtsusele, autentsusele ja looduse ilu nautimisele, jättes kõrvale tarbimise ja liigse kulutamise.

Üks lihtsamaid viise, kuidas jõuludesse looduslähedust tuua, on kaunistada oma kodu looduslike materjalidega. Plastikust ja kunstmaterjalidest dekoratsioonide asemel saab kasutada looduses leiduvaid elemente. Jõulupärja valmistamiseks saab kasutada männioksi, eukalüpti, pihlaka- ja kuusekäbisid. Selle asemel, et osta valmispärg, võid luua ise ainulaadse pärja, mida saab kasutada mitmel aastal järjest. Elav jõulupuu toob koju värske metsalõhna ning on palju keskkonnasõbralikum kui kunstpuu. Samuti saab jõulupuu hiljem ümber istutada või viia komposteerimisele. Üks võimalus säästa loodust ja samas ka eelarvet on meisterdada jõulukaunistused ise. Kasuta näiteks männioksi, kaneelipulki, apelsiniviile ja looduslikku nööri. Isetehtud kaunistused on ainulaadsed ja kannavad endas tähendust, mida masstoodanguga kaunistused ei suuda pakkuda.

Kingituste tegemine on jõulude lahutamatu osa, kuid tihti kaasneb sellega ka palju liigset tarbimist ja prügi. Toeta kohalikke käsitöölisi ja ettevõtteid, ostes unikaalseid ja käsitööna valminud tooteid. Need kingitused on sageli palju erilisemad ja isiklikumad kui masstoodang. Asjade asemel kingi oma lähedastele elamusi – olgu selleks spaapäev, matk looduses või teatripiletid. Kogemused jäävad meelde ja tekitavad rõõmu pikaks ajaks. Kui soovid siiski kingitusi füüsilistena teha, otsi tooteid, mis on valmistatud ümbertöödeldud materjalidest või millel on pikaajaline ja jätkusuutlik väärtus.

Looduslähedaseid jõule tähistades võiks ka toidulaud olla lihtsam ja looduslähedasem. Keskendu kohalikele ja hooajalistele toiduainetele ning vali mahedalt kasvatatud tooted. Taimsed toidud, mis on pärit kohalikest allikatest, nagu kartul, porgand, kapsas ja kõrvits, sobivad jõululauda hästi. Lisaks aitab hooajaline toiduvalik vähendada transportimisel tekkivat süsinikujalajälge. Jõulud ei pea tähendama üleküllust. Toidulauda saab katta lihtsate, kuid maitsvate roogadega, mis on valmistatud kvaliteetsetest toorainetest ja pakuvad külluslikku maitset, ilma et tekiks liigseid jäätmeid.

Valgustus on jõulude ajal oluline osa meeleolu loomisest, kuid seda saab teha ka keskkonnasäästlikult. LED-tuled on energiasäästlikud ja kestavad kauem kui traditsioonilised hõõglambid. Kasuta taimerit, et vältida valgustuse liigset kasutamist, eriti ajal, kui keegi kodus ei viibi. Looduslähedase meeleolu loomiseks on suurepärane valik looduslikust vahast küünlad, näiteks mesilasvaha või sojavaha küünlad, mis põlevad kauem ja on tervisele ohutumad.

Looduslähedased jõulud pakuvad võimalust tähistada pühi kooskõlas loodusega, vähendades liigset tarbimist ja andes oma panuse keskkonnakaitsesse. Selline lähenemine aitab luua rahulikuma ja sisukama jõuluperioodi, kus väärtustatakse lihtsust, kvaliteeti ja looduse ilu. Looduslähedased jõulud annavad meile võimaluse peatuda, olla kohal ning tõeliselt nautida pühasid koos lähedastega ja looduse keskel.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: freepik.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.